Vlákno názorů k dotazu Mateřská 1 den od NAT - Re: Mateřská 1 den Ano, je to tak. Mám...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 1. 2011 9:58

NAT (neregistrovaný)

Re: Mateřská 1 den
    Ano, je to tak. Mám stejný případ, který jsem konzultovala na OSSZ i na UP a bylo mi sděleno stejné: pokud chce zvolit dvou anebo tříletou variantu RP, musí mít nárok na PPM. Pokud matka nárok na PPM nemá, tak po šestinedělí na základě vzájemné dohody matky s otcem dítěte otec nastoupí na PPM. Byť bude na PPM jenom 1 den (je to možné, ale moc to nedoporučuji - aspoň na 3 dny), pak požádá o RP, kde si vybere dvou anebo tříletou variantu a tento RP převede zpět na matku dítěte. Je to ověřené, skutečně to tak lze. Pod dobu PPM nesmí otec pracovat, po dobu pobírání RP není výdělek ani hodiny omezené, pouze se musí dokázat, že se o dítě někdo stará - babička apod. avšak se nesmí dítě dát do jeslí či podob.ústavu.

• 6. 1. 2011 10:34

lilly (neregistrovaný)

No to jsou mi věci, děkuji moc, jsem ráda, že má někdo podobné zkušenosti,občas mi přijde,že tyhle "specialitky" jsou jen u nás:) Ještě tedy pro jistotu, budu tyto 3 dny řešit stejně,jako když pracovnice nastupuje na mateřskou, takže zaměstnanec si zažádá na ty 3 dny o PPM, nahlásím pod kodem M nástup na mateřskou na ZP a OSSZ, pošlu žádost o PPM s přílohou na OSSZ a po nástupu do zaměstnání po těch 3 dnech hned odhlásím kodem U? Bude tedy na rodičovské on i když bude chodit do práce a převede na matku rodič. příspěvek nebo matka bude na rodičovské dovolené? Omlouvám se za zmatenost:)

• 6. 1. 2011 10:57

NAT (neregistrovaný)

Ano - PPM M a po 3 dnech U. U toho rodičáku záleží na nich - on požádá a může hned převést na matku, tak bude chodit do práce bez rodičáku. Anebo bude pobírat rodičák a současně chodit do práce-zde žádné omezení není.

• 6. 1. 2011 13:14

lilly (neregistrovaný)

Děkuji mockrát za pomoc:)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).