Re: Daňová kontrola - doměření daně
Takhle lze těžko radit.
Nesrovnalosti tam musely být, když máte tak naprosto rozdílnou evidenci. Máte ty faktury podloženy např. rozpisem prací potvrzeným dodavateli, předávací protokoly?
Účinně se můžete bránit jen tehdy, pokud to, co skutečně proběhlo je v souladu s fakturami a ostatními dokumenty, které máte.
V dokladech od něj máme vyfakturovány práce např.oprava přívěsu SPZ.... + vydaný materiál + počet hodin a sazba na hodinu, jenže on pod tím materiálem vydával ze svého skladu asi úplně něco jiného a dodal na FÚ i doklady které s tou zakázkou asi vůbec nesouvisely. U něj byly vydané faktury zaúčtovány DPH odvedeno i daň z příjmu, faktury byly totožné s tím co máme my v evidenci, jen pod výdejkami z jeho skladu se asi vydávalo úpně něco jiného. Toto mi přece nemůžeme nijak ovlivnit.
Pak v tom případě je asi problém jinde ( neříkám, že to tak je).
Je pak na jednateli (jednatelích) vaší firmy, jak s tím naloží.
Finanční úřad se pak na základě toho, že skutečný stav je překrytý tzv. formálně právním (vaše faktury v účetnictví, které nemusí odpovídat skutečnému stavu) vezme v potaz skutečný stav.
Tady skutečně platí, že ten, kdo se bude vyjadřovat ke kontrole by měl znát skutečný stav a popř. se poradit s odborníky, aby pokud je proč se bránit, to vyjádření bylo v pořádku.
Na tom hodně záleží.
Re: OT:Re: Daňová kontrola - doměření da
Dobrý den. Čtyřkolku nevlastní, ani nikdy nevlastnil. On na tyhle věci vůbec není. Firmu má v místě svého bydliště, kdyby něco takového měl, musela bych to v provozu vidět. Chtějí doměřit cca 480 tis.Kč. Nechávali jsme si u něj opravovat nákladní auto, osobní auto, dodávku a velký nákladní přívěs. Myslíte že z této částky doměrku to budou miliony?
1234a tím myslel, že základ daně se zvýšil o miliony.
teď to neberte jako poučování ale"
V účetnictví a daních zasadně nic nepředpokládám.
Zeptejte se majitele přímo, zda tu čtyřkolku má nebo ji vlastní někdo z rodiny.
Já osobně bych to vyjádření finančnímu úřadu nechala na odpovědném jednateli. Jako účetní bych se do toho vůbec nemíchala.
Možná je i lepší pro vás, pokud neznáte skutečný stav.
Pokud skutečně je stav takový jaký máte v účetnictví,
pak v takovém případě doporučuji vždy při odvolání odborníka (daň. poradce, právníka).
¨Tyto podvody se často dělali a fú už po tom jde. Každý rádopodnikatel který je úspěšný jen kvůli tomu (hlavně že má audi q7 za dva mil), když si nakupuje z toho co má odvést státu tomu, to už to dnes neprojde. Mám známého ředitele fú a ten mi řikal, že tu fa jednoduše vyřadí proto že nebyla pro dosažení příjmu ...a doměří penále. Bude na poplatníkovi aby doložil že práce byly skutečně vykonány. (to už zpětně těžko prokáže) To co někomu procházelo před lety už dneska neprojde. Účetní bych doporučil aby dala od toho ruce pryč a řekla aby si vzali danového poradce.
u dodavatele je celkem fuk, jestli vyfakturuje opravy, nebo prodej čtyřkolky a motorky. obojí zdaní stejně. kdežto u vás by se výše uvedené odepisovalo a opravy jdou hned do nákladů. proto nevidím důvod, proč by dodavatelská firma dělala takový šachy. pokud jste si tak jistá /já si naopak klidně vsadím svý boty, že je to podfuk/, navrhněte, že dáte udělat znalecký posudek znalce z oboru automobilů, aby zhodnotil, jak vysoké opravy byly provedeny v té určité době. navrhněte, ať na inspektorátu zjistí, kdo vlastní čtyřkolku a motorku těch výrobních čísel, příp. rz.
o kolik na základu daně se tedy jedná? to už je snad i výměna motoru nebo jiných součástí, které mají výrobní čísla, ne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.