Re: Ukončení pracovního poměru
Pročtěte si §39 Zákoníku práce. Předpokládám, že vám to Pája podrobněji vysvětlí, ale já se obávám, že po 7 letech PP na dobu určitou nemůže známý prohlašovat, že je smlouva neplatná. Spíš si myslím, že jeho PP již dávno není na dobu určitou, ale na dobu neurčitou.
Děkuji za Vaši odpověď. Smlouvu jsem viděla, byla podepsána v srpnu tohoto roku a je tam skutečně sjednána doba platnosti ve výši jednoho roku. Jak se tato smlouva může považovat za platnou pokud není v souladu se zákoníkem práce? Nebo je vztah považován na dobu neurčitou i přes tuto smlouvu? Děkuji
Ano, je to z důvodu nového majitele, který okrádá zákazníky, s čímž nechce mít známý nic společného. Smlouva mu samozřejmě vadila i předtím, ale jinak to prý nešlo a o práci nechtěl přijít. Myslela jsem, že mi tu nějaký odborník poradí a ne že se tu budete dohadovat nad tím, co měl a neměl udělat dřív.
Tak jednak pokud chcete opravdu odborníka - musíte si zaplatit právníka, protože zde odpovídají většinou lidé, kteří jsou sami zaměstnanci .
Jinak pokud váš známý neuplatnil u soudu neplatnost právního úkonu tehdy když vznikl, nyní už uplatnit nejde, protože podle § 20, který jsem vám již napsala - cituji
Jde-li od důvod neplatnosti právního úkonu, považuje se právní úkon za platný,pokud se ten, kdo je takovým úkonem dotřen, neplatnosti nedovolá.
Ale třeba si nějaký právník udělá čas a odpoví vám způsobem, který vám bude vyhovovat.
A já si navíc myslím, že i kdyby se Váš známý obrátil na soud kvůli platnosti či neplatnosti, tak soud dojde k závěru, že prac. smlouva platná je, ale pracovní doba na dobu určitou nebyla sjednána dle zákona, takže jde o prac. poměr na dobu neurčitou.Určitě by závěr nebyl takový, že pracovní smlouva není platná vůbec, to by ani nebylo logické. Myslím, že pokud chce skončit a dohodou to nejde, tak jen výpovědí - zítra na to má poslední den, pokud chce skončit 28.2. A v průběhu výpovědní doby se pokusit dohodnout na dřívějším ukončení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.