Re: Návrh důch.reformy, 1% příspěvek rod
Asi by šlo ty publikované bláboly takto interpretovat. Ale byl by to ekonomický nesmysl.
Já bych nad tím moc nehloubal. Snad pan ministr bude mít v okolí někoho rozumného, kdo mu to vysvětlí.
Pravděpodobně se vláda již neodváží tyto zákony projednávat ve stavu legislativní nouze a tak by mělo být řádné připomínkové řízení, kde se snad dá ještě něco zachránit.
I když, situace, která nastala v Maďarsku snad musí být známá i těmto "odborníkům" a oni navrhují to samé.
Hezký den!
>>>Ministr Drábek říká, že děti budou moci svým rodičům
Ovšem šlo by o zatížení
>>>systému, když by šly tyto náklady na úkor celkové
>>>výše
>>>vybraných peněz přes sociální pojištění.
>>>Samozřejmě by šlo o zvýhodnění rodičů dětí s
>>>nejvyššími příjmy, 1% z jejich příjmů by absolutně
>>>zvýšilo
>>>jejich důchody nesrovnatelně více než 1%
>>>nízkopříjmových
>>>dětí.
>>>Myslíte, že jsem dobře pochopil ministrovo
>>>prohlášení?
>>
>>Asi by šlo ty publikované bláboly takto
>>interpretovat.
>>Ale byl by to ekonomický nesmysl.
>>
>>Já bych nad tím moc nehloubal. Snad pan ministr bude
>>mít v okolí někoho rozumného, kdo mu to vysvětlí.
>>
>>Pravděpodobně se vláda již neodváží tyto zákony
>>projednávat ve stavu legislativní nouze a tak by mělo
>>být
>>řádné připomínkové řízení, kde se snad dá ještě něco
>>zachránit.
>>
>>I když, situace, která nastala v Maďarsku snad musí
>>být známá i těmto "odborníkům" a oni navrhují to
>>samé.
>>
>>Hezký den!
>Pavle, asi nepůjde o ministrův blábol, protože je to
>publikované zde:
> http://www.mpsv.cz/cs/10430
>a půjde tedy o stanovisko ověřené odborníky s MPSV.
Lobby pojišťoven a penzijních fondů je silná.
To nic nemění na faktu, že Madarsko, když potřebovalo, sáhlo na úspory v penz. fondech.
Navíc spořené peníze v penzijních fondech - při konzervativní strategii (když budou děti přispívat svým rodičům - dejme tomu 10 let nemohou a neměli by použít jinou strategii - bylo by to příliš riskantní ) nebudou mít ten efekt, protože peníze nezhodnotí nad inflaci.
Jsem skeptická, protože finanční gramotnost národa je velmi nízká a bude ještě dlouho trvat, než se naučí investovat tak, aby skutečně naspořili.
tam se píše o tom, že děti budou moci přispívat rodičům, kteří jsou ve starobním důchodu
protože se v budoucnu bude chodit v 65 letech do důchodu (pokud ještě hranici nezvednou), tak toho jejich děti moc rodičům nepřispějí (záleží, kolik jim bude roků a zda samy "děti" nebudou v nějakém invalidním důchodu - to by se také míjelo účinkem)
OT: Návrh důch.reformy, 1% příspěvek rod
Laďo,
ten výrok znám, proto o něm tvrdím, že je to blábol. Pan ministr si asi myslí, že v důchodech funguje perpetum mobile.
Nejprve ale uvedu, že samozřejmě nesouhlasím se současným systémem, kdy se odvod do sociálního systému chová jako daň a nikoliv jako pojištění. U pojištění musí být samozřejmě větší závislost na odváděném pojistném. Současná odváděná sociální a zdravotní daň moc velký vliv na to, kolik ze zdravotního a sociálního systému dostanu, nemá. Stejně to posoudil i ÚS a proto bude v září "malá důchodová reforma".
A nyní k asignaci 1%. Potřeby sociálního systému jsou nějak nastaveny. Pokud rozhodnu, že půjde 1 % rodičům a nikoliv do společného systému (a sám nic na této operaci netratím), tak vlastně to 1 % musí uhradit ti ostatní, kteří do systému přispívají. Je to výmysl hladových veverek, které se nějak chtějí odlišit od svých kolegů v koalici.
Když více dělám, tak si více vydělám. Když více přispívám do důchodového systému, tak bych z něho měl více dostat. Když mě stát nebude okrádat na příspěvcích do důchodového systému nesmyslně vysokými stropy, tak mi zbyde více peněz. Co s nimi udělám, je snad moje věc. Ale rozumím, že pro tuto vládu je to nepřijatelné. Musí více vybírat, aby mohla více přerozdělovat a sanovat tak předražené státní zakázky minulé, současné i budoucí.
Těch 57 mld., co se možná vygeneruje zvýšením DPH, lze získat snížením předražených státních zakázek. Alespoň to opakovaně píše TI.
Hezký den!
OT: Návrh důch.reformy, 1% příspěvek rod
Laďo,
ten výrok znám, proto o něm tvrdím, že je to blábol. Pan ministr si asi myslí, že v důchodech funguje perpetum mobile.
Nejprve ale uvedu, že samozřejmě nesouhlasím se současným systémem, kdy se odvod do sociálního systému chová jako daň a nikoliv jako pojištění. U pojištění musí být samozřejmě větší závislost na odváděném pojistném. Současná odváděná sociální a zdravotní daň moc velký vliv na to, kolik ze zdravotního a sociálního systému dostanu, nemá. Stejně to posoudil i ÚS a proto bude v září "malá důchodová reforma".
