Re: Matka se 2 malými dětmi-vracení rodi
Na PPM nemáte nárok za žádné situace, studenti nejsou nemocensky pojištění, není to otázka školy.
Vyživovací povinnost k vám a vašim dětem má otec, případně otcové dětí.
Neoprávněné vyplacené dávky jste povinna vrátit.
Všechny příslušné zákony k nastudování najdete nahoře na liště v sekci zákony.
Jenže paní na Dávkách mi říkala něco v tom smyslu, že na ni třeba nárok mám. A někde jsem se dočetla, že místo nemocenského pojištění stačí, když mám v době kolem porodu neschopenku - že to stačí na nárok na PPM. Je to tak? A ještě - při prvním dítěti jsem PPM měla, a to jsem taky byla studentka.
V roce 2008 ještě bylo studium nemocensky pojištěné, to skončilo 1.1.2009 s platností nového zákona o nem.pojištění, a od 1.1.2010 už studium není pojištěno ani důchodově, tzn. co si kdo do té doby odstudoval, to se mu započte na důchod jako pojištěná doba, víc ne.
Bohužel, já tady žádnou šanci na pomoc nevidím... zpětně Vám nikdo neschopenku nevystaví a ani by Vám na ni nevznikl nárok - nebyla jste jako studentka nemocensky pojištěna, nemocenská je stejný typ dávky jako PPM, vyplácí se z nemocenského pojištění a platí ji OSSZ, nikoli zaměstnavatel (škola). Pro nárok na PPM byste musela být v období dvou let přede dnem nástupu nemocensky pojištěna nejméně 270 kalendářních dnů. To Vám nevyjde.
Nějak dotazu nerozumím. Oni Vám vypláceli najednou 2x rodič. příspěvek? Jak tedy vznikl ten přeplatek, který máte vrátit.
Zkuste s nimi dojednat splátkový kalendář. A co otec dítěte? Máte také rodiče. Ten dluh na vrácení není velký, takže ho z Vás dostanou. Kdybyste dlužila milióny, tak to by bylo jiné.
Zřejmě ne, z dotazu plyne, že pobírala RP na to starší dítě.
A pak možná šla požádat o RP na to mladší dítě a tak se zjistil problém. Protože vznikl nárok na RP na mladší dítě, ať paní zkusí sjednat splátkový kalendář na úhradu dluhu na tom prvním RP splátkami z toho druhého RP. Nemusí jí to samozřejmě povolit, ale vyjednávat o možnosti splátek je lepší než nechat si poslat domů exekutora.
Pochopila jsem to zřejmě stejně jako markov. Ona pobírala rodičák na starší dítě, ale když se narodilo mladší, neohlásila to. Ona by ten rodičák totiž pobírala dál, akorát že ne na to starší dítě, ale na to mladší. Jenže ona to neohlásila, takže ho pobírala na starší dítě. A teď se přišlo na to, že ten rodičák měl být pobírán na mladší dítě, takže na starší jí ho zpětně sebrali a na mladší si může požádat, ale jen 3 měsíce zpětně. Myslíte, že by se nedalo požádat o odstranění tvrdosti nebo tak něco?
Takže honem požádat o rodičák na to mladší dítě a to až 3 měsíce zpětně. Vznikne tam ovšem ta díra pár měsíců, za které bude muset rodičák vrátit. Přesněji řečeno - napočítali jí vrácení rodičáku např. za 6 měsíců, ona si ale rychle požádá o rodičák 3 měíce zpětně, takže jakoby vracela rodičák za 3 měsíce. To už nebude tak strašná pálka. A jak se tu už psalo - otec dětí nevydělává?
Byli jsme dlouhodobě v cizině, navíc bydlíme na opačném konci republiky, než kde mám trvalý pobyt. Takže o porodné jsem žádala až v posledním možném termínu (je na to 6 měsíců) a o přídavky na mladší dítě také v té době (takže jsem o několik měsíců nároku přišla). Ještě nějakou dobu pak trvalo, než se úřad ozval. Chápu, moje chyba, ale ani tak se s partnerem ani nezastavíme, práce kolem dětí je pořád dost. Vychází mi to, že přijdu o pět měsíců RP.
