Vlákno názorů k dotazu Lístek na peníze. od xhonolulu - Re: lístek na peníze. OSSZ Vám bude platit až...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 12. 2010 11:52

xhonolulu (neregistrovaný)

Re: lístek na peníze.
    OSSZ Vám bude platit až od 15. kalendářního dne (tj. od 2.12.) - lékař Vám vystaví lístek na peníze s údajem, že DPN k 31.12.2010 dosud trvá. Tento originální Vaše mzdová odešle na OSSZ.
    Náhradu od zaměstnavatele jste dostal za listopad a ještě dostanete za 1 prosincový den.

• 30. 12. 2010 12:23

MaK (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, jenže moje mzdová účetní chce ještě jeden lístek na peníze jen na ten jeden den 1.12.2010 , první lístek na peníze byl 18.11.2010 - 1.12.2010 ona tento lístek zařadila k listopadové výplatě a k prosincové (1 den) chce další ? Dnes jsem ji dal druhý lístek s datem do konce roku, který má poslat na sociálku, ale ona si ho nechala, že ho dá k výplatě za prosinec a chce ještě jeden lístek na peníze pro sociálku, doktorka nechce dát viz výše. Já teď nevím, kdo postupuje z těchto dám správně? Jsem po operaci a moje žena jen lítá a hádá se s doktorkou a potom s účetní, děkuji za odpověď MK

• 30. 12. 2010 12:51

Jiřka1 (neregistrovaný)

Vy jste si ten odkaz nepřečet. Mzdová to chce zcela správně. Pokud nemoc trvá déle než 14 dní, musí podle zákona lékař vystavit lístek ke 14. dni nemoci a tento lístek si zaměstnavatel založí, protože na základě toho Vám platí náhradu v prvních 14 dnech. A na sociálku se pak posílají pozdější lístky na peníze nebo uschopnění. 14. den nemoci byl 1. prosinec, takže k tomuto dni musí lékař vystavit průkaz o ktrvání prac. neschopnosti (tzv. lístek) pro zaměstnavatele. A pro sociálku potřebujete další lístek třeba ke konci prosince. V případě nouze se to ale dá vyřešit i tak, že si účetní ofotí ten další lístek, na fotokopii napíše, že je to ofoceno dle originálu, který se poslal na sociálku (např. brněnská sociálka toto akceptuje, ale podle zákona to není a záleží na sociálce, jak se k tomu postaví).

• 30. 12. 2010 12:53

Jiřka1 (neregistrovaný)

Jen jsem ještě zapomněla napsat vysvětlení, proč si účetní založila ten pozdější lístek a nechce ho poslat na sociálku - protože nedostala originál lístku ke 14. dni, tak si zkrátka jako doklad nechala ten pozdější lístek. Účetní postupuje správně, doktorka ne.

• 30. 12. 2010 12:54

xhonolulu (neregistrovaný)

Mzdová účetní si lístek (s datem k 31.12.2010 stále trvá) okopíruje a založí kopii (originál jí prošel rukama) a originál zašle na OSSZ.

a pokud první lístek byl k 1.12., tak by jí měl ten stačit.

• 30. 12. 2010 13:00

Jiřka1 (neregistrovaný)

Aha, omlouvám se, já jsem to pochopila trochu jinak - že lístek byl jen do 30.11. a mzdová chce ještě lístek k 1.12. V tom případě by měla pravdu. Pokud jste ale rovnou přinesl lístek vystavený do 1.12., tak si pochopitelně měla založit jen tento (na základě toho vyplatí náhradu) a další originál lístku už poslat na sociálku. V tom případě účetní pravdu nemá, protože lístek vystavený ke 14. dni, tj. k 1.12., jí stačí jak pro výplatu náhrady za listopad, tak pro výplatu náhrady za 1. prosinec.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).