Re: Vysoká odměna- průměr pro náhrady
§ 358 zákoníku práce
Jestliže je zaměstnanci v rozhodném období zúčtována k výplatě mzda nebo plat nebo jejich část, která je poskytována za delší období než je kalendářní čtvrtletí, určí se pro účely zjištění průměrného výdělku její poměrná část připadající na kalendářní čtvrtletí; zbývající část (části) této mzdy nebo platu se zahrne do hrubé mzdy nebo platu při zjištění průměrného výdělku v dalším období (dalších obdobích). Počet dalších období se určí podle celkové doby, za kterou se mzda nebo plat poskytuje. Do hrubé mzdy nebo platu se pro účely zjištění průměrného výdělku zahrne v rozhodném období poměrná část mzdy nebo platu podle věty první odpovídající odpracované době.
Děkuji. Ke mzdě to přičítám jen pro výpočet průměru pro náhrady. Tahže vezmu HM + poměrnou část odměny a vydělím počtem pracovních hodin (za jaké období?). Do programu budu muset průměr pro náhrady zadat ručně. To samé mě čeká i v dalším čtvrtletí- v závislosti na tom, za jaké období je odměna poskytnuta. Rozumím tomu dobře? Nikdy jsem se s tím nesetkala, tak raději sonduji.
Do hrubé mzdy nebo platu se pro účely
>>>>zjištění průměrného výdělku zahrne v rozhodném období
>>>>poměrná část mzdy nebo platu podle věty první
>>>>odpovídající
>>>>odpracované době.
>>>
>>>Děkuji za odpověď.
>>>Co když ale není možní zjistit za jaké období je
>>>odměna poskytnuta.
>>>Nemohla by jste mi ukázat propočet na příkladu? Když
>>>budeme brát, že je to roční odměna ve výši 250 tis.
>>>Kč.
>>
>>Za jaké období ta odměna je ,vám musí říci ten, kdo
>>ji
>>dává.
>>Když to bude odměna roční, 250 000 : 4, tak v
>>následujících 4Q připočtete ke mzdě 1/4, když ti
>>bude
>>pololetní 250 000 : 2 a v následujících 2 Q
>>připočtete
>>1/2.
>
>Děkuji. Ke mzdě to přičítám jen pro výpočet průměru
>pro náhrady. Tahže vezmu HM + poměrnou část odměny a
>vydělím počtem pracovních hodin (za jaké období?). Do
>programu budu muset průměr pro náhrady zadat ručně. To
>samé mě čeká i v dalším čtvrtletí- v závislosti na tom,
>za jaké období je odměna poskytnuta. Rozumím tomu
>dobře? Nikdy jsem se s tím nesetkala, tak raději sonduji.
Jestli vám skutečně někdo potvrdí, že se jedná o odměnu za více období, programy to mívají ošetřené, že se zadá odměna druhem mzdy, který odpovídá krácení a při výpočtu průměru si vždy vezme pro výpočet jenom tu část, která tam patří. Jinak budete muset opravdu počítat průměry ručně. Např. počítáte průměr ze mzdy 3Q pro náhrady ve 4Q. Vezmete mzdy, které tam patří, přičtete např. 1/4 odměny a podělíte skutečně odpracovanými hodinami. Je to klasický výpočet průměru, jenom ke mzdám přičítáte podíl odměny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.