Vlákno názorů k dotazu Převod odbytného-poradí mi někdo? od alen1 - Re: převod odbytného-poradí mi někdo? Můžete si uplatnit jen...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 1. 2011 20:20

alen1 (neregistrovaný)

Re: převod odbytného-poradí mi někdo?
    Můžete si uplatnit jen tolik, kolik stanovuje zákon o dani z příjmu.Na potvrzení máte uvedenou jakou částku?

Jinak s obávám, že pokud jste zrušila pojistnou smlouvu, u které jste uplatňovala odpočet od základu daně, budete muset uplatněné částky zdanit v §10, protože novela zák. o dani z příjmu na tomto nic nezměnila viz §15/6 ZDP.

• 22. 1. 2011 13:33

IJ (neregistrovaný)

Děkuji.Na potvrzení mám částku přes 30.000,- protože je v tom ten mimořádný vklad,je to odbytné z předcházející pojistky.
    Daň.poradkyně se kterou jsem novou smlovu uzavírala mě tvrdila že to takto bude v pořádku a nic nedodaňovat, ale mě se to nezdá.
    Ještě jednou moc děkuji.

• 22. 1. 2011 14:12

RenataH (neregistrovaný)

Pokud odbytné nebylo vybráno a bylo rovnou převedeno na jinou pojistku splňující podmínky odpočtu, pak není povinnost tyto peníze zdaňovat. Uplatnit si můžete opět částku 12000 Kč,tak jak řekla daň.poradkyně. Něco jiného je,kdybyste peníze vybrala a pak je vložila na novou pojistku. Tolik ze školení.

• 22. 1. 2011 14:34

alen1 (neregistrovaný)

citace:
    Při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění nebo dodatečné změny doby trvání pojištění nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen, s výjimkou pojistných smluv, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění bude převedena na novou smlouvu soukromého životního pojištění splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně.
    --------------------
    "Nejdůležitější je věta nebude vyplaceno odbytné" a zároveň "rezerva nebo kapitálová hodnota".
    Pokud by to bylo převedení v rámci jedné pojišťovny, tak to některé umí takto udělat, ALE do jiné pojišťovny se převádí odbytné ( odkupné), popř. je vám vyplaceno a vy to dáváte jako mimořádný vklad.
    ----------------
    Pokud by dańová poradkyně znala přesnou terminologii a způsob konstrukce rezervy n. kap. hodnoty, tak by to takto asi nemohla posoudit

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).