Re: daňová ztráta - účtování (začátečník
O daňové ztrátě se neúčtuje, ta vyjde na daňovém přiznání a je jiná, než účetní ztráta, která Vám vyjde v účetnictví. (Ovlivňují ji nedaňové náklady, popř. výnosy)
Takže při uplatnění daňové ztráty do daňového přiznání se musíte podívat do loňského DP a použít číslo odtamtud a ne z účetnictví.
Co se týká záloh, pročtěte §38a zákona o daních z příjmů, týká se i s.r.o.
Děkuji, v zákoně jsem už našla
a ještě dotaz jak zaúčtovat převod HV z roku 2009?
>>Dobrý den,potřebuji poradit kdy a jak zaúčtovat
>>(přeúčtovat)daňovou ztrátu? S.r.o. dosáhla v roce
>>2009
>>daňovu ztrátu minus 140 000(ve výsledove výsledek
>>hospodaření).
>>V roce 2010 jsem zpracovala DPPO a vyšla mi daň z
>>zaplacení 112 000Kč. Od jaké výše je sro povinna
>>platit
>>zálohy?
>O daňové ztrátě se neúčtuje, ta vyjde na daňovém
>přiznání a je jiná, než účetní ztráta, která Vám vyjde v
>účetnictví. (Ovlivňují ji nedaňové náklady, popř.
>výnosy)
>Takže při uplatnění daňové ztráty do daňového přiznání
>se musíte podívat do loňského DP a použít číslo
>odtamtud a ne z účetnictví.
>Co se týká záloh, pročtěte §38a zákona o daních z
>příjmů, týká se i s.r.o.
Při uzavírání roku 2009 jste měla přeúčtovat HV na účet 431 (na tom by měl být v zůstatku k 1.1.2010). Pak MUSÍTE mít zápis z valné hromady společnosti, která jediná je způsobilá rozhodnout, jak se naloží s dosaženým ziskem a nebo jak bude nakládáno s dosaženou ztrátou, podle toho účtujete! Zisk může být rozdělen společníkům (431/364), nebo část použita na naplnění rezervního a jiných fondů (431/4xx), nebo ponechán jako nerozdělený (431/428). Ztráta může být také ponechána jako nepokrytá (429/431) nebopředepsána společníkům k úhradě (363?pohledávky za společníky k pokrytí ztráty/431).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.