Re: Příležitostná činnost - bez ŽL?, dok
Díky za Vaši odpověď. Budete prosím ještě vědět?
Kdyby opravdu šlo o jednorázovou činnost (např. 1 den přípravy na státní zkoušky nebo cokoliv), mohu jako fyzická osoba vydat nějaký doklad o přijetí peněz, ať už soukromé osobě nebo živnostníkovi do účetnictví?
Pokud se tedy jedná o příležitostnou činnost, tak můžete vystavit normální příjmový doklad. Pokud už budete v prosinci zaměstnaná, tak budete podepisovat poté prohlášení, že chcete provést vyúčtování daně (tedy alespoň to předpokládám) a tam podepisujete, že jste si nevydělala za rok částku vyšší než 6.000,-- Kč. Takže pokud se "vlezete" do této částky, tak nikde neuvádíte a nezdaňujete.
>>>>Dobrý den. Prosím o radu.
>>>>
>>>>Chtěla bych příležitostně doučovat angličtinu.
>>>>Studenty, ap. tedy někoho, kdo mi nemůže vystavit
>>>>DPP.
>>>>Je
>>>>možné bez ŽL? Jak to udělat? Mohu to pro FÚ
>>>>formulovat
>>>>jako příležitostnou činnost, i když možná pravidelně,
>>>>možná nepravidelně (předpoklad 3x 1 h týdně tento půl
>>>>rok)?
>>>>
>>>>Když to nepřesáhne 20tis., daňové přiznání nepodám
>>>>nebo do přiznání neuvedu? Jsem na RD, ale v prosinci
>>>>pravděpodobně již nastoupím do práce, takže příjem za
>>>>1
>>>>měsíc budu mít.
>>>>
>>>>Moc děkuji za rady.
>>
>>Díky za Vaši odpověď. Budete prosím ještě vědět?
>>Kdyby opravdu šlo o jednorázovou činnost (např. 1 den
>>přípravy na státní zkoušky nebo cokoliv), mohu jako
>>fyzická osoba vydat nějaký doklad o přijetí peněz, ať
>>už
>>soukromé osobě nebo živnostníkovi do účetnictví?
>Pokud se tedy jedná o příležitostnou činnost, tak
>můžete vystavit normální příjmový doklad. Pokud už budete
>v prosinci zaměstnaná, tak budete podepisovat poté
>prohlášení, že chcete provést vyúčtování daně (tedy
>alespoň to předpokládám) a tam podepisujete, že jste si
>nevydělala za rok částku vyšší než 6.000,-- Kč. Takže
>pokud se "vlezete" do této částky, tak nikde neuvádíte a
>nezdaňujete.
Jste zlato.Diky moc.
Ještě mne ale napadlo. Mám i jinou DPP. Je možné, že některý měsíc tam přesáhnu 5000 a srazí mi tedy zálohovou daň. Těch 6000 Kč se počítá jen pro tuto příležitostnou činnost-výuku angličtiny (a tedy za žádných okolností to nebudu muset uvádět), nebo v momentě kdy DPP+příležitostná přesáhne 6000 (což přesáhne díky DPP), budu muset uvést i příležitostnou např. 1000 Kč. (předpokládám, že když jednou srazí z DPP zálohovou daň, budu si muset daňové přiznání udělat sama a nebudu moct požádat zaměstnavatele.) - tak teď nevím, jestli jsem to moc nezamotala - pokud ano, byla byste prosím ochotná mi poradit, když to trošku podrobněji rozepíši? Moc děkuji.
No tak to je špatný, protože to je celkový příjem - veškeré příjmy nesmí přesáhnout těch 6 tis. Kč. Takže pokud si budete dávat daňové přiznání, tak uvedete příjem ze zaměstnání, příjem z DPP - v případě zálohové daně a následně v § 10 - ostatní příjem ty příležitosté příjmy, u kterých ale zřejmě nemáte co uplatnit za výdaje - nedají se použít výdaje procentem, takže to celé zdaníte :-( Nebylo by lepší si vyřídit ŽL? vždyť když budete na rodičáku, tak stejně zálohy na ZP, SP platit nemusíte a když si pohlídáte příjem, tak ani nebudete sociálku platit vůbec a kdyžtak něco málo na zdravku a uplatníte si výdaje procentem a bude to pro Vás mnohem lepší.
