Re: Ostatní závazky - co s tím prosím
>>>Dobrý den, prosím o radu - pomoc. Převzala jsem
>>>účetnictví a teď při kontrole účtů zjišťuji, že na
>>>účtě 325,
>>>nazvaném ostatní krátkodobé závazky je pořád zůstatek
>>>cca 4000 kč. Nedaří se mi dopátrat co je to za
>>>částku,
>>>kde se tam vzala, ani bývalá účetní neví, co to je.
>>>Jen ví, že je to tam už od začátku (tj. kdy přebírala
>>>účetnictví ona - před asi deseti lety :-) ). Určitě
>>>to
>>>není nějaká nezaplacená stará faktura - vše máme
>>>uhrazeno, ani to není závazek třeba vůči
>>>zaměstnancům,
>>>společníkovi atd. Prostě fakt nevím, ale ráda bych se
>>>toho
>>>"zbavila". Můžu tuto částku nějak odúčtovat - jak?
>>>Předem moc děkuji za radu. Líba
>>
>>A jak je provedená inventura účtu, tam by mělo být
>>vidět čeho se závazek týká.
Předpokládám, že zůstatek máte na straně Dal. Pokud tedy s tím vedení bude souhlasit, odúčtujte do daňových výnosů na 325/648.
>Bohužel není a dnes už to asi nikdo nezjistí. Jsme
>malé s.r.o. (bez auditu), v předchozích letech nikdo
>inventury účtů neprováděl a do historie cca 15 let zpět se
>už taky dnes nedostanu :-(...
Ano, zůstatek je na dal. Asi mi nic jiného nezbyde, než to probrat s vedením a dát do výnosů :-(... A ještě další věc.Na účtě 365 - ostatní závazky ke společníkům (úroky z půjček) je zůstatek cca 100 kč (taky na dal). Je to taky hodně stará záležitost, ale vím o ní trochu víc. Měly by to být nevyplacené úroky z půjčky cca před deseti lety a protože se prý jednalo o tak malou částku, společníkovi se nevyplácela, ale ponechalal se na účtě 365 - prý se vyplatí při příští výplatě úroků z půjčky. Od té doby ale společník už víc firmě nepůjčoval a pokud ano, tak bezúročně. Můžu tedy tuto částku společníkovi vyplatit nyní (s odůvodněním, že to jsou cca 10 let staré úroky z půjčky?). Nebo to mám raději odúčtovat stejně jako první záležitost? Předem děkuji za pomoc.
Já bych spíše zaúčtovala stejně jako to předchozí, nezjištěný inventarizační rozdíl účtu 365 z minulých let. Je to malá částka, jeho to moc nevytrhne a Vy si "otevřete" kostlivce s tím, že mělo být vyplaceno dříve. A on by měl danit v roce příjmu ve svém Dp - příjmy z úroků.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.