Re: VF v Kč, platba v EUR
a jakzjistím, že mi to zaplatil všechno? přijdou mi přece Eura a já to mám v účetnictví českých korunách, a on mi může zaplatit třeba část.. např. o 2000 Kč méně a nechat si to jako další částečnou úhradu? a já o tom nebudu vědět a dám to na kurzový rozdíl?
No, pokud máte auditory, tam jim popište problém a at Vám navrhnou řešení.
A ted k věci :
Pokud finanční ředitel chce platbu v EUR, pak by si měl se zákazníkem dohodnout i kurs, jakým se částka přepočte, jinak totiž celá operace nemá smysl.
Došlá EUR pak oceníte kursem tak, aby částka odpovídala ekvivalentu 100 tis. Kč.
Dobré ráno, OK, finanční ředitel si to domluví se zákazníkem - asi by bylo dobré písemně? Jenže já mám ve směrnicích účetních, že používám pevný měsíční kurz, mám tedy přepočítat kurzem jiným tak aby mi vyšlo přesně 100 tis? Měla bych asi popsat i do směrnic postup účtování?
Já se přiznávám, že se mi nechce zatím ptát auditorů, protože oni za vším vidí kdoví co...
např. se roky dohadujeme o factoringu, vím, že bych měla přeúčtovat na jinou analytiku 311 a oproti 315, jenže je toho hodně, skoro všichni odběratelé jsou ve factoringu, jen náhodně účtujeme mimo okruh těchto odběratelů. Tímjak bych přeúčtovávála ručně bych mohla nadělat chyby a taky je to hrozně pracné, tak jsme zvolili způsob, že nechám na 311, a jen na konci roku přeúčtuji zůstatek na 315 - odsouhlaseno s factoringovou společností.. a to mi vyčítají pravidelně, i když řeknou, že to chápou, ale že nedoddržuji postupy.. Já to vím, ale nechápu proč mám dělat složitě, když mohu udělat jednoduše.
Zatím se mi nestalo, že by odběratel, který je ve factoringu nezaplatil, a i kdyby se to stalo, tak jeho pohledávku přeúčtuji až v tom momentě na 315.
děkuji moc za konzultace
Blanka
Není třeba písemně. Co když zákazník takto poslal platbu omylem ? Prostě přišel jistý obnos v EUR, který odpovídá dodávce na faktuře. Jiné peníze již nepřijdou, takže je nepochybné, že tato platba odpovídá částce 100 tis. Kč. Protože faktura je v CZK,tak tam se kursového rozdílu nezbavíte. Zbývá tedy bankovní účet.
Ještě mne napadá jedna, i když krkolomnější možnost. Zaúčtovat obdrženou platbu v EUR, zkonvertovat ji (tady by písemná dohoda asi byla vhodná) do CZK tak, aby korunový ekvivalent se rovnal přesně 100 tis. Kč, a tuto částku pak použít jako platbu. Měnovou konverzi totiž určitě neúčtujete pevným kursem, ale kursem sjednaným na devizovém trhu, v tomto případě sjednanou s externím subjektem - zákazníkem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.