Re: Mateřská+rodičovská+dovolená
Ne. Do 14.4. jste "odpracovala" víc jak 60 dnů, takže máte nárok na celoroční dovolenou. Kdybyste o ni požádala tehdy, dostal byste 20 dnů dovolené. Protože jste to neudělala, budete ji čerpat až po skončení RD, ale to už bude krácená za RD. Spočítají se pracovní dny od 15.4. do 31.12. a za 100 zameškaných dnů se krátí o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12.
Aha takže jestli tomu dobře rozumím, jakmile zažádám po konci mateřské o tu dovolenou mám ji celou, jakmile po RD tak se krátí, tak to jsem nevěděla vůbec že to tak jde, můžete mi jenom říci, kde si to tak přečtu:-). Myslela jsem že hned po mateřské je rodičovská. díky
zde se toto téma probírá takřka denně, takže zkuste historii dotazů
jinak Zákoník práce - např. § 217/5, 218/3
po MD si může zam-kyně požádat zam-tele o čerpání dovolené (§ 217/5 Zp) a pak si také může zam-tele požádat o čerpání rodič. dovolené - max. do 3 let dítěte ( § 196 Zp, MD § 195 Zp)
nic Vám ale nebrání, abyste si ihned po MD požádala o rodič. příspěvek (Kč od státu) a tam si můžete vybrat variantu do 2 max. do 4 let dítěte (podle toho, co splňujete a vyberete)
může se stát, že budete pobírat nějakou dobu souběžně: dovolenou od zam-tele + rodič. příspěvek od státu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.