>>>Pochopila jsem to zřejmě stejně jako markov. Ona
>>>pobírala rodičák na starší dítě, ale když se narodilo
>>>mladší, neohlásila to. Ona by ten rodičák totiž
>>>pobírala
>>>dál, akorát že ne na to starší dítě, ale na to
>>>mladší.
>>>Jenže ona to neohlásila, takže ho pobírala na starší
>>>dítě. A teď se přišlo na to, že ten rodičák měl být
>>>pobírán na mladší dítě, takže na starší jí ho zpětně
>>>sebrali a na mladší si může požádat, ale jen 3 měsíce
>>>zpětně.
PŘESNĚ TAK!
Vznikne tam ovšem ta díra pár
>měsíců, za které bude muset rodičák vrátit. Přesněji řečeno
>- napočítali jí vrácení rodičáku např. za 6 měsíců,
>ona si ale rychle požádá o rodičák 3 měíce zpětně, takže
>jakoby vracela rodičák za 3 měsíce. To už nebude tak
>strašná pálka.
Jenže ono to je víc. Počítám cca 5 měsíců.
A jak se tu už psalo - otec dětí
>nevydělává?
Samozřejmě, že děláme oba co můžeme, ostatně i tuto situaci řešíme společně. Ale tolik peněz prostě ted nemáme. A přijde nám i škoda, že kvůli změně zákona a vlastně technické chybě, totiž že nežádáme o rodičák za druhé, ale první dítě, bychom měli platit tolik peněz. Rodiče se dvěma malými dětmi opravdu nemají čas sledovat všechny změny zákonů. I když, samozřejmě, neznalost zákona neomlouvá.
Neplatili ji dvakrát. |Vypláceli jen na starší dítě, ale podle nového zákona lze pobírat jen na nejmladší dítě. Proto to na starší dítě musím vrátit, a na nejmladší lze žádat jen 3 měsíce zpětně, takže za cca 6 měsíců rodičák propadne...
1) nevím, jestli jste matkou malých dětí - doporučuji tuto zkušenost.
2) o tom, jak funguje RP, jsem věděla, vtip je právě v tom, že se změnil. Veškeré věci kolem dávek se mění nyní velice často, ani úředníci se v tom někdy nevyznají. Mám se Vám omluvit, že místo přebalování a uspávání dětí nepročítám pozorně sbírku zákonů? Ano, je to moje chyba, napsala jsem to už o pár reakcí dříve
3) já jsem vš, ale spousta maminek není. |Sociální dávky by měly pomáhat i lidem, kteří na studium zákonů nemají vlohy. Některé maminky taky nemají přístup na internet, a Sbírku zákonů s novelami doma nemají. Nemá smysl ale polemizovat v obecných rovinách, můj sedmiměsíční křičí, pokud ho nechovám, a pokud ho chovám, snaží se psát do počítače sám :-)
Tak jsem to přepočítala, opravdu budu muset vrátit 38 tisíc.
Ještě mne napadlo: o těch pět měsíců RP přijdu kvůli technické chybě (nárok na RP jsem měla, akorát že na mladší dítě) - takže kdyby existovalo technické řešení, nepřipadalo mi to nepatřičné. Konkrétně mne napadlo:
Kdyby moje mladší dítě nepatřilo do "okruhu společně posuzovaných osob" za toto období, pak by nebyl problém s pobíráním RP za starší dítě.
Je tedy technicky možné, aby moje mladší dítě nepatřilo do okruhu společně posuzovaných osob? Řekněme, že by technicky nebydlelo tehdy se mnou, ale u babičky nebo u jiné osoby? Společně posuzovaná osoba je přeci: "pokud spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby."
