Re: Výdaje paušálem + platba silniční da
Vendy, zajímalo by mne, jestli já - účetní - ji platit musím? Dříve jsem vedla DE, cestovní náhrady jsem si psala. Je možné nyní, když mám výdaje paušálem, silniční daň neplatit? Auto nepotřebuji výhradně ke svému podnikání, pracuji doma.
Já to dělám tak, že přiznám použití auta v lednu (jezdím na školení daleko) a v březnu (rozvážím daňová přiznání a přehledy). Ostatní měsíce oficiálně jezdím MHD.
Neoficiálně - jezdím skoro furt autem.
Jestli jste zaplatila v dubnu na celý rok - přiznejte používání auta jen v některém měsíci a zbytek Vám zůstane jako přeplatek do dalšího období. Pak to můžete odhlásit a přeplatek třeba nechat převést na jinou dań.
Jestli jste pořád platila za celý rok - trošku bych měla strach to odhlásit celé najednou. Už jsem četla, že FÚ pak měl všetečné dotazy...:-)
Jestliže nezaplatím silniční daň, tak si nesmím uplatnit výdaje na pracovní cesty? V zákonu o daních z příjmů jsem neobjevila žádné omezení v tomto směru, ale možná jsem jen špatně hledala. Můžete, prosím, svoji odpověď upřesnit odkazem na příslušné ustanovení zákona?
Ono to je spíš opačně - silniční daň zaplatíte, když využíváte auto k podnikání. Takže když využíváte - uplatníte výdaje na auto, zaplatíte sil. daň.
Nezaplatíte silniční daň - nepoužíváte auto k podnikání, nejsou výdaje spojené s používáním auta.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.