Re: daňové odpisy - uvažuji správně?
Děkuji Vám Maxxi, jde mi o to, jestli: "Tím pádem mi zůstanou daňové odpisy v "zásobě" na příští (doufám) ziskové roky a tam si je uplatním abych si zmenšila daňový základ...." Prostě účetně cca za 5 let již odepisovat nebudu-nebude co, ale daňově ano. Je to tak?
Přerušení znamená - v 2009 uplatníte odpis jako za 2. rok odpisování, v 2010 je přerušeno, v 2011 uplatníte daňový rok jako za 3. rok odpisování, 2012 - za 4. rok odpisování.....
Jen se to celé "posune" o rok. Nemůžete pak dát 2 roky naráz (za 3. a 4. rok odpisování dohromady).
Ano, může se stát, že účetně bude odepsáno a daňově (vlivem přerušení) ještě ne.
Tak mne napadá, jestli není lepší daňové odepisování nepřerušovat. Daňovou ztrátu si můžete uplatnit v následujících 5 zdaňovacích obdobích.
Jednak si nebudete komplikovat život, jednak se daňové odepisování neposune - tedy v ziskovém roce takto snížíte daňový základ o dvouleté odpisy.
Má to i své nevýhody - do 5 let musíte míít kladný daňový zisk.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.