Nejlépe, když to dítě dáte k adopci.
Otřesné a nezlobte se děti mám sice už velké, ale tohle to by mne nenapadlo ani v nejhorším snu. A krom toho, my na děti ve srovnání s vámi nedostávali skoro nic. Takže jak je vidět, děti tatínka mají, takže je má kdo živit. Jestliže máte čas na výmýšlení takových pitomostí, tak raději místo toho nastudujte ty příslušné zákony a můžete si o mně myslet , co chcete. U vašeho prvního dotazu jsem si na chvíli myslela, že jste opravdu chudák matka, která je s dětmi sama, ovšem jak vidno, máte otce dětí, babičku i "jinou osobu", kam byste dítě zašantročila kvůli penězům, takže žádný chudák matka, nýbrž vypočítavá matka, aby za její chybu platil někdo jiný.
Odmítám se s Vámi hádat nebo se urážet Vašimi urážkami.
Nechci, aby za mou chybu platil někdo jiný, jenom říkám, že na RP jsem měla nárok tak jako tak, díky TECHNICKÉ chybě jsem přišla o pět měsíců, takže hledám TECHNICKOU cestu, jak o RP nepřijít. Fakticky samozřejmě dítě nikam nedávám, nikdy bych to neudělala. Třicet osm tisíc je opravdu výrazná suma, kterou budu muset kvůli TECHNICKÉ chybě vrátit, prostě tolik nemáme, a po matce ani kamarádce je také chtít nebudu.
Pokud Vy jste tolik nedostávala, tak to je mi upřímně líto, možná ovšem v té době byly i nižší ceny. Nevím, jak to zařídit, aby jste z toho nebyla smutná. Možná jste také celodenně pracovala a děti dala do jeslí - já mám zase pocit, že je velice důležité být s dětmi doma, když jsou malé. Nehodlávám Vás ale jakkoliv posuzovat - od toho tady snad nejsme.
Jestli mne chcete ještě dále urážet, tak prosím - a děkuji.
>Nejlépe, když to dítě dáte k adopci.
>Otřesné a nezlobte se děti mám sice už velké, ale
>tohle to by mne nenapadlo ani v nejhorším snu. A krom
>toho, my na děti ve srovnání s vámi nedostávali skoro nic.
>Takže jak je vidět, děti tatínka mají, takže je má kdo
>živit. Jestliže máte čas na výmýšlení takových
>pitomostí, tak raději místo toho nastudujte ty příslušné
>zákony a můžete si o mně myslet , co chcete. U vašeho
>prvního dotazu jsem si na chvíli myslela, že jste opravdu
>chudák matka, která je s dětmi sama, ovšem jak vidno,
>máte otce dětí, babičku i "jinou osobu", kam byste
>dítě zašantročila kvůli penězům, takže žádný chudák
>matka, nýbrž vypočítavá matka, aby za její chybu platil
>někdo jiný.
Já si nemyslím, že se tazatelka chystala dítě utopit či poskytnout k adopci, aby měla nárok na RP. Spíš se pokusila vymyslet způsob, jak ten nárok na rodičák neztratit (dámy, víme samy moc dobře, že v našich zákonech jsou velké mezery, které lze "vyhmátnout" a využít - co je např. PPM manžela ? proto, aby byla možnost 3-leté varianty ?), ovšem, že to bylo řešení velmi nešťastné,to je pravda (předpokládám, že jste podala žádost o přídavky - z jakého titulu, když by dítě nebydlelo s vámi?) I když sama jsem v původním dotazu téměř uvěřila ve dvojnásobné neposkvrněné početí ...
To víte, když napíšete samotná matka s dětmi a najednou z vás vypadne, že až tak samotná nejste, tak se nedivte, že se nad tím pozastavíme. A vymlouvat se na to, že neznám zákony, protože mi brečí dítě...všechny máme nebo jsme měly děti...
>Já si nemyslím, že se tazatelka chystala dítě utopit
>či poskytnout k adopci, aby měla nárok na RP.
