Re: chybně uplatněné zvýhodnění na dítě
MUsíte tuto chybu opravit v nejbližším období , to je dosrážet
u zaměstnankyně rozdíly podle jednotlivých měsíců.( každý spočítáte zvlášť, jak měl správně vypadat a celková částka je pak přeplatkem na dani, ev. na bonusu). Rozhodně nesmíte řešit v ročním zúčtování. Pokud jí ho budete dělat, musíte počítat RZ s přihlédnutím k tomu, že přeplatek na dani v lednu či únoru byla opravena ( dosrážena ). Oprava se Vám rovněž projeví až ve Vyúčtování zál.daní ( a v přílohách oprav zál. daní a bonusů) za rok 2011.
Děkuji za reakci, stále mi není jasné Vyúčtování zál. daní za 2010.
Mám opravit její mzdy za 9-12.2010 tím mi vznikne ve Vyúčtování nedoplatek daně 3868,- , ten jí srazit ve mzdě za leden 2010 a odvést na FÚ spolu se zálohami za leden? Nebo nechat původní mzdy 9-12.2010, srazit a odvést 3868,- v lednu a uvést to až ve Vyúčtování za 2011?
Ve vyúčtování za 2010 bych to neuváděla, napsala bych co mělo být sraženo, že bylo sraženo. Ve Vyúčtování za rok 2011 , pokud bude opraveno v lednu ( za 9-12) budete uvádět co mělo být sraženo ( to co náleží z mezd za leden ) a do kol. bylo sraženo bude zase skutečnost z ledna ( zvýšený odvod o doplatek daně za 9-12) . OPravy se pak konkrétně zapíší až za 2011 do Přílohy o opravě zál.daně ev. Příloha k vyúčtování daňbonusu.např. období za které bylo nesprávně sraženo září-říjen-listopad-prosinec 2010 , období kdy bylo provedeno - leden 2011.
Teoreticky by to bylo nejjednodušší řešení, ale nesmí k Vám přijít kontrola z FÚ na daně. Až najde,že jste neoprávněně i když chybou zaměstnankyně uplatňovali daň.zvýhodnění, dá Vám k úhradě úroky z prodlení a pokud to bude do 3 let, tak i úhradu přeplatku. Protože neprokážete, že zam. DP podala a přeplatek vrátila. Přes FÚ se to řeší tehdy, není-li již v pr.pom.,a tak nemáte
možnost jí to srazit. Pak se píše dopis na FÚ o její povinnosti podat DP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.