Re: Pracovní úraz a náhrada ušlého výděl
Jenže podle zákoníku práce má firma vyplácet náhradu za ztrátu výdělku při pracovním úrazu měsíčně. Když není nemoc několik měsíců, taky to radši řeším přes Kooperativu - zašlou to přímo zaměstnanci. Ale když je nemoc delší, měli byste postupovat podle ZP, zaměstnanec se toho může domáhat. Buď Vám (nebo tomu zaměstnanci) sociálka potvrdí vyplácenou nemocenskou nebo si ji vypočítáte sami, kolik asi dostává, a budete mu dávat tu náhradu průběžně.
Mohu se přidat s dotazem? Zaměstnanec je od 09/2010 na nemocenské s pracovn.úrazem. Je to můj první PÚ. Kolegyně přede mnou mělya prac.úrazy nejvíce čtyři měsíce. Náhradu dávaly až při ukončení prac.neschopnosti. Takže jsem také vyčkávala. Toto jsem bohužel v ZP nestudovala. Zaměstnanec se zatím nebouří. Mám vyčkat už nakonec neschopenky nebo jak postupovat? Děkuji za radu. K.
Pokud se nedomáhá, je to fakt na Vás. Lepší je to přes Kooperativu, protože se mně stalo, že úraz vyhodnotili jako částečně zaviněný zaměstnancem a neuhradili celou náhradu. Náhrada před Kooperativu (pokud je vyšší než 5000 Kč hrubého a tudíž z ní Kooperativa srazí zálohovou dań) ale znamená pro zaměstnance, že si musí pak podat přiznání, do kterého zahrne i tuto náhradu, nelze žádat o zúčtování.
Vím, že pokud je náhrada vyšší než pět tisíc, tak si bude podávat sám přiznání. Za rok 2010 jsem mu uděla RZÚ, s tím, že náhrada za úraz bude vyplacena až 2011.
K tomu vyhodnocení pracovního úrazu máme taky pochybnosti, zaměstnanec jsou s dr. dobří kamarádi a v rámci úrazu si léčí problémy, které už měl předtím. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne.
Nevíte náhodou, v kterém § ZP se píše o vyplacení náhrad z prac.úrazu? Hledala jsem, ale nenašla. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.