Re: neoprávněné zrušení pracovního poměr
Děkuji za reakci.
Náhradu mzdy by měla dostat za 20 měsíců. Soud který proběhl ve prospěch manželky byl o zrušení neplatnosti výpovědi. Po vynesení rozsudku jsme podali další žalobu na náhradu ušlé mzdy, tento soud zatím ještě neproběhl. Celková ušlá mzda činí cca 510.000 Kč. Ze strany zaměstnavatele manželka dostala návrh na vyrovnání snížený o pobíraný ID. Mým laickým rozumem si myslím, že má nárok na ušlou mzdu bez ohledu na vyplacený ID, na dovolenou i stravenky, tak jako kdyby chodila do práce. A i někde jsem na netu našel že soud přiznává i úroky. Ale nevím, jestli to tak je. Děkuji.
Kdyby manželka chodila celou dobu do práce, tak by samozřejmě i stravenky dostávala ke mzdě. Zkuste se vžít do situace, kdy máte dvě malé děti, dostanete tuto výpověď, nemáte nárok na podporu, nemocenskou, sociální dávky, na vůbec nic. A účty musíte platit každý měsíc. V zápočťáku hrubé porušení a dnes Vás nikdo s tímto nezaměstná, a to se opravdu snažila o to jít do práce. Dva roky bez jakýchkoliv příjmů. Nebýt toho, že máme nějakou rezervu na horší časy, tak jsme mohli také zkončit jako bezdomovci. LadislavS
S těmi stravenkami nevím - ty ani ze zákona nenáleží. Ale když je zaměstnavatel poskytuje, tak je poskytuje jen na dny, ve kterých koná ten zaměstnanec práci. Ona by ji bývala konala, kdyby pracovala (kromě té doby, kdy marodila nebo kdy by bývala měla dovolenou), ale ona ve skutečnosti nepracovala, takže si myslím, že stravenky nemůže dostat. Možná by mohla vysoudit nějakou finanční náhradu za ně, ale fakt nevím.
Prozradíte, co na ni našili? K jakému hrubému porušení mělo dojít? Tady jsou totiž mnohdy dotazy, zda za to nebo za ono lze dát zaměstnanci okamžité zrušení dle § 55 a to se případ od případu posuzuje jinak, takže by mě zajímalo, jak to bylo u vás. Předpokládám, že nedostala výpověď, ale okamžité zrušení.
Také si myslím,že nelze nárokovat stravenky v tom s Karou souhlasím.Jinak si myslím,že ani na dovolenou není možné
uplatňovat nárok, protože nepracovala a pokud by pracovala
a dovolenou čerpala,neměla by mzdu,ale náhradu mzdy a to by v jejím případě vyšlo pravděpod.nastejno. Tyto soudy o náhradu ušlé mzdy se táhnou opravdu dlouho, přeji ať to dobře dopadne.
Jeden bod výpovědi byl, že nezaúčtovala převod peněz ze skladu do banky ihned a z každého skladu zvlášť, ale jednou částkou a o měsíc později. Nic tím nezanedbala, zákon o účetnictví to povoluje a účetním obdobím je rok, a to i potvrdil soud. Druhý bod výpovědi byl, že v době, kdy byla nemocná, tak přesto že netrpěla horečným onemocněním (měla zánět močáku), že nedošla do práce připravit nějaké podklady pro ředitele společnosti a udělat přiznání k silniční dani. Díky za rady.
Laďo, oni někteří lidé asi netuší, co je to zánět močáku. Já naštěstí taky ne, ale když mi to kolegyně barvitě líčila, tak jsem se lehce orosil.
Jenom se divím, že vůbec měli odvahu argumentovat tím, že v době nemoci nepřišla do práce. Pochopím vyjádření mezi 4 očima, ale dát to na papír, to svědčí o ztrátě pudu sebezáchovy.
Obdivuji vás, že jste to tak dlouho vydrželi, protože mnozí zaměstnavatelé si myslí, že si můžou vše dovolit. A počítají s tím, že zaměstnanec raději k soudu, co se vleče měsíce a roky, nepůjde. Navíc, kdo vydrží bez financí delší dobu? Téměř nikdo, a tak to taky hraje pro ně. Doufám, že to bude poučením pro další zaměstnavatele. Moc se mu to finančně nevyplatilo.Ale je to jen dobře.
Ať vám ty další soudy dopadnou dobře a nevlečou se tak dlouho. Hodně sil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.