Re: jak na úrok z prodlení ??? - prosím
V rozvaze a výkazu zisku a ztrát je to správně, tam Vám výsledek hospodaření ovlivňují veškeré nákladové účty, i ty nedaňové (účetní závěrka). Účet 545 a všechny ostatní nedaňové účty vyvedete na řádku 40 daňového přiznání jako položku zvyšující základ daně (daňová závěrka).
Omlouvám se, samozřejmě jsem myslela základ daňového přiznání ale zrovna jsem taky dělala výkaz, tak jsem na něco jiného myslela a něco jiného psala.
V přiznání DPPO mám na ř. 40 všechny nedaňové (repre .. apod.) kromě těch úroků i když mám v programu zaškrtnuto, že tento účet základ daně neovlivňuje.
Mám tedy nějak špatně nastaveno? Měly by ty úroky na ř. 40 správně být. Je to tak?
Nevím, co máte za program, je možné, že i když zaškrtnete účet 545 jako nedaňový, tak Vám jako nedaňový nevyjede, protože na účet 545 můžete účtovat i úroky a sankce z obchodně-závazkových vztahů, které, když jsou zaplaceny, jsou daňovými náklady. Úroky a pokuty ze zákona - tedy penále od FÚ není daňovým nákladem, ani když je zaplatíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.