Re: odstupné
není nutné nic brát zpět, pochybení zam-tele v obsahu dohody musí napravit vyplacením zákonné výše odstupného, jakýkoliv právní úkon zaměstnance, kterým se vzdává svých práv, je neplatný.(§ 19/1 ZP) Nejspíše to zkonil někdo, kdo ve firmě vůbec netuší, že už platí kolik let nový ZP, protože dvouměs.odstupné platilo dle starého ZP do 31.12.2006. Napište to písemné upozornění zam-teli.
Pokud by odmítl odstupné vyplatit, tak podejte stížnost na oblastní inspektorát práce dle sídla zam-tele a uvidíte, že to s ním pohne.
Není v té dohodě nějaký odkaz na č.zákona nebo §§ ?
to tam teda mají ve firmě experty,(asi zase nějaká účetní- neteř šéfa,ne?) nejlepší by bylo,(pokud máte zájem) kdybyste dala sem mejl, já bych Vám poslal kontakt, Vy zpět naskenovanou tu Vaši dohodu a já bych Vám napsal výhružný dopis pro zam-tele k nápravě jeho chyb. Jako zaměstnanec požíváte proti takovým krokům zaměstnavatele právní ochrany. Takže se rozhodněte.
děkuji moc za ochotu, ale já zatím počkám, jak se k tomu postaví, mluvila jsem ted s majitelem, a zatím počkám,a jak se postaví ke změně a k placení, nemám ráda moc problémy a nějaké hrocení situace. Určitě si nechám tuhle diskuzi a pokud se nebude nic dít, určitě Vás zkontaktuji. Nebo mi prosím pošlete kontakt na ven6@seznam.cz
>>>>>
>>>>>>>tak
>>>>>>>mám to oznámit třeba na úřadu práce??
>>>>>>
>>>>>>není nutné nic brát zpět, pochybení zam-tele v obsahu
>>>>>>dohody musí napravit vyplacením zákonné výše
>>>>>>odstupného, jakýkoliv právní úkon zaměstnance, kterým
>>>>>>se vzdává
>>>>>>svých práv, je neplatný.(§ 19/1 ZP) Nejspíše to
>>>>>>zkonil
firmě vůbec netuší, že už platí kolik
ý ZP, protože dvouměs.odstupné platilo dle
12.2006. Napište to písemné
rnění
i.
okud by odmítl odstupné vyplatit, tak podejte
ížnost na oblastní inspektorát práce dle sídla
m-tele a
díte, že to s ním pohne.
ení v té dohodě nějaký odkaz na č.zákona nebo §§ ?
en, že jsme uzavřeli tuto dohodu o skonč. prac.pom.
uladu s par. zákona č. 262/2006 Sb.
ojo, tak to není v souladu a konejte,jak jsem psal
ýše. PP už Vám skončil? Kdy máte obdržet poslední
ýplatu a s ní odstupné?
vní poměr skončil 16.12.2010, výplata je
1.2011 a v dohodě o skončení prac.pom. je , že
stupné
vou platů 1. část 16.1.2010 --- teď
e chyba!!! a druhou část 31.1.2011,
ve firmě experty,(asi zase nějaká
četní- neteř šéfa,ne?) nejlepší by bylo,(pokud máte
ájem) kdybyste dala sem mejl, já bych Vám poslal
akt,
y zpět naskenovanou tu Vaši dohodu a já bych Vám
>napsal výhružný dopis pro zam-tele k nápravě jeho
>>chyb.
>>Jako zaměstnanec požíváte proti takovým krokům
>>zaměstnavatele právní ochrany. Takže se rozhodněte.
>děkuji moc za ochotu, ale já zatím počkám, jak se k
>tomu postaví, mluvila jsem ted s majitelem, a zatím
>počkám,a jak se postaví ke změně a k placení, nemám ráda
>moc problémy a nějaké hrocení situace. Určitě si nechám
>tuhle diskuzi a pokud se nebude nic dít, určitě Vás
>zkontaktuji. Nebo mi prosím pošlete kontakt na
>ven6@seznam.cz
V původním dotazu ani v pozdějším upřesnění ale není nic o tom, že skončil p.p. z organizačních důvodů. Píše, že skončili dohodou.¨
Dohodou bez organizačních důvodů by pak nešlo o odstupné.ve smyslu § 67ZP.
Pájo, možná jsem se přehlédla, ale z dotazu není jasné, z jakého důvodu poměr skončil. Pokud se jen tak dohodli a důvodem nebyl některý z důvod§ §52/1 a - c (nadbytečnost apod.), tak zákonné 3měsíční odstupné nenáleží. Třeba si jen dohodli jakousi odměnu ve výši 2 měsíčních mezd. Veruu, jak je to?
