Re: software ocenění
Kontrolko, mám jiný názor.
Nenacházím oporu pro vyhození částky na ubytování ze svých nákladů.
Jedná se o smluvní cenovou podmínku podle soukromoprávního předpisu.
Pokud si dohodnu cenu za dílo např. X + cena ubytování U, tak je zcela jedno, zda mi dodavatel
a) vyfakturuje X+U nebo
b) jenom X a já uhradím U z daňových nákladů.
Na základě jakého předpisu by mi někdo nařizoval jak mám uzavírat své smlouvy?
Děkuji za odpověď.
Hezký den.
nechci se s Vámi hádat, ale já bych to viděla na :
§23 odst 3 písm a) bod 1 v návaznosti na § 24 odst 2 písm k ZDP
ale opravdu bych k tomu musela vidět smlouvu a nejen tu, posílala bych i dožádání, jenže na obecný dotaz obená odpověď.
A jak budete uzavírat své smlouvy je vaše věc, ale pokud bude ve smlouvě něco co odporuje zákonu, pak Vám to kontrola vyhodí.
Příklad: Jako OSVČ si se svým SRO uděláte smlouvu, že mu budete fakturovat za zprostředkování. Můžete mít třeba deset smluv, stejně vám to kontrola neuzná. Jsou na to i judikáty.
Vy jste také z finančáku?
Já jsem z dotazu nepoznala, že jde o ubytování za pár korun, ani jsem nepoznala, že mají takto sepsanou smlouvu. Omlouvám se.
A doklad za ubytování cizích pracovníků jsem již doměřovala. Se souhlasem daňové poradkyně.
Proto jsem na obecně položenou otázku odpověděla tak jak jsem odpověděla.
Kontrolko,
také se nechci hádat. :-))
Jen obhajuji svůj názor a běžnou praxi.
Ubytování cizích pracovníků podle mne nemůže být § 23/3/a/1. Ke krácení příjmů přece nedochází, maximálně tak k neoprávněným nákladům a to je § 23/3/a/2.
§ 24/2/k mi také nesedí. Ten pouze říká, co je "také" daňovým výdajem. Já argumentuji základním § 24/1.
Dožádání by proběhlo bez závad, tam problém není.
Kostru smlouvy jsem uvedl. Cizí dodavatel si pouze nechá ubytovat své zaměstnance, protože nezná místní podmínky a o tuto částku sníží cenu dodávky, vše je uvedeno ve smlouvě.
Pokud s Vámi navrženým postupem souhlasila i daňová poradkyně, může to mít i tyto důvody:
a) moc se v problému neorientovala nebo
b) byla ráda, že kontrola skončí s drobným nálezem, než aby kontrola pokračovala a ..... :-))
Problematika překvalifikace § 7 na § 6 je z konstantní judikatury dost známa, divím se, že to ještě někdo riskuje.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.