Vlákno názorů k dotazu Doba započtená do pracovní doby od VH - Re: doba započtená do pracovní doby Na pracovní cestě...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 2. 2011 12:10

VH

Re: doba započtená do pracovní doby
    Na pracovní cestě je nutné rozlišit její jednotlivé úseky, a to výkon práce spadající do pracovní směny (= mzda) + časový úsek kryjící se se směnou, během kterého zam. práci nekoná (= § 210, překážka na straně zaměstnavatele) + časové úseky mimo směnu, během kterých zam. práci nekoná (= z hlediska odměňování nula, jen vliv na délku pracovní cesty) + ev. výkon práce mimo prac. směnu (=při splnění dalších podmínek práce přesčas).
    1) může
    2) cesta se započítává, jen pokud se kryje se směnou, cesta mimo směnu = 0 (nejedná se o výkon práce, tudíž to nemůže být ani přesčas).

• 17. 2. 2011 16:29

pool (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, čekal jsem ,že to tak asi bude .Problém mám jen s tím nástupem do práce...můžu totiž přijet i později a potom bych neměl ani čas se vyspat...neměla by tam platit nějaká doba na odpočinek mezi dvěma směnami? Když to přeženu tak dejmetomu přijedu až ve 2 ráno a v 6 bych měl být v práci?
    A další problém bych měl s tím ,že mi končí pracovní doba ve 14:00 tak pokud odmítnu po 14 hodině jet ,tak co mi vlasně hrozí,když to nespadá do pracovní doby.Psal jsem totiž, že cestu mám mimo pracovní dobu nařízenou takže by se to mělo podle mě brát jako pracovní úkol navíc

• 18. 2. 2011 9:57

VH

Odpočinek mezi dvěma směnami je sice zaručen, ale pokud se vracíte vlakem domů, nejedná se o výkon práce v rámci pracovní směny, ta Vám skončila ve 14. 00 hodin. Pokud jde o odmítnutí, pak musíte počítat s tím, že zaměstnavatel je Vám nadřízen, organizuje Vaši práci a také stanoví podmínky pracovní cesty. Když jste dával souhlas k vysílání na pracovní cesty, mohl jste si vymínit např. to, že se vrátíte do 20. 00 hodin. Ale na druhé straně musím potvrdit, že takové a další podmínky jsou většinou důvodem pro ukončení PP, protože zaměstnavatel potřebuje něco jiného.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).