Re: zařazení majetku - prosím
>>>>Dobrý večer, prosím o radu, zařadila jsem k 1.1.10
>>>>osobní vůz, který firma používá. Nebyl v majetku,
>>>>neboť
>>>>předchozí účetní ho nezavedla, v účetnictví bylo
>>>>vedeno
>>>>úplně jiné auto, které je již dávno prodané. A teď mě
>>>>vůbec nenapadá, proti jakému účtu zaúčtuji pořízení.
>>>>022/????. Děkuji H.
>>>
>>>
>>>dobrý večer,
>>>někde jsem se setkala s pojmem majetek dosud
>>>nezařazený.
>>>Nevím jestli bylo účtováno klasicky 022/ 042
>>>nebo byl použit jiný účet.
>>>možná to bylo kombinováno se 7 účtem ke konci roku.
>>Pokusila bych se dohledat, jak bylo o autě účtováno,
>>když se skutečně pořídilo. Pokud z toho nebudete
>>moudrá
>>a na účtu 042 také nevisí, pak nezbyde než zaúčtovat
>>022/082 v pořizovací ceně a přijít o odpisy....
>
>
>Otázkou je, v jaké ceně ho zařadíte. A kdo ho předtím
>zaplatil.
Auto bylo zaplaceno v hotovosti, 135tis., nemám z předchozích let doklady, ale podle účetního deníku ho účetní vůbec nezaúčtovala. Není ani na 042, prostě nikde, asi ho opravdu zařadím jako po leasingu a nebudu odpisovat. Ale ohledně ostatním nákladům na provoz auta ho chci do majetku zařadit. Děkuji všem H.
>
>
Já bych tedy bez jakéhokoliv dokladu nic neúčtovala. Dožadujte se dokladu o koupi, byť bude z jiného roku a až potom řešit zápis v účetnictví. Nebo na základě inventarizace majetku jako "nalezený majetek" V každém případě byste měla mít podepsáno od jednatele, či odpovědné osoby pořešení tohoto případu.
Doklad o koupi mám, je z roku 07, ale předchozí účetní ho nezaúčtovala. Jí ani zůstatky v pokladně nezajímaly, převody peněz z majitelova soukr. účtu na firemní účtovala proti 211/261, 261/221 nezjišťovala, odkud se dostaly na účet. Např. příjem peněz na úvěr do banky vyrovnala výdejem z pokladny apod. Byla toho spousta, co jsem musela při rekonstrukci opravit. Takže bych ráda dala to auto do majetku, abychom mohli v r. 10 nechat doklady o phm a ost. H.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.