Vlákno názorů k dotazu Odpisy od annonym - Re: Odpisy Odpisy nelze uplatnit, jelikož nejste vlastníkem bytu.Vlastníkem...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 12. 2010 12:29

annonym (neregistrovaný)

Re: Odpisy
    Odpisy nelze uplatnit, jelikož nejste vlastníkem bytu.
    Vlastníkem tzv. družstevního bytu je příslušné BD. Vy, jako člen družstva, máte v rámci čl. práv právo na uzavření nájemní smlouvy s tímto družstvem, na základě čehož máte ke konkrétnímu najatému bytu zákonné užívací právo. V souladu se stanovami BD pak můžete tento "svůj" družstevní byt pronajímat další osobě. Obvykle je k platnosti podnájmu zapotřebí předchozí souhlas orgánu BD a zaplacení jistého administrativního poplatku družstvu. Takže dotaz se fakticky týká podnájmu družstevního bytu vámi jako nájemcem, který je členem bytového družstva, jež je jediným právoplatným vlastníkem (majitelem) daného bytu, resp. celého bytového domu. Standardní postup při sjednávání úplat za podnájem bytu je takový, že se sjednává zvlášť (holé) nájemné, resp. podnájemné a zvlášť úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu (u nichž je obvykle zvolen systém záloh a dorovnání podle konečných faktur dodavatelů o skutečné spotřebě). V tomto případě je:
    zdanitelným příjmem z pronájmu (kam pojmově spadá nájem i podnájem) u fyzických osob podle § 9 zákona o daních z příjmů - pouze (holé) podnájemné, u něhož lze uplatnit skutečné výdaje prokázané záznamy o výdajích, případně vedením účetnictví, anebo tzv. paušální výdaje 30 % z příjmů,
    a zálohy na služby související s podnájmem (které se pravidelně zúčtovávají s cenami dodavatelů) nejsou vůbec předmětem zdanění, a pochopitelně ani platby pronajímatele (tj. nájemce družstevního bytu) těmto dodavatelům pro něj nejsou daňově účinnými výdaji.

• 14. 12. 2010 13:18

Katka2 (neregistrovaný)

Re: Odpisy
    No já jsem si to myslela, že to nebude jen tak, když je to družstevní. Ale je to teda nespravedlivý, protože já za ten byt dala 1 mil. a nájem je teda malej a nepokryje mi ani hypotéku. Někdo mi totiž říkal, že to můžu odepisovat a uplatňovat i úroky z hypotéky jako výdaj.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).