Re: jít na úp?
Měla jste se jít zaregistrovat hned a byl by za Vás plátce zdr. pojištění stát (zbytečně jste sama platila). Pobírala byste určitě i podporu, jděte tam hned. Pokud nemáte zaměstnavatele, tak bohužel na nemocenskou ani mateřskou není nárok. Předpokládám, že v den ukončení prac. poměru jste těhotná nebyla.
Nepochopila jsem, proč si platíte sama ZP? Dáváte dítě do školky? Pokud se celodenně staráte o dítě do 7 let, mohla jste být pojištěncem státu, i když nebudete evidovaná na ÚP.
Tam se klidně můžete přihlásit. Není nutné hned rozhlašovat, že jste těhotná. Mimochodem, vy znáte někoho, komu na ÚP našli práci?
Hledat práci pochopitelně můžete i bez registrace na ÚP (přesněji řečeno - nedělejte si iluze, že Vám nějakou vhodnou seženou). Ale když nejste na ÚP, není za Vás plátce ZP stát, takže si musíte platit sama. Navíc by se Vám doba registrace na ÚP aspoň částečně započetla do dob pro důchod. Dítě jste dávala na celý den do školky? Pokud jste ho měla doma nebo chodilo do školky jen na půl dne, mohla jste se na své zdr. poj. zaregistrovat jako osoba pečující o dítě do 7 let a také jste nemusela zp platit. Určitě se jděte zaregistrovat, budete pobírat podporu, řekněte jim, že čekáte rodinu (nebudou Vás honit po zaměstnáních, které by třeba pro Vás nebyly vhodné). Od porodu pak požádáte o rodičovský příspěvek. Ale třeba nějakou práci najdete.
Jen byste se nespletly. Zrovna mám pracovníka, kterému jsem vystavila potvrzení, že za 2 měsíce ho přijmeme do zaměstnání (náhradou za odcházejícího pracovníka), protože ho stále někam honí kvůli zaměstnání (naprosto nevhodná nebo stejně již obsazená) , ovšem jemu sdělili, že na ÚP je evidován proto, že zaměstnání hledá, pokud nehledá, tak ho hned vyřadí z evidence a podporu přestanou vyplácet. Takže stejně musí běhat všude, kde ho pošlou a tam se domlouvat, že vlastně nastoupit nechce, protože již práci má. Přijde mi to, že na ÚP dělají vše ne proto, aby někomu zaměstnání našli, ale aby jich mohli co nejvíc z evidence vyřadit a podporu nevyplácet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.