Vlákno názorů k dotazu Sleva na poplatníka od J. - Re: Sleva na poplatníka Sleva je pro letošek 1970,-...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 2. 2011 9:04

J. (neregistrovaný)

Re: Sleva na poplatníka
    Sleva je pro letošek 1970,- a má u vás podepsané prohlášení??

• 21. 2. 2011 9:30

jasná (neregistrovaný)

Pokud nemá podepsané prohlášení, tak nemůže mít slevu na poplatníka 1 970,-Kč. Bude bez slevy na poplatníka a proplácená dovolená se ji do 5 000,-Kč zdaní srážkovou daní a pokud bude mít více jak 5 000,-Kč, tak bude zálohová daň.

• 21. 2. 2011 9:45

barusinka (neregistrovaný)

Tak mě to program vypočítal dobře bez slevy poplatníka a byla to zálohová daň.Děkuji

• 21. 2. 2011 9:50

xy5

Já nechápu, proč dávala výpověď. Proč si dovolenou po MD nevybrala? (ale to je její právo nečerpat) Proč nečerpala RD? Rozvázání PP mohla řešit až pro skončení RD. Třeba znovu otěhotní a bude se divit, že se připravila o PPM.

• 21. 2. 2011 10:23

Ona si mezitím našla jinou práci a k nám už znovu nastoupit nechtěla.Proto si myslím,že proto rozvázala PP ještě před skončením RD.

• 21. 2. 2011 10:41

Kara (neregistrovaný)

Aha, takže ona nedala výpověď po MD, ale v průběhu rodičovské dovolené. Pokud už má jiného zaměstnavatele, u kterého má podepsané prohlášení, tak už nemohla podepsat u vás. Ale pokud tam ještě není, tak mohla podepsat prohlášení u vás a mohla jste jí uplatnit slevu. Jestli ale ta proplacená dovolená bude víc než 5000, tak z toho bude sražená zálohová daň a po skončení roku si musí podat přiznání. Jen se zeptám - ona si po mateřské nevybírala dovolenou a tudíž jí zůstala?

• 21. 2. 2011 11:02

Ne dovolenou si nevybírala,chtěla ji proplatit a asi nastoupila na částečný úvazek.

• 21. 2. 2011 11:32

xy5

Je to její rozhodnutí, ale u Vás mohla čerpat rodič. dovolenou a u jiného zam-tele uzavřít třeba dohodu nebo prac. poměr. To je v souladu se zákony. Pokud dovolenou nečerpala ihned po MD, je možné, že už jste ji musela pokrátit. To snad máte dobře.

• 21. 2. 2011 12:08

Jj dovolenou jsem jí krátila poměrem k datu,kdy podala výpověď.

• 21. 2. 2011 13:13

Kara (neregistrovaný)

Prosím Vás, podle Vaší odpovědi mám dojem, že vůbec nevíte, jakým způsobem se počítá nárok na dovolenou. Po dobu rodičovské už dovolená nenáleží vůbec, vše záleží na konkrétních datech. Pokud to chcete zkontrolovat, tak raději napište, od kdy dokdy byla na MD, zda před nástupem na MD pracovala nebo marodila, od kdy byla na rodičovské, kdy skončil pracovní poměr a kolik týdnů máte ve firmě roční nárok dovolené (4 nebo 5 týdnů).

• 21. 2. 2011 13:49

Děkuji za kontrolu.V roce 2009 výše zmíněná pobírala PPM a na MD nastoupila 10.9.2007.V loňském roce si požádala o proplacení dovolené za rok 2009.Ve firmě máme nárok na 4 týdny a já jsem jí proplatila 17 dní.To víte,když to někdo dělá poprvé,tak se radši zeptá několikrát.Děkuji za pochopení.

• 21. 2. 2011 14:29

Líba (neregistrovaný)

Jsem z toho stále zmatenější. MD měla zřejmě od 10.9.2009 do 24.3.2010. Pak vás asi požádala o čerpání (nikoliv proplacení) dovolené, protože D se proplácí jedině při ukončení pracovního poměru. Měla nárok na dovolenou za rok 2009 i 2010. Nepíšete, jestli došlo k nějakému krácení v důsledku nemoci. V tom případě nevím, jakou dovolenou jí teď při ukončení PP budete proplácet.