A nyní k asignaci 1%. Potřeby sociálního systému jsou nějak nastaveny. Pokud rozhodnu, že půjde 1 % rodičům a nikoliv do společného systému (a sám nic na této operaci netratím), tak vlastně to 1 % musí uhradit ti ostatní, kteří do systému přispívají. Je to výmysl hladových veverek, které se nějak chtějí odlišit od svých kolegů v koalici.
Když více dělám, tak si více vydělám. Když více přispívám do důchodového systému, tak bych z něho měl více dostat. Když mě stát nebude okrádat na příspěvcích do důchodového systému nesmyslně vysokými stropy, tak mi zbyde více peněz. Co s nimi udělám, je snad moje věc. Ale rozumím, že pro tuto vládu je to nepřijatelné. Musí více vybírat, aby mohla více přerozdělovat a sanovat tak předražené státní zakázky minulé, současné i budoucí.
Těch 57 mld., co se možná vygeneruje zvýšením DPH, lze získat snížením předražených státních zakázek. Alespoň to opakovaně píše TI.
Hezký den!
Re: OT: Návrh důch.reformy, 1% příspěvek
K té asignaci 1%, naprosto souhlasím s tím co napsal Pavel. Myslím ale, že v této věci získal Drábek naprostou podporu ze strany koaličních partnerů a tak to bohužel projde sněmovnou bez problémů. Jen nechápu, proč má jít o dobrovolné přispívání dětí rodičů, když to děti nebude nic stát. Podobný efekt by přinesla povinná 1% asignace, přece málokdo bude proti tomu, aby jeho rodič dostal bonus ve výši 1% jeho mzdy. Nepřihlásí-li se někdo k této asignaci ve prospěch rodičů, vlastně připraví rodiče o tento bonus a nechá ho napospas ostatním.
Re: OT: Návrh důch.reformy, 1% příspěvek
>>perpetum mobile.
>K té asignaci 1%, naprosto souhlasím s tím co napsal
>Pavel. Myslím ale, že v této věci získal Drábek
>naprostou podporu ze strany koaličních partnerů a tak to
>bohužel projde sněmovnou bez problémů. Jen nechápu, proč
>má jít o dobrovolné přispívání dětí rodičů, když to
>děti nebude nic stát. Podobný efekt by přinesla povinná
>1% asignace, přece málokdo bude proti tomu, aby jeho
>rodič dostal bonus ve výši 1% jeho mzdy. Nepřihlásí-li
>se někdo k této asignaci ve prospěch rodičů, vlastně
>připraví rodiče o tento bonus a nechá ho napospas
>ostatním.
Laďo,
smyslem je asi to 1%. Ono je něco jiného, když 1% posílá poslanec nebo osoba s průměrným příjmem. :-))
Navíc se to 1 % musí protáhnout státním rozpočtem, někdo to bude počítat, někdo to bude redistribuovat, někdo to bude kontrolovat, někdo to bude posílat konečnému příjemci. Pouze se tím přidělá spoustu nejasností a spoustu práce.
Když chci něco dát svým rodičům tak nepotřebuji, aby mi u toho asistoval drahý a nedůvěryhodný stát, který zaměstnává na nejvyšších místech lidi podezřelé z korupce ať už aktivní nebo kteří korupci díky své neschopnosti umožnili.
Čím méně se státu odvede, tím méně toho mohou státní úředníci rozkrást. To je správná cesta pro české poměry. Na severoevropskou variantu zde nejsou lidi.
A nyní do díla, abychom jim neumožnili rozkrádání. :-))
Hezký den!
OT: návrh důchodové reformy není dobrý
>>Asi by šlo ty publikované bláboly takto
>>interpretovat.
>>Ale byl by to ekonomický nesmysl.
>>
>>Já bych nad tím moc nehloubal. Snad pan ministr bude
>>mít v okolí někoho rozumného, kdo mu to vysvětlí.
>>
>>Pravděpodobně se vláda již neodváží tyto zákony
>>projednávat ve stavu legislativní nouze a tak by mělo
>>být
>>řádné připomínkové řízení, kde se snad dá ještě něco
>>zachránit.
>>
>>I když, situace, která nastala v Maďarsku snad musí
>>být známá i těmto "odborníkům" a oni navrhují to
>>samé.
>>
>>Hezký den!
>Pavle, asi nepůjde o ministrův blábol, protože je to
>publikované zde:
> http://www.mpsv.cz/cs/10430
>a půjde tedy o stanovisko ověřené odborníky s MPSV.
Laďo,
že návrh důchodové reformy není dobrý si myslí řada lidí, co trochu rozumí ekonomice. A ti na ministerstvech nesedí. Tam sedí desítky let úředníci (ne odborníci), kteří plní pokyny politická zadání, která vznikají velmi podivuhodným způsobem.
http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=692886
Hezký den!
Re: OT: návrh důchodové reformy není dob
Petr Zámečník jako šéfredaktor investujeme.cz ví o čem mluví.
Ve finančnictví se pohybuje již řadu let.
Zajímavý článek je o mezigenerační solidaritě viz
http://www.investujeme.cz/clanky/mezigeneracni-solidarita-aneb-co-znamena-1-platu-rodicum/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.