Re: Cestovní náhrady
Pokud je auto v majetku fy, tak si uplatňuje náhradu PHM (tj. benzín, naftu). Oprávněnost prokazuje knihou jízd - resp. najeté km. Nebo pokud používá paušál na auto, tak nic (paušál podrobně nebudu rozebírat). Má tedy pouze nárok na stravné, jestliže cesta trvala déle než 12 hodin (tedy snad se nemýlím, už dlouho jsem neúčtovala stravné OSVČ). Ostatní výdaje jako parkovné atd. jsou normální režijní náklady.
No byl na žních sekal kombajnem,který je v majetku firmy.Kolegyně mi vypočítala za něj cestovní náhrady a já si to pak dávám do peněžního deníku,kolegyně mi dala tabulku s vypočítanou cestovní náhradou,má rozepsanou kolonku tuzemsko a zahraničí,takže vidím,kolik dělá cestovní náhrada u nás a v cizině
Jestli jel kombajn po vlastní ose a je v majetku firmy, tak má OSVČ nárok jenom na stravné. Buď si to nechte stranou a do DP to dejte najednou, jak píšete, nebo cesťák zadávejte průběžně do programu jako interní doklad. Přes pokladnu bych to neúčtovala, jistě mu to nevyplácíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.