Re: Daňové zvýhodnění na dítě od 12/2010
Ale pozor, toto zvýhodnění dostanete jen za prosinec (při výdělku nad 4 tis. Kč v tomto měsíci), při RZD nesplníte podmínku ročního výdělku (6xMM - jak uvádíte výše). Vyplacený bonus za prosinec nevracíte, ale na jiné měsíce se nedostanete.
Není možnost, že by uplatnil daňové zvýhodnění někdo jiný (manžel, otec dítěte, nebo jiná osoba dle § 35c/6, vše za podmínky společné domácnosti)?
Nebo nemáte jiné příjmy ke zdanění (§ 7-10)?
Děkuji všem.
Dítě si uplatňoval manžel, ale od listopadu je na nemocenské a bude až do ledna, tak jsem si chtěla dítě uplatnit já. Jiné příjmy mám, chodila jsem na brigádu, ale nevím, jestli to dosáhne na 6xMM (nemám to zpočítané). Za prosinec budu mít víc než 4000 Kč. Jak to myslíte s tím RZD, že se nedostanu na jiné měsíce? Při RZD bude mít dítě od ledna do listopadu 2010 manžel, za prosinec já. Tak to uvedem i v RZD.
Takto je to možné také provést. K tomu,abyste ale mohla uplatnit daňové zvýhodnění na dítě ale potřebujete také potvrzení zaměstnavatele manžela, že on neuplatňuje. A pochybuji, že on vám ho vydá, protože manžel uplatňuje, pouze e v současnosti na nemocenské. Musel by uvést změnu v prohlášení. Připadne mi jednodušší, aby dítě po celý rok uplatnil manžel - v RZD dostane doplacené daň.zvýh. i za měsíce, kdy na něj neměl nárok (samozřejmě za předpokladu, že jeho roční příjem je vyšší než 48 tis)
Není to ale tak, že pokud nahlásíte a doložíte změnu v prosinci, tak bude platit až od ledna?
§ 38k Uplatnění nezdanitelných částek ze základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků , slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění
(1) Poplatník je povinen prokázat plátci daně skutečnosti rozhodné pro poskytnutí měsíční slevy na dani podle § 35ba a měsíčního daňového zvýhodnění při výpočtu záloh nejpozději do konce kalendářního měsíce, v němž tyto okolnosti nastaly. K předloženým dokladům přihlédne plátce daně počínaje kalendářním měsícem následujícím po měsíci, v němž budou tyto skutečnosti plátci daně prokázány, nejdříve však počínaje kalendářním měsícem, na jehož počátku byly skutečnosti rozhodné pro uznání slevy na dani podle § 35ba nebo na daňové zvýhodnění splněny, podepíše-li poplatník současně prohlášení podle odstavce 4 anebo tyto skutečnosti v již podepsaném prohlášení současně uvede.
Kdy vystavili v zaměstnání manžela potvrzení? V listopadu nebo v prosinci?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.