Pokud nenáleží zákonné odstupné 3 měsíční průměrné mzdy, tak se nejedná o odstupné, ale o normální odměnu. Tu jste si dohodli ve výši 2 měísčních mezd a odvádí se z ní všechno. Pojistné se neodvádí pouze z odstupného, které je zákonem dané a které je nejméně 3měsíční.
>>>>>>jen, že jsme uzavřeli tuto dohodu o skonč. prac.pom.
>>>>>>v
>>>>>>souladu s par. zákona č. 262/2006 Sb.
>>>>>nojo, tak to není v souladu a konejte,jak jsem psal
>>>>>výše. PP už Vám skončil? Kdy máte obdržet poslední
>>>>>výplatu a s ní odstupné?
>>>>pracovní poměr skončil 16.12.2010, výplata je
>>>>15.1.2011 a v dohodě o skončení prac.pom. je , že
>>>>odstupné
>>>>obdržím ve výši dvou platů 1. část 16.1.2010 --- teď
>>>>vidím, že tu je chyba!!! a druhou část 31.1.2011,
>>>to tam teda mají ve firmě experty,(asi zase nějaká
>>>účetní- neteř šéfa,ne?) nejlepší by bylo,(pokud máte
>>>zájem) kdybyste dala sem mejl, já bych Vám poslal
>>>kontakt,
>>>Vy zpět naskenovanou tu Vaši dohodu a já bych Vám
>>>napsal výhružný dopis pro zam-tele k nápravě jeho
>>>chyb.
>>>Jako zaměstnanec požíváte proti takovým krokům
>>>zaměstnavatele právní ochrany. Takže se rozhodněte.
>>děkuji moc za ochotu, ale já zatím počkám, jak se k
>>tomu postaví, mluvila jsem ted s majitelem, a zatím
>>počkám,a jak se postaví ke změně a k placení, nemám
>>ráda
>>moc problémy a nějaké hrocení situace. Určitě si
>>nechám
>>tuhle diskuzi a pokud se nebude nic dít, určitě Vás
>>zkontaktuji. Nebo mi prosím pošlete kontakt na
>>ven6@seznam.cz
>
>Pájo, možná jsem se přehlédla, ale z dotazu není
>jasné, z jakého důvodu poměr skončil. Pokud se jen tak
>dohodli a důvodem nebyl některý z důvod§ §52/1 a - c
>(nadbytečnost apod.), tak zákonné 3měsíční odstupné
>nenáleží.
To je důvod, proč bych chtěl vidět celou dohodu, protože tazatelka uvádí, že má v ní uvedeno "odstupné".
Třeba si jen dohodli jakousi odměnu ve výši 2
>měsíčních mezd. Veruu, jak je to?
Ale nevím, zda se Vám ho podaří o tomto přesvědčit. Pokud neustoupí, můžete se obrátit na inspektorát práce, ale obávám se, že když on jim ukáže s Vámi podepsanou dohodu (kde ten důvod není uveden), tak prohlásí, že je to v pořádku. Pak by zbývalo jen zpochybnění u soudu. Kromě toho je to komplikovanější tím, že když dostanete klasické odstupné, tak máte tu vyšší podporu v nezaměstnanosti, ale dostanete ji až po uplynutí měsíců, které rovnají měsícům odstupné. Zatímco když to máte jako odměnu, máte nižší %, ale dostanete ji hned. A když teď začnete pobírat podporu a pak vyhrajete a dostanete odstupné, tak aby se pak nestalo, že to zas budete vracet...
děkuji, ale to, že mi do té dohody o ukonč.poměru napsali, že je to odstupné, ale nemám tam paragraf, tudíž je to odměna, tak jak se na to budou dívat na pracovním úřadě, mimochodem mi už okopírovanou kopii uložili u sebe a nikdo tam nic neřešil. A pokud jsem evidovaná na úp ještě v roce 2009, tak pro mě taky platí podmínky s tím jakou výši podpory dostanu?? Jak jste psala u odstupného a odměny? A jetšě se zeptám, pokud mám napsané, že mi to "odstupné" vyplatí 16.1. a 31.1.2011, tak se to bude započítávat do příjmů roku 2009 nebo až v do roku 2011? děkuji
Firma to zřejmě (spíše určitě) myslela jako odměnu, ale nazvala to odstupným (ovšem zákonné odstupné v určených případech je nejméně 3měsíční, takže to ani odstupné být nemůže). Ale jak se na to dívá ÚP, to netuším. Pokud tam máte, že Vám ty peníze vyplatí 16.1. a 31.1., no tak Vám je zřejmě tak vyplatí, ale nevím, do kterého měsíce Vám je zúčtují, zda do prosince 2010 (s tím rokem 2009 jste se asi uklepla) nebo do ledna 2011. Řekla bych, že je zúčtují do měsíce, kdy jste ještě naposledy byla jejich zaměstnancem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.