Re: daň z převodu nemovitostí?
No já doufala, že bych se mohla napasovat např. na §20/3, ale pokud není majetek ÚSC zároveň majetkem ČR, tak to se mi asi nepodaří. :) Pak jsem tedy narazila na §10/e, kde je uvedeno, že základem daně z převodu nemovitostí je cena sjednaná v případě převodu do/z vlastnictví ÚSC. Pokud je ve směnné smlouvě, že směna je provedena bez finančního vyrovnání, musím tedy podat přiznání, ale bude v podstatě nulové? Šmarja, není jednodušší nic s ÚSC nesměňovat? :))
Lx
Právě že jo, taky jsem se s kompetentní osobou asi 5 min hádal, že v §10/1e není o posudku ani zbla. Nakonec jsme se s tímto rozešli. Teď mi osoba volala zpět (že prý jí to nedalo...) a tvrdí, že pokud byste neměli v posudcích sjednanou cenu, potom by se převod posuzoval jako vzájemné darování, tj. pro obec 0 Kč, pro vás 7%. Tak teď si vyberte. Nejlepší by asi bylo do smlouvy ceny pozemků uvést.
No to je tedy maglajs...:( Bohužel smlouvy mi jeden nepozorný kolega dal až nyní, ale byly sepsány již 31.10.2010 (zápis do katastru naštěstí až 18.1.), tudíž do nich asi nebude možna promítnout změna - tím spíš, když jde o smlouvu s městem, kde byla směna projednána na zastupitelstvu bez finančního plnění.
Třeba se někomu bude hodit: nakonec jsem volala na finanční úřad, protože ani naše daňová poradkyně se s tímto nesetkala. Dle rady FÚ se musí udělat znalecký posudek, a vyšší částka (sjednaná cena vs. zjištěná cena) bude zdaněna daní z převodu nemovitostí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.