Vlákno názorů k dotazu Úroky z úvěru - trvalé bydliště od Zuzana j - Re: úroky z úvěru - trvalé bydliště Já bych...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 2. 2011 18:56

Zuzana j (neregistrovaný)

Re: úroky z úvěru - trvalé bydliště
    Já bych uplatnila, jestli spadáte pod jednoho správce daně v místě toho rodinného domu tak se nad tím nikdo nepozastaví. Jestli ne tak se to bude následně dokládat napr. elektroměrem atd, teda mě to tak prošlo, přiznání jsem podávala v praze, byt byl na moravě. Prinejhorším Vám to vyberou a vy ten rozdíl doplatíte. Zkusila bych to každopádně. Základ je, že to nepronajímáte :-)

• 8. 2. 2011 14:37

Maxx (neregistrovaný)

§ 15/4 - v rodinném době musí bydlet poplatník, rodiče....
    Z tohoto hlediska bych to neviděla průchodné.
    Zajděte se zeptat správce daně, stejně při podání přiznání musíte doložit smlouvu o úvěru.
    A jestli žádá o roční zúčtování u zaměstnavatele - bude přikládat smlouvu o úvěru účetní a ta by měla posuzovat podle zákona. (viz §15/3 a 4)

• 8. 2. 2011 20:14

bře (neregistrovaný)

Souhlasím s maxx, myslím, že musíte dům vlastnit a užívat k trvalému bydlení.....a to zatím neužíváte, asi bych neuplatnila. Moc prosím Maxx...váhám nad tímto, poplatník vlastní byt, bydlí v něm trvale, ale oficiálně má trvalé bydliště jinde. Domnívám se, že věta..."aby poplatník byt užíval k trvalému bydlení"..... mi nezakládá mít zde trvalé bydliště. Jsem z toho trochu zmatená. I když paní píše, že přiznání dávala v Praze (trvalé bydliště) byt byl na Moravě :-) a prošlo jí to.

• 8. 2. 2011 20:27

Maxx (neregistrovaný)

Nevím, já měla podobný problém, ale v opravovaném rodinném doměm, tam mají trvalé bydliště (a taky ho vlastní) rodiče poplatníka. Ti nás zachránili a prošlo to. Byla jsem za správcem.
    Děláte to jako roční zúčtování?
    Jestli to jde do dańového přiznání, opravdu bych šla za správcem daně. On to bude posuzovat, až to dostane na stůl. Předejdete zbytečným problémům.
    Teď mám v ročním zúčtování - jeden zaměstnanec, dva úvěry, první - původně na opravu bytu (kdysi tam bydlel), ten ale nedočerpal, do účelu úvěru bylo doplněno stav. spořitelnou, že čerpání taky na koupi domu. V domě teď bydlí, splácí oba úvěry (druhý je jen na koupi domu). Předchzí účetní uplatnila úroky z obou. Já mu nechám asi jen ten "čistě" na koupi domu. (byt prodal a přestěhoval se do domu)

To jsou kombinace, co?
    A ještě k první odpovědi - třeba se odpovídajícímu změní správce daně a bude zle. Bude nejen doplatek, ale i penále. Na na úředníkovi z FÚ si nic nevezmete.
    FÚ musí mít úvěrové smlouvy, tam jasně vidí, na co je úvěr poskytnut. Adresa tam bývá taky uvedena. Kontrola je jednoduchá.

• 8. 2. 2011 21:01

bře (neregistrovaný)

mám to do přiznání...také jsme zde na fóru našla, že trvalé bydliště není podmínkou, že podmínkou je, že bytová potřeba je užívána k trvalému bydlení. Doufám, že je to správná odpověď, ale myslím si to také. Uvidím, zkusím zajít na FÚ. Co se týče těch dvou úvěrů, nechala bych odečet také jen na úroky na koupi domu, kde bydlí a vlastní. Ach jo, už aby bylo po 31.3.2011 :-) čím víc se v tom babrám, tím mám pocit, že vím úplný houby:-) moc děkuji za odpověď a hezký večer

• 9. 2. 2011 7:04

nadja (neregistrovaný)

Moc díky za rady a pomoc. Psala jsem správci daně, tak uvidíme.
    Ono mi zatím každý řekl něco jiného.
    Kamarádka dělá hlavní účetní - ptala se na to na školení a lektorka jí řekla, že stačí, že tam budeme bydlet výhledově...
    Tak uvidím, co mi odpoví správce a podle toho se zařídím.
    Mějte se. :-D

• 9. 2. 2011 9:29

zuzana J (neregistrovaný)

No právě, já to taky zjišťovala jako vy před rokem, a stačilo jim to výhledově a napsanej elektroměr na moje jméno . . sice jak bylo tady řečeno na úřednici z FU si nic nevemete, v případě kontroly, ale to aby se jeden zbláznil :-)

• 9. 2. 2011 12:49

nadja (neregistrovaný)

Tak mi odepsali, že neposkytují daňové poradenství, nicméně, že by postupovali podle zákona 586/1992 Sb o příjmech, v našem případě § 15 odst 4.
    Zatím jsem to opravdu jen proletěla, ale myslím, že odpočet nebudeme moci uplatnit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).