Vlákno názorů k dotazu Bytové družstvo a SVJ - souběh od Pavel Jirsa - Re: Bytové družstvo a SVJ - souběh Doporučujiwww.svjportal.czwww.klaiex.webnode.czHezký...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 3. 2011 21:05

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: Bytové družstvo a SVJ - souběh
    Doporučuji
    www.svjportal.cz
    www.klaiex.webnode.cz

Hezký den!

• 3. 3. 2011 22:32

družstevnice (neregistrovaný)

Děkuji, ale vůbec z toho nejsem moudrá. Mám dojem, že tyto stránky jsou určeny výhradně a pouze jen pro SVJ, nenašla jsem zmínku o družstvu a už vůbec o přechodu či souběhu těchto dvou jednotek. Nepřidá se ještě někdo prosím...

• 3. 3. 2011 22:43

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Určitě Vás nebudu nutit. :-))

Jen na Vaši otázku, zda se mělo při souběhu SVJ a BD účtovat o nájemném v BD odpovím, že samozřejmě nemůžete v BD účtovat o jednotkách, které tvoří SVJ. Okamžikem vzniku SVJ jste měli zahájit účtování v SVJ o všech převedených jednotkách. Velmi pravděpodobně máte špatně jak účetnictví BD tak účetnictví SVJ.

Hezký večer!

• 3. 3. 2011 22:57

Pane Pavle, já Vám opravdu děkuji jak za odkazy, tak i za radu. Opravdu se snažím na stránkách dočíst co se dá. Také už jsem pochopila, že máme účetnictví špatně, jen nevím kde se dočíst, nebo co vlastně teď dělat. Jestli to zaplacené nájemné a příspěvky na služby přeúčtovat na ostatní přijaté zálohy a letos je převést na SJV (protože byly uhrazeny bankou) nebo jak to vlastně opravit. Ale dosud všechny smlouvy jak VaS tak EON jsou s BD, takže opravdu nevím. Snažím se najít i nějakou literaturu, která by nám pomohla.Proto se obracím i na tento portál protože si opravdu nevím rady. Přesto Vám velmi děkuji a také Vám přeji hezký večer.

• 4. 3. 2011 9:13

aaa (neregistrovaný)

1. jedná se o dvě účetní jednotky, tzn., že musíte v SVJ udělat zahajovací rozvahu ke dni vzniku SVJ
    2. udělat vyúčtování záloh za období kdy byli ještě v družstvu
    jednotlivým bývalým(?) družstevníkům
    3. od vzniku SVJ buď podepsat smlouvu s družstvem na správu nebo si to bude SVJ zajišťovat samo
    4. do převodu smluv na energie přefakturovat náklady od vzniku SVJ na toto SVJ.
    5. přijaté nájemné, které již nepatří družstvu bych doporučila převést na závazky k bývalým družstevníkům

"fond oprav" převedete na SVJ a ostatní platby od majitelů bytů, které již nepatří družstvu převedete tomu, kdo bude dělat vyúčtování

protože SVJ není vlastníkem bytů, je jen správce společných prostor, je účtování dost odlišné od účtování v družstvu, ale na to je spousta literatury a informací na různých www(viz výše)

je dost těžké popisovat co je nutné pro nápravu udělat. důležité je si uvědomit, že se jedná o dvě samostatné účetní jednotky, které se musí mezi sebou vyrovnanat a obě mají vztahy k majitelům bytů, bývalým družstevníkům.

Doporučuji nastudovat problematiku SVJ nebo si někoho znalého na to sehnat. až budete vědět jak to má být v SVJ, pak vám také bude jasnější co je potřeba udělat, aby se srovnalo účetnictví družstva i SVJ.

• 4. 3. 2011 9:39

Moc moc děkuji, studovala jsem skoro celou noc,a myslím že už jsem něco pochopila. Netvrdím že vše, ale už je mi jasné, že se jedná o dva různé subjekty. Myslím, že nyní "zpětně" bude nejjednodušší zachovat družstvo správcem SVJ, alespoň na ty 3 měsíce roku 2010. SVJ je totiž ve fázi vznikání, myslím tím, že prozatím nebylo přiděleno IČ. Někde jsem se dočetla, že na dobu, než bude ustanovena organizační schůze SVJ je možné aby dočasně pokračovalo ve správě bývalé družstvo. Tak nějak bychom věc řešili. Upozorňuji, že nehrozí spor/rozpor členů SVJ a členů družstva, jedná se o naprosto stejný počet - někde jsem se dočetla právě o těchto sporech, ale to se nás netýká.
    Jediné co mi není moc jasné, je ta přefakturace na SVJ (možná zase pletu dvě možnosti dohromady - když tak mě prosím opravte). Pokud tak učiníme, o jaké výnosy se bude pro družstvo jednat(daňové nebo nedaňové). A jak potom v SVJ účtovat, když zaplacené zálohy jsou na účtu družstva (jediné je pokladnou převést). Ale i tak mi stále není jasné,jak mohu za subjekt,který nemá IČ podat DPPO.

Vím že je to hodně složitá problematika, už jsem se na literaturu dívala. Určitě si zajedu ještě dnes něco koupit abych mohla studovat. Přesto se pokusím ještě uvažovat s Vaší pomocí. Jedná se o celkem malé částky, když rozpitvám zaplacené zálohy družstveníků za říjen - prosinec, pak se jedná o cca 21 tis. Kč za vodu (celkem), 9 tis. na opravy, 6 tis. na režijní náklady,36 tis. na úvěr BD a cca 5 tis. na odměny. Domnívám se, že SVJ by se týkala pouze první částka, a to za vodu. Ostatní účelně souvisí s družstvem.

K převodu podílů a také jednotlivých fondů jsme se chystali souběžně s likvidací družstva,kterou plánujeme co nejdříve.

• 6. 3. 2011 10:47

NP (neregistrovaný)

Zdravím, napište mi na email nada.pentrakova@centrum.cz. Měla jsem podobný případ. Dáme to nějak dohromady. NP

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).