Re: Když nechci odstupné...?
Na ÚP se hlásit můžete, pouze nedostanete podporu tolik měsíců, kolik bylo odstupné, výplata podpory tedy bude odložena o tyto měsíce. Odejdete-li dohodou ( bez vážných důvodů - jmen.zákonem o zaměstn.), pak byste měl podporu krácenou( nižší podpora ve výši 45% vašeho prům.čistého výdělku).Pokud skončíte z organizačních důvodů ( výpověď od zaměstnavatele), máte bna odstupné nárok. Vyplatít ho musí.Nemá-li na něj ,pak záleží na Vás, jestli nebudete nic vymáhat soudně , nedostanete
ho.Ale ÚP na to bude pohlížet jakoby jste ho obdržel. Moje rada,nechte to plynout jak má.
V současné době mají zam-ci při platební neschopnosti zam-tele na ochranu zákon 118/2000 Sb. Ušlou mzdu byste mohl dostat od státu, ale má to své podmínky, které vám možná nebudou po chuti, když svého zam-tele vychvalujete. Plus musí platit, že zam-tel jde skutečně "ke dnu", pokud pojem "ke dnu" pro vás také znamená §3 IZ
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/insolvencni/cast1h1.aspx
Ještě mě napadá jedno řešení - pokud chcete skončit a nechcete "zatížit" firmu vyplacením oodstupného a zároveň nepřijít o plnou výši podpory v nezaměstnanosti, pak se můžete dohodnout a změnit dodatkem pracovní smlouvu na dobu určitou. K tomuto datu vám skončí PP. Pro ÚP skončí dobou určitou, která na vyplácení podpory nemá vliv.
Až budou naši zákonodárci, a hlavně odborníci, dělat pořádné zákony, tak nebude potřeba nějaké obcházení vymýšlet. Ale takhle...? Proč by měli lidi doplácet na nedokonalost zákonů? I když teď jsem četla, že by ÚP měly zohledňovat dohody z organizačních, případně obdobných důvodů. Ale zase záleží, na jakého úředníka narazíte. Tak si holt musíme umět poradit po svém! Tím v žádném případě nechci nabádat k obcházení zákonů!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.