To by ani nešlo - bavíme se tu přeci o minulosti. Děkuju za zastání.
Spíš se
>pokusila vymyslet způsob
Navíc, nechci po úřadech nic, na co bych neměla nárok. Na RP jsem nárok měla, akorát na jiné dítě. Neměla jsem v úmyslu okrást ani stát, ani nikoho jiného. Ty peníze opravdu chybí.
ovšem, že to bylo řešení velmi
>nešťastné,
Ani ne tak řešení, jako nápad. Snažím se, přirozeně, vymyslet, jak z této situace.
to je pravda (předpokládám, že jste podala žádost o
>přídavky - z jakého titulu, když by dítě nebydlelo s
>vámi?)
Tu žádost jsem podala až nyní, takže toto by nevadilo. Ale je možné, že to takto nejde ani ze zákona, nevím.
I když sama jsem v původním dotazu téměř uvěřila
>ve dvojnásobné neposkvrněné početí ...
>To víte, když napíšete samotná matka s dětmi a
>najednou z vás vypadne, že až tak samotná nejste, tak se
>nedivte, že se nad tím pozastavíme.
Tož, to mne mrzí, že to vyznělo takto, to, že jsem sama mi spíše mimoděk vypadlo. to se omlouvám. Jak to je s otcem dětí, je poměrně složité, osobního rázu, a nechci to sem tahat. Platí i to, že jsem sama, i to, že mi s tímto pomáhá, i to, že ty peníze ted nejsou, prostě jsem nepočítala s tím, že bych ted měla mít navíc 38 tisíc.
A vymlouvat se na to,
>že neznám zákony, protože mi brečí dítě...všechny máme
>nebo jsme měly děti...
Sama jsem napsala, že vím, že neznalost zákona neomlouvá. Pravidla pro dávky by se podle mne neměla měnit každý rok, ale to je na obecnou diskuzi, to sem taky nepatří.
Není důvod se "vymlouvat", nejste přece moji morální soudci, nebo ano? Jen jsem potřebovala poradit. Místo toho mne yx rozbrečela, ale to je moje chyba, že nejsem dost odolná.
Neplačte, tím si nepomůžete. Nevybrala jste si holt vhodné forum na podobné dotazy. Když byste sem chodila častěji, jistě by vás to při některých odpovědích napadlo. Ve vašem případě nejde o žádné zneužívání dávek a chápu, že pro normální rodinu je 38.000,- hodně velký zásah do rozpočtu. Docela si dovedu představit situaci, že by si někdo musel jít peníze na vrácení půjčit a klidně by se mohl dostat do dalších, mnohdy i neřešitelných potíží. A také je mi jasné, že ve spleti našich zákonů není lehké se vyznat a neustále je sledovat i pro odborníka. Zkuste jiné forum speciálně pro rodiny s dětmi, zavolejte si na MPSV, zkuste média a pod. a hledejte pomoc jinde, ale ne tady. Držím palce.
Já bych tohle fórum až tak neodsuzovala. Myslím, že tu spousta matek dostala užitečné rady. To, že na fórech, určených mladým matkám, nedochází k mezigeneračním přestřelkám je naprosto logické, protože co by tam asi starší generace hledaly, že?
Určitě je nás spousta, kdo by vám rád poradil, ale s takovýmto případem se prostě ještě nesetkal. Vy tady sice operujete s tím, že se změnily zákony, což určitě pravda je, ale to, že se rodičovský příspěvek pobírá na nejmladší dítě v rodině, platí pravděpodobně od samého začátku, co to vymysleli. Já si aspoň nevzpomínám, že by to někdy bylo jinak.
Rozhodně bych na vašem místě napsala dopis se žádostí o odstranění tvrdosti zákona. Klidně tam napište i to, co jste psala tady, jak jste žila daleko, odříznutá od světa atd. Rozhodně to nevzdávejte a napište třeba i na MPSV.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.