Re: životní pojištění
Ukažte paní účetní zákon o dani z příjmů, §15, odstavec 6..
.....Při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění nebo dodatečné změny doby trvání pojištění nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen, s výjimkou pojistných smluv, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění bude převedena na novou smlouvu soukromého životního pojištění splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně.
Já si myslím že paní vám nic dokazovat nemusí, vrácené peníze zdaňuje ve svém danovém přiznání a na svoji zodpovědnost. Vy ji maximálně můžete na tuto povinnost upozornit, jestliže zjistíte, že zrušila pojistku (a případně jí vyčíslit uplatněné částky, pokud si neschovává doklady o ročních zúčtování - jako skoro každý).
Já si myslím že paní vám nic dokazovat nemusí, vrácené peníze zdaňuje ve svém danovém přiznání a na svoji zodpovědnost. Vy ji maximálně můžete na tuto povinnost upozornit, jestliže zjistíte, že zrušila pojistku (a případně jí vyčíslit uplatněné částky, pokud si neschovává doklady o ročních zúčtování - jako skoro každý).
Už to tu bylo v diskuzi několikrát,
pokud bylo zrušeno životní pojištění s výplatou odbytného, pak budete muset zdaňovat.
Jen v případě, že budete skutečně mít potvrzení, že rezerva nebo kapitálová hodnota byla převedena na jinou pojistku ( zpravidla u stejné pojišťovny), pak platí výše uvedené.
Podle zákona o pojistné smlouvě při zániku pojištění před stanovenou dobou je vypláceno odbytné.
jsem uplny laik, jen ted take premyslim, ze zrusim ziv. pojisteni a necham si vyplatit odbytne. Nekdy pred 8 roky jsem si jedenkrat uplatnila dle potvrzeni. Mam dohledat a tu castku pridanit v roce 2011? a co odbytne ? to si budu take nejak zdanovat ja nebo to uz zdani primo pojistovna ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.