Re: Paušál na auto
Můžete uplatňovat paušál na auto a zároveň DPH z nakoupených PHM - potom musíte mít nakoupené PHM zaúčtované jako nedaňový náklad, daňovým nákladem bude paušál. Upozorňuji, že pokud si uplatníte DPH u PHM musíte vést knihu jízd - kvůli průkaznosti uplatněného DPH.
aha, takže podle Vás lze u výdajů, které neslouží k dosažení, zajištění a udržení příjmů uplatnit DPH... tak to je tedy opravdu spásná myšlenka.... a na školení mi nic takového neříkali, ale jsou to zkušenosti :-)) Znám i pár případů, kdy paní účetní uplatnila DPH z nedaňových výdajů a při kontrole se majitel nestačil divit, kolik že to celkem po kontrole doplácel....
tak to se Vám pane Vladimíre velice omlouvám, brala jsem to jako "píchnutí"... a opravdu s tím mám (lépe řečeno moji noví klienti, kteří ke mě přešli poté, co jim předchozí účetní nárokovala DPH z nedaňových výdajů) velice špatné zkušenosti... Zrovna včera mi klient sdělil, že na DPH po kontrole doplácel celkem 150.000 Kč (za neoprávněné DPH + příslušenství), od pojištovny paní účetní sice obdržel nepatrnou částku, ale pojištovna mu také sdělila, že je posledním klientem, kterému šlo plnění z její smlouvy, jelikož ji museli ukončit smlouvu, protože měla spoustu plnění za své chyby.. jak mu bylo řešeno "nejednalo se o blboviny, ale paní účetní je BLBÁ", a od takovýchto raději "hodně daleko"....
Je potřeba si uvědomit, že spotřebované PHM jsou výdajem na dosažení, zajištění a udržení příjmů, a proto je možné si u nich uplatňovat odpočet DPH. V rámci "novinky" paušálu si můžete vybrat - buď do daňových nákladů paušál nebo doklady od PHM, tento výběr Vám však "neznemožňuje" uplatňování DPH :-) Je samozřejmostí, že u nákladů/výdajů, které nejsou vynaloženy na udržení, dosažení a zajištění příjmů se DPH uplatňovat nesmí. Ale tyto PHM byly vynaloženy na udržení.........příjmů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.