Re: Čerpání dovolené při rodičovské dovo
No bohužel jestli jste si už zažádala o čerpání rodičovské dovolené, tak asi bude pozdě. Správně jste měla před skončením mateřské dovolené požádat o čerpání normální dovolené a teprve po jejím vyčerpání žádat o čerpání rodičovské dovolené. Nejde ale o rodičovský příspěvek - ten můžete čerpat i při čerpání normální dovolené, jde o to že zároveň nemůžete být na normální dovolené a rodičovské dovolené.
A když mi přišlo vyjádření, že rodičovský příspěvek mi budou posílat od ledna a mateřská mi končí 19.12. znamená to že za dny od 20.12. do 31.12. nedostanu nic? A neměla by mi tedy zaměstnavatelka proplatit dovolenou alespoň za toto období?
On je velký rozdíl mezi rodičovskou dovolenou a rodičovským příspěvkem. Každý se řídí jiným zákonem.
Ano, dovolenou po mat. dovolené můžete čerpat, ale jen za předpokladu, že si o ni (písemně) zam-tele požádáte. Stačí, když byste si o čerpání požádala v těchto dnech (nejpozději do 19.12.), tedy tak, abyste ji od 20.12. začala čerpat (§ 217/5 Zák.práce). V tomto případě je zam-tel povinen Vaší žádosti vyhovět a musí umožnit čerpání dovolené (ne proplacení - proplácí se jen v případě ukonč. PP). Jenže Vy píšete, že už jste si u zam-tele požádala o čerpání rodič. dovolené, takže pokud je tomu tak, tak to byste čerpala tuto dovolenou až po návratu z RD (§ 218/3 Zp).
Ihned po mateřské dovolené si můžete na kontaktním místě vyřídit pobírání rodič. příspěvku (jeho délku pobírání si můžete zvolit dle zákona) a už v této době můžete u zam-tele čerpat dovolenou (nějakou dobu byste měla 2 příjmy - tedy za čerp. D a za rodič. příspěvek). Po vyčerpání dovolené (raději tedy v jejím průběhu) byste si měla u zam-tele požádat (písemně) o délku čerpání rodič. dovolené - může být rozdílná od délky pobírání rodič. př.
Zam-tel nemá co mluvit do toho, jakou chcete délku pobírání rodič. př. a je povinen respektovat, pokud chcete po MD čerpat D a také musí umožnit čerpání RD po dobu, jakou si určíte (max. do 3 let dítěte).
Děkuji moc za odpověď, vidím, že mám zmatek v pojmech. Zatím jsem pouze na úřadě žádala o rodičovský příspěvek, který mi byl přiznán od ledna. Zaměstnavatele jsem zatím nežádala o nic, pokud to tedy dobře chápu, stačí požádat o vybrání dovolené (zbývající) a nic by tomu nemělo bránit. Ještě prosím - vůbec jsem netušila, že musím o rodičovskou dovolenou písemně žádat zaměstnavatele. To mi neřekla ani zaměstnavatelka ani na úřadě. Můžete mi prosím ještě poradit, jak by taková žádost měla vypadat a co by měla obsahovat? Moc děkuji.
Tato žádost nemá žádnou předepsanou formu, stačí dopisem. Můžete současně s žádostí o čerpání dovolené. Dobu rodičovské dovolené si zvolte sama, maximálně do do 3 let dítěte. Máte i možnost požádat třeba jen do dvou let nebo do 2,5 a potom se rozhodnout, jestli požádáte ještě do 3 nebo se vrátíte do práce.
a když už budete studovat Zák. práce, tak se podívejte na § 195 + 196
pokud jste na úřadu žádala o rodič. příspěvek, tak úřednice zná předpisy k tomuto příspěvku (k němu by Vám ale měla dát veškeré pravdivé informace). To, co se týká rodič. dovolené - to ji nezajímá a nemusí to znát (resp. okrajově by snad vědět měla, ale když neví, tak to není na závadu). To samé jako zam-tel musí znát, to, co se týká jeho - tj. rodič. dovolená a rodič. příspěvek je úplně mimo (nezajímá ho, jak ho dlouho budete pobírat).Vás ale musí zajímat oba - tedy přečíst oba zákony. Můžete po jinou dobu pobírat RP a po jinou dobu čerpat RD. Je to trochu složitější, ale skoro každý den se to tu probírá z různých stran. Určitě v historii najdete ještě další podrobnosti, které Vás mohou zajímat.
Jen malá poznámka: Doba čerpání mat. dovolené se pro posuzování nároku na dovolenou počítá jako odprac. doba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.