Re: Silniční daň
V tom si právě nejsem jistá, pro tuto OSVČ dělám DE od r. 2007 a vždycky jsem mu vyplňovala sil. daň stejnou částku 1 800, na formuláři Přiznání k dani silniční je název "za kalendářní rok", měla jsem dojem, že je to vždy za min. rok.
V Přiznání k dani za r. 2007, kdy jsem DE přebírala, měl ale vyplněno
Cel. daň povinnost 1 800
na zálohách zapl. 2 070
zbývá doplatit 1 530
přeplaceno 270
Jiné záznamy z min. let nemám.
Moc děkuji, spěchá to.
Re: Silniční daň
Je naprostý nesmysl mít najednou vyplněné kolonky zbývá doplatit a přeplaceno. Prostě buď dluží, nebo má přeplatek. Oboje nelze.
No a do kolonky "Na zálohách zaplaceno poplatníkem" něco vyplňujete?
Přece musíte vědět, kterého roku se těch zaplacených 1800,- v roce 2010 týkalo.
Pokud se to týkalo roku 2009, tak povinnost za rok 2010 vznikla 1590,- a tuto částku vyplníte do kolonek celková výše a zbývá doplatit. Kolonky na zálohách zaplaceno a přeplaceno zůstanou prázdné a OSVČ musí doplatit těch 1590,-. Pozor, 31.1. musí již mít FÚ na svém účtu. Nebo musíte zaplatit v pondělí v hotovosti. Sice se dle daňového řádku nepočítá prvních pět dní penále, ale to není v žádném případě doporučení platit pozdě.
Pokud těch zaplacených 1800,- byla záloha na rok 2010, tak vyplníte celková výše 1590,-, na zálohách zaplaceno 1800,- a přeplaceno Kč 210,-. O tento přeplatek si buď požádáte o vrácení, nebo další zálohu k 15.4.2011 zaplatíte o to nižší.
V každém případě ale doporučuji si to srovnat. Nejlépe se spojit se správcem na FÚ a vyjasnit si, zda evidují nějaké přeplatky či nedoplatky. Od roku 2007 byste to již měla mít srovnané.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.