Nebo po MD požádala jen o čerpání dovolené za rok 2009 a ta z roku 2010 jí zůstala uschovaná k čerpání po skončení RD? To by se pak krátila.

• 21. 2. 2011 14:32

Renáta (neregistrovaný)

Tak to je celé nějaké zmatené...v r. 2009 nemohla být na MD, když jak píšete, na ni nastoupila 10.9.2007...MD trvá 28 týdnů, resp. 37 týdnů při narození dvojčat a vícerčat...loni jste jí nemohli dovolenou proplácet ani na žádost, protože ta se proplácí jen při ukončení PP..tak jak to vlastně celé bylo?

• 21. 2. 2011 16:14

Kara (neregistrovaný)

u vás a mohla jste jí uplatnit slevu.
    >>>>>>Jestli ale ta proplacená dovolená bude víc než 5000,
    >>>>>>tak z
    >>>>>>toho bude sražená zálohová daň a po skončení roku si
    >>>>>>musí podat přiznání. Jen se zeptám - ona si po
    >>>>>>mateřské
    >>>>>>nevybírala dovolenou a tudíž jí zůstala?
    >>>>>Ne dovolenou si nevybírala,chtěla ji proplatit a asi
    >>>>>nastoupila na částečný úvazek.
    >>>>
    >>>>Je to její rozhodnutí, ale u Vás mohla čerpat rodič.
    >>>>dovolenou a u jiného zam-tele uzavřít třeba dohodu
    >>>>nebo
    >>>>prac. poměr. To je v souladu se zákony. Pokud
    >>>>dovolenou nečerpala ihned po MD, je možné, že už jste
    >>>>ji
    >>>>musela pokrátit. To snad máte dobře.
    >>>Jj dovolenou jsem jí krátila poměrem k datu,kdy
    >>>podala
    >>>výpověď.
    >>
    >>Prosím Vás, podle Vaší odpovědi mám dojem, že vůbec
    >>nevíte, jakým způsobem se počítá nárok na dovolenou.
    >>Po
    >>dobu rodičovské už dovolená nenáleží vůbec, vše
    >>záleží
    >>na konkrétních datech. Pokud to chcete zkontrolovat,
    >>tak raději napište, od kdy dokdy byla na MD, zda před
    >>nástupem na MD pracovala nebo marodila, od kdy byla
    >>na
    >>rodičovské, kdy skončil pracovní poměr a kolik týdnů
    >>máte ve firmě roční nárok dovolené (4 nebo 5 týdnů).
    >Děkuji za kontrolu.V roce 2009 výše zmíněná pobírala
    >PPM a na MD nastoupila 10.9.2007.V loňském roce si
    >požádala o proplacení dovolené za rok 2009.Ve firmě máme
    >nárok na 4 týdny a já jsem jí proplatila 17 dní.To
    >víte,když to někdo dělá poprvé,tak se radši zeptá
    >několikrát.Děkuji za pochopení.

Taky tomu vůbec nerozumím, stejně jako Renata s Líbou. Máte to celé nějak dopletené. Napište srozumitelně, co dělala od 1.1.2009 do nástupu na mateřskou, kdy přesně na tu mateřskou v roce 2009 nastoupila a dokdy ji měla. Kromě toho píšete, že jste jí po mateřské nějakou dovolenou proplácela (nevím, jak jste vypočítala 17 dní - ale každopádně proplácet nelze, lze pouze čerpat). Teprve až srozumitelně a přesně všechno popíšete, tak Vám bude možno něco zkontrolovat.

• 22. 2. 2011 8:06

Tak teda od začátku 10.9.2007 nastoupila na MD potom byla na PPM.Dne 26.12.2008 jsme dostali lístek,že nastoupila další MD.Ke dni 31.8.2009 rozvázala pracovní poměr a chtěla proplatit dovolenou za rok 2009.Protože jsem dělala vyúčtování daně ze závislé činnosti po kolegyni,která odešla,tak jsem narazila na tu slevu na poplatníka.Nevím jestli jsem to napsala srozumitelně,ale snažím se vytáhnout ze složky co tady je.Děkuji za trpělivost.

