Re: Vydržení
Platili jsme léta jako uživatel. Prostě a jednoduše jsme něco zanedbali a nešli za tím dřív. Starosta obce nás ubezpečoval, že vzhledem k tomu že pozemek i chata byly v pradávnu předmětem tzv. "znárodnění" tak by v případě změny obojí přešlo na obec a pak že by to převedli na nás. Také se říká v rodině že kdysi někdy v roce 1968 prý otce vyzvali (nevím kdo) aby si tu chatu nechal zaregistrovat - což se nestalo. No a co teď s tím.
To nejste sám komu to hlava nebere. Bohužel dnes už mi nikdo nepoví pravdu. Pravdou je jen to, že na chatu celý život jezdíme, všichni v okolí nás znají jako majitele a teď jsme takto dopadli. Doplatili jsme asi na svojí lehkomyslnost. Možná by bylo dobré zajít na FÚ a podívat se jak vypadlo daňové přiznání k dani z nemovitosti.
No znárodnili? Prostě někdy v letech 1945 jezdil můj otec jako čundrák a zde si se svolením tehdejšího majiteli postavil srub. Pak majiteli sebrali louku. Srub nebyl zkolaudován, tehdy se na to asi nijak nehrálo. V pozdější době srubu obec přidělila č.evidenční a začala se platit daň z nemovitosti. No a to je vše co v dnešní době víme.
Po poradě s internetem se domnívám, že vydržení nehrozí. Domoci se znárodněného majetku můžete pouze podle zvláštních předpisů (z.87/1991 Sb.), nikoli určovací nebo vlastnickou žalobou. Podívejte se do závěru rozsudku NS, který sjednotil do té doby různé výklady k tématu.
http://www.nsoud.cz/JudikaturaNS_new/judikatura_prevedena2.nsf/WebSearch/C12575ED00469787C12575F0001F1641?openDocument
Nechci Vám kazit radost, ale z toho, co jsem zde četl mi vyplývá, že v podstatě:
- chata de iure neexistuje, protože nikdy nebyla zkoulaudována a údaje o ní nejsou součástí katastrálního operátu
- v zásadě jste ani vy, ani nikdo z vašich příbuzných nikdy majiteli chaty nebyli. Pokud by se podařilo sehnat písemný souhlas původního majitele pozemku se stavbou chaty, nechalo by se možná uvažovat o stavbě na cizím pozemku poté, co ji dodatečně "zlegalizujete", nicméně do té doby je to jen černá stavba na cizím pozemku a jako k takové nemáte žádný vlastnický vztah.
- celý tento "podnik" je jen přirozeným vyústěním nešťasného jednání (či liknavosti) předchozího majitele a Vašich předků. Obávám se, že k chatě se již asi nikdy nedostanete. O vydržení ani neuvažujte, zde musíte jasně prokázat, že jste ji celou dobu užívali v dobré víře, že chata je vaše. Tato dobrá víra má však mezery, plynoucí z mé první poznámky - de iure neexistuje a to jste museli vědět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.