Re: exekuce- vyčůranost banky - pokračov
Děkuji za rady ,problém je že já se nebráním té exekuci - ale tomu že banka odesílá platby jednotlivě exekutorovi ,místo aby dodržela zákon .
Tím že přeměruji platby si asi nepomohu ,exekutor obstaví i jinde vytvoření účet a jiná banka opět bude odesílat jednotlivě za poplatek?
Mbanka už mi naúčtovala dnes poplatek 2x 400 kč,(pro 60 a 100 platbu která přišla) a kterou jednotlivě odesílá hned exekutorovi,jak donutit banku aby dodržela to že má platby deponovat na půl roku a pak odeslat?
Jak dostat dle mého neoprávněné poplatky 400 kč zpět?
Nevíte jak postupují jiné banky,odesílájí též jednotlivě ?
Nemusí tedy dodržet zákon (§307 odst.3 OSŘ.) ?
Jak to tedy je,děkuji za rady.
Já svojí radou nemyslela, že byste se exekuci vyhnul. Ale ostatní banky to opravdu takhle nedělají. Měla jsem během doby bloklý účet v KB, ČSOB, GE i Fiu. ŹÁDNÁ z nich nepředváděla výše popsané šílenosti, jenom ČSOB si po ukončení blokace naúčtovala poplatek za vedení účtu v exekuci, to bylo asi 2000 Kč za celou dobu. Všechny odesílaly tak, jak nade mnou psali, že to ,á být.
Proto opradu bleskem založte účet u solidnější banky a klidně se práskněte exekutorovi sám, jemu by to nějakou dobu trvalo. Určitě ušetříte.
Možnost zrušit účet vás zřejmě napadla již dávno a máte své důvody proč u mBank zůstat. Má rada je stejná jako z 5.1., zvlášť po odpovědi, jaké se vám od banky dostalo - finanční arbitr je odměňován ČNB, tj. pro vás zdarma a váš případný spor s bankou rozhodne. Musíte mu ale podat návrh. Podívejte se na jeho stránky, najdete tam formuláře, právní předpisy týkající se vašeho problému atd. www.finarbitr.cz
Dobrý den,děkuji za rady.
Ano,zrušení účtu uvažuji ale za
1) jde to vůbec,nyní je účet blokován a tzn. v mínusu na tu částku kterou žádá exekutor.
2) není to porušení zákona aby si věřitel či exekutor nemyslel že ho chci nějak poškodit (strach z tres.stíhání)
3)jiné banky si většinou účtují za vedení účtu měsíčně a tím bych ještě dlužil bance , jiná banka by si to díky exekuce nemohla měsíčně zaúčtovávat svoje a dluh by rychle rostl o upomínky,pokuty a úroky v mínusu.
4)Na arbitra se obrácím počkám na jeho odpověď,rád bych požadoval též od banky ty 400 kč poplatky navíc naúčtované zpět.
To jsou důvody zatím setrvat u mbank.
O tom že banka jedná v rozporu ze zákonem jsem přesvěčen nejen díky vám že jste mi poradili a též díky tomuto článku:
Zákon činí banku odpovědnou za to, že při výkonu dodrží postup předepsaný v zákoně. Jestliže banka nepostupuje tak, jak jí ukládají tato ustanovení, pak má oprávněný právo domáhat se vůči bance povinného zaplacení částky, na kterou by měl právo, kdyby banka postupovala tak, jak jí zákon ukládá. Vyvodí-li banka z usnesení o nařízení exekuce nesprávné závěry, podstupuje tím riziko žaloby.
Povinnost banky odepsat z účtu povinného peněžní prostředky ve výši odpovídající vymáhané pohledávce oprávněného a tyto peněžní prostředky oprávněnému vyplatit se realizuje maximálně ve dvou termínech. Je-li v den následující po dni, kdy banka obdrží vyrozumění o právní moci usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí, na účtu povinného dostatek prostředků k uspokojení vymáhané pohledávky s příslušenstvím, vyplatí banka pohledávku oprávněnému.
Pokud však prostředky na účtu nedostačují k plnému uspokojení oprávněného, banka poukáže oprávněnému jen ty peněžní prostředky, které jsou na účtu. Po tomto dni má banka povinnost sledovat účet povinného a oprávněnému vyplatit zbytek neuspokojené pohledávky, jakmile to umožní stav prostředků na účtu. Toto období ,,sledování účtu“ trvá pouze 6 měsíců a končí dnem, který se svým označením shoduje se dnem, kdy byla banka vyrozuměna o právní moci (tj. obdržela-li banka vyrozumění např. 23.11.2008, je rozhodným posledním dnem 23.5.2009). Po tomto dni banka vyplatí oprávněnému zbytek peněžních prostředků na účtu, anebo oprávněnému sdělí, že na účtu povinného nebyly peněžní prostředky. Posledním dnem výplaty zaniká výkon rozhodnutí. Neznamená to však, že oprávněný nemůže vést jiný výkon rozhodnutí či exekuci na účet povinného znova.....
K úvaze o zrušení účtu - máte samozřejmě volnost činit vše, co zákon nezakazuje. Informovat exekutora o založení jiného účtu sice můžete, ale žádnou informační povinnost nemáte. Exekutor nový účet časem zjistí sám a obstaví. V případě zrušení účtu by bylo vhodné s exekutorem dohodnout úhradu ve splátkách, abyste měl v podnikání relativně volné ruce. Zkušený exekutor to uvítá - penízky se pro něj sypou samy s téměř stejným nárokem na odměnu. Domluvit se na splátkách ostatně můžete i dnes, ale se zrušeným účtem budete mít lepší vyjednávací pozici. :-)
O splátky jsem požádal hned jak mi přišla od exekutora exekuce,nicméně napsal mi že splátky mám poukazovat na jeho účet (to jsem dělal) avšak stejně může dál vymáhat i jinak.... nasledovala blokace účtu a strhávání z něj.Vím že na to má právo,exekuci se nebráním .To že s exekutorem nebude řeč mi bylo jasné hned jak jsem zjistit o koho jde (bývalý prezident exekutorské komory pan P.........).
Podkonický nebude nijak výjimečný v dobrým ani špatným, všichni jsou stejní, možná někteří mediálně více profláklí. V případě povolení dobrovolné úhrady dluhu ve splátkách je vymáhání minimálně nelogické. Když někomu povolíte dluh uhradit ve splátkách, tak mu přeci nebudete znemožňovat tuto dohodu dodržet. Dochází proto k zastavení exekuce (§268 odst.1c OSŘ) nebo alespoň k odkladu (§266 OSŘ).
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/osr/cast6h1.aspx
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.