Re: Okamžité zrušení pracovního poměru
Vy popisujete hodně problémů, které se zde těžko dají řešit, obecně- Vás zam-tel porušuje vícero ustanovení ZP, doporučil bych Vám jít za právníkem a řešit to s ním , protože na každý protiprávní krok zam-tele by měla následovat kvalifikovaná odezva, v případě, že toto bude, jak píšete, gradovat i nadále, vypadá to, že skončíte u soudu a pro jednání před soudem bude nutno doložit vše, co bude hovořit ve Váš prospěch.
Jen na okraj, hodiny, které máte odpracované nad základní úvazek, jsou nařízeným přesčasem, je povinnost vyplácet Vám na něj mzdu + příplatek, přestávku v práci musí zam-tel nařídit a dodržovat, protože provoz na prodejně není situace, kdy by nebylo možno přestávku čerpat, práce na likvidaci prodejny-demontáže zařízení, světel, je odborná činnost, kterou nemáte sjednánu v PS, nějaká výtka pro stížnost zákazníka rozhodně není důvodem pro okamžité zrušení PP, kterým Vám vyhrožuje atd. Snížení mzdy, pokud ji nemáte sjednánu v PS nebo jiné smlouvě, ale stanovenu mzd. výměrem, může sice zam-tel provést, ale musí dodržet minimální výši zaručené mzdy pro přísl.skupinu prací dle NV 567/2006 Sb. a Vámi uváděná souč. mzda vedoucího prodejny těmtos kupinám neodpovídá...atdatd.
>
>>
>>Dále se vyjádřil, že pro mě druhý z majitelů
>>společnosti údajně připravuje výtku (prý si stěžoval
>>nějaký
>>zákazník na mé hrubé jednání) a propustí mě okamžitě
>>a
>>bez vyplacení odstupného. MŮŽE TO UDĚLAT?
>>Zaměstnavatel požaduje, abychom při likvidaci
>>prodejny, na kterou máme pouze poslední 2 dny v měsíci
>>(dosud
>>nevím, jakým způsobem bude probíhat výprodej zboží,
>>který plánuje), abychom provedli kromě balení zboží
>>demontáž skleněných poliček, rozšroubování vitrínek,
>>demontáž LED světel apod. MŮŽE NÁM (vedoucímu prodejny
>>a
>>prodavačce) TAKOVOU ČINNOST NAŘÍDIT, CO KDYŽ SE
>>PŘITOM
>>NĚCO ROZBIJE?
>
>Vy popisujete hodně problémů, které se zde těžko dají
>řešit, obecně- Vás zam-tel porušuje vícero ustanovení
>ZP, doporučil bych Vám jít za právníkem a řešit to s
>ním , protože na každý protiprávní krok zam-tele by
>měla následovat kvalifikovaná odezva, v případě, že toto
>bude, jak píšete, gradovat i nadále, vypadá to, že
>skončíte u soudu a pro jednání před soudem bude nutno
>doložit vše, co bude hovořit ve Váš prospěch.
>Jen na okraj, hodiny, které máte odpracované nad
>základní úvazek, jsou nařízeným přesčasem, je povinnost
>vyplácet Vám na něj mzdu + příplatek, přestávku v práci
>musí zam-tel nařídit a dodržovat, protože provoz na
>prodejně není situace, kdy by nebylo možno přestávku
>čerpat, práce na likvidaci prodejny-demontáže zařízení,
>světel, je odborná činnost, kterou nemáte sjednánu v PS,
>nějaká výtka pro stížnost zákazníka rozhodně není
>důvodem pro okamžité zrušení PP, kterým Vám vyhrožuje atd.
>Snížení mzdy, pokud ji nemáte sjednánu v PS nebo jiné
>smlouvě, ale stanovenu mzd. výměrem, může sice zam-tel
>provést, ale musí dodržet minimální výši zaručené mzdy
>pro přísl.skupinu prací dle NV 567/2006 Sb. a Vámi
>uváděná souč. mzda vedoucího prodejny těmtos kupinám
>neodpovídá...atdatd.
Děkuji moc za Vaši odpověď. Vše co uvádíte mě utvrzuje v tom, že naše názory získané studiem ZP a uvedeného NV jsou správné. Drobný problém je v tom, že každý právník Vás zkásne už jen za pozdrav. Na kvalifikovanou právní pomoc bohužel nemám peníze. Jinak jsem samozřejmě již několikrát upozornil zaměstnavatele (mailem) na to, že některé konkrétní úkoly, které nám vydává jsou v rozporu s pracovní smlouvou. Zaměstnavatel to však považuje za odmítnutí plnění pracovních úkolů. Když jsem ho požádal o doplacení příplatků za práci v sobotu, kterou jsem do poloviny ledna 2011 vykonával, a to 3 roky zpětně, tak to ode mě považuje za drzost. Vůbec ho nezajímá, že porušuje zákon.
jakákoliv diskuize zde bude pouze v akademické rovině, Vy musíte prakticky kvalifikovaně konat a to asi bez právníka nezvládnete. Nevím, co bych Vám jinak poradil, máte ještě možnost písemně zam-tele upozornit, že v případě porušování ZP- vypíšte vše, co ZP odporuje, na něj podáte stížnost na oblastní inspektorát práce, třeba se zalekne možných sankcí a doplatí vše, co musí, jen aby se Vás v klidu zbavil.
Mě kdysi dávno pomohl při podobné situaci právník z úřadu práce...bezplatně...ale bohužel nevím, jestli tato "služba veřejnosti" ještě funguje, je to už skoro 10 let...ale zkusit se zeptat na Vašem ÚP můžete, za to nic nedáte...přeji pevné nervy
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.