Re: invalidním důchodcem v během zaměstn
Až vám donese rozhodnutí o přidělení ID, musíte udělat změnu na OSSZ, na ZP nahlásíte kódem D. Pokud máte více než 25 zaměstnanců, nahlásíte na ÚP a zapíšete si ho do štítku závodu.
Do prohlášení napsat změnu.
Až bude mít první důchod, tak vám donese složenku, vy si jí okopírujete a založíte, aby jste měla doklad, že důchod pobírá.
Také netuším co to je štítek závodu, na OSSZ se změna nehlásí, oni D přiznávají, na UP? - na základě čeho prosím. Hlásí se ukončení PP s osobou zdrav. postiženou na základě ZP.
Nechala bych si od smluvního lékaře potvrdit, že může vykonávat svoji současnou profesi, případně za jakých podmínek
Pobírání ID potvrzuje OSSZ - pro účely daní každý rok nejpozději do 15.2., důchod nemusí dostávat jen složenkou
Také musíte změnit pracovně právní vztah ,protože za něj je plátce zP i stát a případný dopočet do minimální mzdy už by se neměl dělat. A bude mít od data přiznání důchodu nové rozhodné období.
A až začne důchod pobírat, má nárok na slevu na dani - při podepsaném Prohlášení.
>Doufám, že jsem nikoho nezmátla, omlouvám se, neuvědomila jsem si odlišnosti jednotlivých programů. ten můj má jeden PPV s dopočtem do minimálního vyměřovacího základu pro odvod ZP a jiný PPV bez dopočtu do min.VZ pro výpočet ZP , kam patří osoby, za které je plátcem pojistného i stát. Takže já bych si nového invalidního důchodce musela převést do toho PPV, který nebude dopočítávat.
>
>Proč měnit pracovně právní vztah?? To přece s dopočtem
>ZP nesouvisí ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.