• 22. 2. 2011 8:45

Líba (neregistrovaný)

V roce 2009 výše zmíněná pobírala
    >>>PPM a na MD nastoupila 10.9.2007.V loňském roce si
    >>>požádala o proplacení dovolené za rok 2009.Ve firmě
    >>>máme
    >>>nárok na 4 týdny a já jsem jí proplatila 17 dní.To
    >>>víte,když to někdo dělá poprvé,tak se radši zeptá
    >>>několikrát.Děkuji za pochopení.
    >>
    >>Taky tomu vůbec nerozumím, stejně jako Renata s
    >>Líbou.
    >>Máte to celé nějak dopletené. Napište srozumitelně,
    >>co
    >>dělala od 1.1.2009 do nástupu na mateřskou, kdy
    >>přesně
    >>na tu mateřskou v roce 2009 nastoupila a dokdy ji
    >>měla. Kromě toho píšete, že jste jí po mateřské
    >>nějakou
    >>dovolenou proplácela (nevím, jak jste vypočítala 17
    >>dní
    >>- ale každopádně proplácet nelze, lze pouze čerpat).
    >>Teprve až srozumitelně a přesně všechno popíšete, tak
    >>Vám bude možno něco zkontrolovat.
    >Tak teda od začátku 10.9.2007 nastoupila na MD potom
    >byla na PPM.Dne 26.12.2008 jsme dostali lístek,že
    >nastoupila další MD.Ke dni 31.8.2009 rozvázala pracovní
    >poměr a chtěla proplatit dovolenou za rok 2009.Protože
    >jsem dělala vyúčtování daně ze závislé činnosti po
    >kolegyni,která odešla,tak jsem narazila na tu slevu na
    >poplatníka.Nevím jestli jsem to napsala srozumitelně,ale
    >snažím se vytáhnout ze složky co tady je.Děkuji za
    >trpělivost.

Víte, celou dobu jsem si myslela, že se jedná o dovolenou, kterou teď budete proplácet, protože zaměstnankyně letos ukončí PP. Jestli těch 17 dnů dovolené bylo dobře nelze překontrolovat, protože z vašich informací stále není jasné, kdy přesně měla tu druhou mateřskou. Odhaduji, že v roce 2008 jí žádný nárok nevznikl a za 2009 by měla dostat 13,5 dne, protože končila 31.8.

Vás však zajímala sleva na poplatníka.

Takže se podívejte na prohlášení poplatníka, je pravděpodobné, že ho na rok 2009 podepsané neměla a je tedy správně, že sleva na poplatníka nebyla uplatněna. Pravděpodobně jste jí vystavili Potvrzení o zdanitelných příjmech a ona si udělala DP nebo jí RZD udělal nový zaměstnavatel.

• 22. 2. 2011 10:06

Kara (neregistrovaný)

Barusinka si plete názvy - viz. nastoupila na MD a potom byla na PPM, což je nesmyslné, zřejmě chtěla napsat, že nastoupila na MD a pobírala PPM a pak byla na rodičovské. Já bych řekla, že jí za 2008 nějaký nárok vznikl. MD jí začala 10.9.2007 a trvala zřejmě do 24.3.2007. Nemám před sebou kalendář roku 2008, ale řekla bych, že to nedělá 60 prac. dní, tudíž jí za rok 2008 vznikl nárok na 2/12, tj. 3,5 dne. Ale jestli si požádala o čerpání nějaké zbylé ŘD z roku 2007, tak možná jí to dalo těch 60 dní a vznikl jí nárok na celoroční výměru za rok 2008. Ale možná ne a v tom případě jí bylo schováno 3,5 dne.
    Jestli si tu dovolenou tehdy nevyčerpala hned po mateřské, tak jí zřejmě propadla, protože po rodičovské nenastoupila. Místo toho nastoupila 26.12.2008 na druhou mateřskou. Na ní byla zřejmě do 9.7.2009. A protože pracovní poměr končil 31.8., náleželo jí 8/12, tj. 13,5 dne. Takže taky nevím, proč 17 dní. To vypadá, že jí Barušinka proplatila 13,5 dne z roku 2009 a 3,5 dne (tj. 2/12) z roku 2008.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).