Re: Sociální pojištění student
Jestliže máte od října živnostenský list jste povinen si platit zálohy na zdravotní a soc poj , pokud je za vás neplatí stát , nebo zaměstnavatel .Jstliže za vás platí za vás stát , nebo zaměstavatel soc. a zdrav. poj a váš daňový základ není víc než 56.000,- , tak nemusíte platit nic .Až tuto částku přesáhnete tak platíte zálohy jako z OSVČ vedlejší činnost . Takže spíš tam máte někde chybu ve vyplňování .
Podle toho, co jsem googlil, tak jde o to, že těch 56 000 se rozděluje nikoliv za rok ale poměrem, takže od října jsem nesměl přřesáhnout zisk cca 16000 abych nic neplatil... (jsem student - pojištění za mě platí stat) takže pravděpodobně budu muset platit zálohy... pokud se mýlím prosím opravte mne.
Ano, použiju reálná čísla, nevěděl jsem, že je to takhle s tím soc. pojištěním. Nechtěl jsem to tak řešit protože si nejsem úplně jistý jestli mám správně účty, resp - je problém když mám na účtech jméno a adresu, ale není tam IČ? A ještě jedna věc, když v prosinci nakoupím zboží které prodám např v únoru, mám si ho dát do nákladů za 2010?
Dáváte do let podle data skutečného zaplacení - to platí jak pro příjmy, tak pro výdaje. Ke konci roku musíte mít soupis majetku (případně i zboží) a závazků.
Co se účtů týče - do 10tis. Kč nemusí obsahovat Vaše jméno vůbec (stačí obyčejný "paragon"), od 10tis. by měly obsahovat jméno i IČ...
Moc díky za odpovědi, nejvyšší účet mám asi na 8tisíc tak to nebude problém. Chci se zeptat, pane/paní/slečno ijo, jestli byste byl/a ochotna mi za menší úplatu, zodpovědět několik otázek z podobná problematiky po mailu, rád bych se v některých věcech ujistil/poradil a sám v tom docela plavu (pročetl jsem plno článků na webu, ale nedá se říct, že by mě v některých oblastech pomohli). Díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.