Já si právě nejsem jistá, jak to všechno přesně je. Stále se v těch informacích nějak motám. Mám RD od zaměstnavatele do 3 let věku dítěte (do listopadu 2011), ale lednu 2011 jsem již přestala pobírat dvouletý rodičovský příspěvěk (na různých úřadech s tím mají problém, kam a jak mne zařadit:-() Proto si nejsem jistá,jestli platí pro mne stejné podmínky jako u RD i příspěvku do 3 let. A taky nevím, zda si doučováním přivydělám víc než bych musela nakonec zaplatit v souvislosti s ŽL, daň. přiznáním,apod.
Jste moc hodná a moc děkuji za odpovědi. Mohu prosím shrnout mou situaci a zeptat se ještě na nejvýhodnější variantu ohledně zdanění?
Rok 2011 předpokládám:
1x rodičovský příspěvek (za pros. 2010), ale 11 měsíců na RD;
min. 1 měsíc mzda z HPP (např. 12tis.), ale nevím,zda nebudu muset nastoupit dřív
odměna z DPP (většinou pod 5tis.-srážková, může být i nad 5tis.-zálohová)
alimenty na dítě (do pár měsíců budu rozvedená)
možný další příjem z brigád (DPP nebo příležitost.; do ŽL nechci jít)
možný nějaký sociální příspěvek
Pokud budu mít alespoň 1x zálohovou daň z DPP a 1x mzdu z HPP, musím si sama dát přiznání, že ano? Pokud jen srážkovou z DPP, tak nemusím.
Jak je to ale prosím s podepsáním růžového prohlášení? Vyplatí se mi nepodepsat prohlášení u zaměstnavatele (kde mám HPP a nyní RD), ale místo toho u zaměstnavatele, kde mám DPP (nebudu dopředu nikdy vědět, kolik mají pro mne práce a tudíž, jestli zálohovou nestrhnou jen jednou). Nebo je v něčem výhoda, když to podepíši u DPP a vždy mi pak budou strhávat daň zálohovou? Nebo to vyjde s daní nastejno? Nevím přesně, jak je to s uplatněním slevy na poplatníka a na dítě. Navíc jsem četla o limitu 48tis., který nevím, zda překročím. Jestli máte ještě chviilku, budu vám vděčná za váš názor a odpověď.
Na Vašem místě bych tam, kde mám DPP určitě podepsala růžové prohlášení, aby mi uplatňovali slevu na dani a tudíž automaticky zdaňovali zálohovou daní, což znamená, že Vám při příjmu 5000 Kč vlastně žádnou daň nestrhnou a dostanete hrubou mzdu celou vyplacenou - u srážkové daně Vám 15 % automaticky odvedli. V prosinci bych to u DPP zrušila a podepsala u zaměstnavatele, aby uplatňovali slevu v práci na HPP. Od obou dostanete potvrzení o příjmu a podáte přiznání k dani. V tomto případě si pak budete moci - pokud dosáhnete ročního hrubého příjmu min. 48 tis. Kč - uplatnit daňový bonus na dítě. V případě srážkové daně se Vám to do příjmů nepočítá! Takže byste o bonus přišla a je to 11 tis., tak to by byla škoda. Takže dítě bych si v průběhu roku neuplatňovala u DPP určitě ne a až při podávání přiznání, kdy zjistíte, že příjmy dosáhly limitu 48 tis. Kč si uplatníte dítě a finančák Vám vrátí daňový bonus. Takže bych se na Vašem místě, kdyby náhodou to nevycházelo, že by Vám něco do limitu chybělo, domluvila s tím, co u něj máte DPP, aby Vám holt napsal víc, abyste limitu dosáhla. Pro něj to nic neznamená, naopak bude mít větší výdaje, takže i pro něj to je výhodné.
Paní Jiřko, mnohokrát děkuji. Dovolíte, abych se ještě zeptala - opravdu už naposledy?
Kdybych v průběhu roku měla další brigádu (DPP, DPČ nebo částečný úvazek), mohu nějak i tam uplatňovat slevu na dani a na konci roku to zahrnout do příjmů kvůli bonusu na dítě? Další (souběžné) prohlášení asi podepsat nemůžu, že?
Moc jste mi pomohla, děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.