Re: Exekuce u zam, prosím pomozte s výpo
Základní nezabav. částka se zaokrouhluje na koruny nahoru, takže 7724 Kč (§3 NV 595/2006 Sb.), ostatní úvaha je správná, tj. nad částku 15446 Kč se srazí vše bez omezení (=2705 Kč) a k tomu 1/3 (=2574 Kč), celkem 5279 Kč pro nepřednostní pohl.
Do budoucna by vám mohl pomoci program v Excelu ke stažení zde:
http://docs.google.com/fileview?id=0B7QYyY6HvmNZYzA0OGY0ZGEtNjNmZi00ZmY4LWJmODAtMzM0ZGYzZWYzOWEz&sort=name&layout=list&num=50
(vlevo nahoře odkaz Download 39KB)
Ano, vím. Ale tady z té diskuze jsem pochopila, že paní psala, že mají se zaměstnancem dohodu o srážkách ve prospěch zaměstnavatele (firma mu půjčila peníze). A teď na něj přišla exekuce ve prospěch někoho jiného a odpověď zněla takto: "jelikož jste se zam-cem uzavřelidohodu o srážkách ze mzdy dříve, než byl doručen exekuční příkaz, měla by mít dohoda dřívější pořadí (§149odst.1 ZP). Na exekuci půjde částka, která zbývá do 5279Kč." No a já jsem si myslela, že nejprve musí srážky posílat na tu exekuci a teprve až bude splacená, mohou zase začít srážet pro sebe, protože exekuce má přednost. Nebo ne?
Tak to je jasná odpověď. Ale všech asi ne - výživné má přece přednost přede všemi věřiteli (ve 2. třetině, v 1. ne). Takže fakt nemá exekuce přednost před dříve dohodnutou srážku ve prospěch někoho jiného (třeba i zaměstnavatele)? Ale to se pak dá velmi lehce ošidit. Jste zaměstnancem ve svém s.ro. nebo s.r.o. někoho Vašeho blízkého. Přijde na Vás nepřednostní exekuce. Sepíšete se zaměstnavatelem dohodu o půjčce a o srážkách ve prospěch zaměstnavatele s dřívějším datem, než je exekuce. V účetnictví se pochopitelně dá mnoho upravit zpětně.
Platí to pro všechny věřitele, přednostní věřitelé mohou pouze uždibovat, nikdy plně předběhnout, ale to jiným způsobem píšete. S šizením máte pravdu, každý má svobodu se chovat protizákonně. Pokud ale stopy nepůjdou zahladit dokonale, trestní zákon v §222 odst.1d) na takový postup pamatuje odnětím svobody až na 2 léta nebo zákazem činnosti. Do škody 25tis. se zaručeně najde § i v přestupkovém zákonu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.