Vlákno názorů k dotazu Mohu odmítnout nabízenou pozici????? od ZuzkaS - Re: mohu odmítnout nabízenou pozici????? Dobrý den,tyto podmínky nemusíte...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2011 14:01

ZuzkaS (neregistrovaný)

Re: mohu odmítnout nabízenou pozici?????
    Dobrý den,
    tyto podmínky nemusíte přijmout, zaměstanvatel má povinnost držet Vám místo za původních podmínek ve Vaší pracovní smlouvy, veškeré změny - pracovní doba, druh práce apod, musí proběhnout písemně dohodou o změně pracovní smlouvy, se kterou musíte souhlasit, pokud ne, pak Vám zaměstnavatel dá výpověď, z organizačních důvodů a máte nárok na odstupné.
    Dle § 241 odst. 2 ZP máte nárok si jako matka pečující o dítě do 15let věku požádat o kratší pracovní dobu zpravidla třeba 7h, zaměstnavatel je povinen Vám vyhovět. Tzn. že Vás nemůže nutit přijmout 12h směny. Braňte se. Podejte písemnou žádost na kratší směny a pokud ji zamítne, obraťte se na inspektorát nebo úřad práce.

• 4. 2. 2011 14:12

anonymous

já bych trochu zchladil Váš optimismus. Pokud není pracovní doba výslovně sjednána ve smlouvě - smůla. Bod č. 2, v tom paragrafu se ale také píše, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody.

• 4. 2. 2011 14:23

Lída73 (neregistrovaný)

No pěkně děkuji za to zchlazení. Ono je to ještě zkomplikovaný tím, že už během mé mateřské byla firma prodaná jiné. V původní prac.smlouvě mám 8 prac.dobu.

• 4. 2. 2011 14:17

Lída73 (neregistrovaný)

Díky za odpověď. Takže se nemusím bát odmítnout práci. Když mi potom třeba vyplatí odstupné, tak budu mít nějaký čas najít si jinou. S kratší pra.dobou ani nepočítám. Původně jsem byla jako vedoucí ve skladu ND na 8 a dva mí podřízení se střídali na 12. Nyní tam jsou jen oni dva, z nichž jeden je na mém místě jako vedoucí, ale dělá 12. No uvidím, co nabídnou. Ještě jednou díky

• 4. 2. 2011 14:49

Kara (neregistrovaný)

Já bych Vám to ještě upřesnila. Pořádně se podívejte, jak to máte s tou pracovní dobou v pracovní smlouvě. Pokud tam máte přímo smluvené, že pracujete od - do (8 hodin čistého času), tak na změně byste se nejprve museli dohodnout. Ale pokud tam nemáte přímo smluveno, že rozvržení pracovní doby je 8 h denně, tak o něm rozhodne zaměstnavatel a ten Vám může Váš úvazek rozvrhnout nepravidelně.
    Také je ještě otázka, zda těmi dvěma roky rodičovské máte na mysli skutečně rodičovskou dovolenou (tzn. zda jste zaměstnavatele požádala o rodičovskou dovolenou do srpna 2011) nebo zda tím myslíte pouze délku pobírání rodičovského příspěvku.

• 4. 2. 2011 14:58

pája

>>>ji
    >>>zamítne, obraťte se na inspektorát nebo úřad práce.
    >>
    >>Díky za odpověď. Takže se nemusím bát odmítnout
    >>práci.
    >>Když mi potom třeba vyplatí odstupné, tak budu mít
    >>nějaký čas najít si jinou. S kratší pra.dobou ani
    >>nepočítám. Původně jsem byla jako vedoucí ve skladu ND
    >>na 8 a
    >>dva mí podřízení se střídali na 12. Nyní tam jsou jen
    >>oni dva, z nichž jeden je na mém místě jako vedoucí,
    >>ale dělá 12. No uvidím, co nabídnou. Ještě jednou
    >>díky
    >
    >Já bych Vám to ještě upřesnila. Pořádně se podívejte,
    >jak to máte s tou pracovní dobou v pracovní smlouvě.
    >Pokud tam máte přímo smluvené, že pracujete od - do (8
    >hodin čistého času), tak na změně byste se nejprve
    >museli dohodnout. Ale pokud tam nemáte přímo smluveno, že
    >rozvržení pracovní doby je 8 h denně,

tazatelka ale psala, že má ve smlouvě PD 8/denně, tak by to měla opravdu snad upřesnit
    tak o něm
    >rozhodne zaměstnavatel a ten Vám může Váš úvazek rozvrhnout
    >nepravidelně.
    >Také je ještě otázka, zda těmi dvěma roky rodičovské
    >máte na mysli skutečně rodičovskou dovolenou (tzn. zda
    >jste zaměstnavatele požádala o rodičovskou dovolenou
    >do srpna 2011) nebo zda tím myslíte pouze délku
    >pobírání rodičovského příspěvku.

• 4. 2. 2011 19:08

Lída73 (neregistrovaný)

u původního zaměstnavatele mám podepsanou pracovní smlouvu s tím, že ostatní ujednání jako je stanovení týdenní prac.doby, její rozvržení, dovolená a čerpání se řídí pracovním řádem. tzn. 40 hodin týdně, 8 hodin denně. Jak jsem už psala, původní zaměstnavatel během mé mateřské firmu prodal jinému. S novým zaměstnavatelem nemám sepsáno nic, ale měla by platit snad původní pracovní smlouva. Na rodičovskou jsem odcházela s tím, že se za 2 roky vrátím. Jenže ve firmě došlo k pár reorganizacím a všichni kromě vedoucích pracovníků jedou turnusy a bohužel jsem smířená s tím, že já se na své původní místo vedoucího nevrátím.

• 4. 2. 2011 22:17

Jiřka1 (neregistrovaný)

Nový zaměstnavatel Vás určitě převzal, takže platí Vaše pracovní smlouva a druh práce, který v ní máte sjednaný. Ale tu pracovní dobu pro Vás nevidím moc dobře. Zdá se, že nemáte rozvrh pracovních směn smluvený, je tam pouze odkaz na pracovní řád - a ten může zaměstnavatel změnit a rozvrhnout pracovní dobu podle své potřeby.
    Máte písemnou žádost o tu rodičovskou na 2 roky? Protože jestli ne, těžko se Vám bude dokazovat, že jste si určila jen 2 roky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).