Re: Exekuce+soudní výživné na manželku
>>Dobrý den, známá ode mě chtěla pomoci s exekucí, ale
>>já se s tímto případem ještě nesetkala. Poradíte?
>>Překopíruji sem mně zaslané. Víc o tom zatím nevím.
>>Děkuji
>>
>>Mám tu zaměstnance, ženatý, 2 děti. S manželkou má
>>soudní dohodu o výživném ve výši do 12 tis. Ale před
>>soudem spolu nesdílí domácnost. Má na ni vyživovací
>>povinnost? Nebo na ty děti? Když je to takhle
>>upravený?
>>
>>Oni mu teda ješět žádný exekuce nepřišly, ale
>>přijdou.
>>Navíc těch 12 tis. když mu strhnu, tak se dostane na
>>nějakých 6 tis. k výplatě, tak mu to nemůžu strhávat
>>celé. Manželka to vymáhat nebude, žijou spolu atd…maj
>>to
>>jenom urpavený kvůli těm exekucím.
>
pro exekuci počítáte 2 vyživované děti, ale pouze v částce státem stanovené, ne tolik, kolik si dohodli, potřebujete kopii toho soudního rozhodnutí
exekuci počítáte z čisté mzdy, kde vezme na úhradu splátek dohodnutých Vás nemusí zajímat, dokud Vám to nepřijde také jako exekuční příkaz na úhradu výživného
>Omlouvám se, že je to tu 2x. Vypadával mi net
I když se mi na takto položený dotaz odpovídat nechtělo (alespoň díky za upřímnost ohledně postupu dnešních dlužníků), blbá rada předešlého příspěvku se opravit musí. Dle §551 OZ v návaznosti na §146b) ZP je zam-tel povinen provádět srážky ze mzdy pro soudem schválené uzavřené dohody o srážkách ve prospěch výživného. Pořadí vůči ostatním exekucím získává předložením zam-teli. Protože jde o soudní rozhodnutí ohledně věřitele a dlužníka, jehož výkon se řídí srážkami ze mzdy podle OSŘ, děti bych nepočítal, manželku ano.
Aha, uniklo mi, že výživné soud schválil nejen na děti, ale i na manželku... Tak to bych pro výpočet srážky jako vyživovanou osobu nepočítal nikoho.
Je to téma k diskuzi, ale domnívám se, že soudní schválení je ekvivalentem soudního nařízení. Je zde dlužník a věřitel, kterému není dobrovolně podle zákona o rodině plněno, takže musí nastoupit soud, který schválí dohodu mezi věřitelem a dlužníkem a dále je zde zam-tel, který má povinnost srážky provádět a věřiteli ze mzdy plnit namísto dlužníka.
Zaměstnavatel nedostal žádný příkaz, pouze ho zaměstnanec požádal, v tom je zásadní rozdíl. Zaměstnacec o to požádat nemusel, může ty peníze každý měsíc předat proti podpisu přímo věřiteli. To není exekuce. Přehlédla jsem, že je to i na manželku, vyživované osoby se započítají 3
Ne, nemůže peníze každý měsíc předat věřiteli. Pokud by tak činil, byly by to peníze navíc - od předložení dohody má tuto povinnost zam-tel (což vám ve vašem 1. příspěvku uniklo). Vámi popsaný postup by byl logický, pokud by výživné platil dobrovolně (nebyla uložena povinnost zam-teli), potom by se měli počítat děti i manželka. Je proti smyslu zákona počítat vyž. osoby a zároveň ve prospěch těchto vyž. osob provádět srážky pro pohledávky výživného.
Mám další informace. Mzdovka si vyžádala přímo rozsudek od soudu, má kopii. Je to jen výživné na děti, kde je doplněno, že nežijí ve společné domácnosti
1) takže když začne strhávat těchto 12 tisíc, děti nezapočítá,že? A manželku? Když spolu před soudem nesdílí společnou domácnost, ale jinak spolužijí?... Bude to asi přednostní pohledávka?
2) Když přijdou další exekuce, tak tam děti jako nezab.pol. počítat bude, že? A jak zase ta manželka?
Na konci v tom původním dotaze je: "Manželka to vymáhat nebude, žijou spolu atd…maj to jenom urpavený kvůli těm exekucím" S tím se ale asi nic dělat nedá, ne?
děkujeme
1) děti bych nepočítal, manželku ano (ať už spolu bydlí či nikoli, mají vůči sobě navzájem vyživovací povinnost - mj. jejich hmotná úroveň má být v zásadě stejná a NV 595/2006 Sb. co se nutnosti spol. dom. manželů mlčí); bude to přednostní pohledávka
2) když přijdou další exekuce, děti stále nepočítáte, protože zákon zná pouze 1 výpočet srážky ze mzdy; aby se děti počítaly, muselo by dojít ke zpětvzetí dohody podatelem
Z logického výkladu právních norem k tématu mi tento postup připadá jako jediný správný, ale jak jsem již včera napsal, je to k diskuzi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.