Re: vyrovnání pokladny s.r.o.
vklad ( jednatele ) na bú 221 / 355, 365
výběr - samozřejmě obráceně
ale pouze pro samostatné vklady a výběry - nikoliv ne převody
pokladna a banka - vklady a výběry klasicky
261/ 221 - výběr z bú
211/ 261 - vklad do pokladny
261/211 výběr z pokladny
221/ 261 vklad na bú
s.r.o. ani prostřednictvím společníka nemůže jen tak vložit vklad na BÚ.
Může to udělat formou příplatku do vlastního kapitálu poviiný ,dobrovolný, zvýšení ZK nebo půjčka.
Pokud to nebudete mít řádně ošetřeno, může to finanční úřad překlasifikovat na výnos.
Je více jednatelů popř. společníků? Nebo je jeden společník a jednatel?
Re: pro I.V.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Nevím kde pracujete, ale mě dosud žádný jednatel , když si přišel vybrat hotovost, smlouvu ani žádný jiný doklad nepřinesl .... a po konzultaci s ostatními účetními jsem se shodli, že je to ve většine společnostech stejné .... Zřejmě asi pracujete u vzorného podnikatele nebo a.s , u FO a s.r.o. jsem to ještě nezažila , že by jednatel přišel s papírem ...
Re: pro I.V.
Víte čemu se říká "ostřit pilu"?
Nemůžete kácet les, když máte pořád tupou pilu.
Někdy je dobré z toho kolotoče vystoupit a udělat si čas na důležité věci ( jako např. všeobecný přehled třeba i o účetnictví).
A BC diskuze pro mnohé jsou "ostřením pily".
I já jsem se tu mnohé naučila :-)
Re: pro všechny
PLNĚ SOUHLASÍM s paní ALEN1
pokud mi podnikatel nedodá příslušné podklady - MĚLA bych a já bych spíš řekla, že dokonce i MUSÍM podnikatele upozornit na danou problematiku a případně jim potřebný papír připravit.
Já účtuji a já potřebuji mít podklady v pořádku.
Také mám několik klientů, kteří říkají "od toho si platím účetní, abych nemusel hledat v zákonech, udělejte to jak uznáte za vhodné"
takže paní ALEN1 máte mou plnou podporu
ale na druhou stranu vím jak je těžké se s některými klienty domluvit - myslí si, že je to jako u OSVČ, prostě vyberou či vloží peníze podle potřeby a neřeší to, prostě to nechají na účetní ať si s tím poradí.
Musí potřebovat hotovost na něco, co je v zájmu firmy, tedy na nákup něčeho pro firmu (nikoli tedy pro vlastní potřebu). Pokud je zaměstnanec, tak účtovat na 335 - záloha k vyúčtování. Pokud není zaměstnancem a je pouze jednatelem, pak nejspíš na 378-pohledávky za jednatelem. Pokud není zaměstnancem, ale je i společníkem, pak na 355.
Účet 314 se skutečně nehodí.
Koukám, že jste to tady rozjeli :-) takže pokud jsem to vše správně pobrala, tak to udělám jako půjčku jednatele a dám na 365, vytvořím smlouvu o půjčce, kde bude úrok 0% předpokládám, není někde vzor jak to má vypadat? když se nad tím zamyslím, tak proč by si měl sám sobě jediný jednatel podepisovat smlouvu že peníze půjčil, není to nelogické? peníze si hned jak budou vezme zpět.
Pokud během roku eviduji na 314 - ( samozřejmě odděleně) mohu na konci roku zůstatek zaúčtovat na závazky nebo pohledávky a následně podle toho vytvořit smlouvu podle OBch. zák.
hlavně si neudělám bordel v účtech .. a nemusím evidovat na každých 5000,- smlouvu
>>>>>>>Někdo tyto vklady a výběry také tvoří na analityce
>>>>>>>314
>>>>>>>- zálohy
>>>>>>Pokud je jednatel i společníkem, přikláním se k
>>>>>>půjčce, a to na účet 365 (bude-li krátkodobá) či 479
>>>>>>(bude-li dlouhodobá). Pokud jde opravdu jen o
>>>>>>jednatele, pak
>>>>>>opět půjčka a na účet 379 event.479.
>>>>>
>>>>>Tu 314 jsem tam napsala úplně z jiného důvodu.
>>>>>Př: Jednatel přišel , že potřebuje hotovost a běhemt
>>>>>týdne nebo 14 vrátil nebo přinesl doklady .
>>>>>Myslíte , že mám také účtovat na 365?
>>>>Musí potřebovat hotovost na něco, co je v zájmu
>>>>firmy,
>>>>tedy na nákup něčeho pro firmu (nikoli tedy pro
>>>>vlastní potřebu). Pokud je zaměstnanec, tak účtovat
>>>>na
>>>>335 -
>>>>záloha k vyúčtování. Pokud není zaměstnancem a je
>>>>pouze jednatelem, pak nejspíš na 378-pohledávky za
>>>>jednatelem. Pokud není zaměstnancem, ale je i
>>>>společníkem,
>>>>pak na 355.
>>>>Účet 314 se skutečně nehodí.
>>>
>>>Koukám, že jste to tady rozjeli :-) takže pokud jsem
>>>to vše správně pobrala, tak to udělám jako půjčku
>>>jednatele a dám na 365, vytvořím smlouvu o půjčce,
>>>kde
>>>bude
>>>úrok 0% předpokládám, není někde vzor jak to má
>>>vypadat? když se nad tím zamyslím, tak proč by si měl
>>>sám
>>>sobě jediný jednatel podepisovat smlouvu že peníze
>>>půjčil, není to nelogické? peníze si hned jak budou
>>>vezme
>>>zpět.
>>Pokud chcete použít 365, tak předpokládám, že se
>>jedná
>>o společníka. Nelogické to opravdu není, protože
>>půjčuje ne sobě, ale společnosti.
>
>
>Pokud během roku eviduji na 314 - ( samozřejmě
>odděleně) mohu na konci roku zůstatek zaúčtovat na závazky
>nebo pohledávky a následně podle toho vytvořit
>smlouvu podle OBch. zák.
>hlavně si neudělám bordel v účtech .. a nemusím
>evidovat na každých 5000,- smlouvu
To je opravdu, ale opravdu hrozný jak nám ty zákony překáží v naší záslužné práci a vytváření trvalých hodnot.
Re:zejména pro I.V. a Slávku NSS
vysvětlení proč účetní ani nikdo jiný nezaúčtovává bez řádných dokladů účetní případ např. půjčky, převodu peněz atd.
Poučením vizrozsudek NSS č. j. 5 Afs 5/2009 - 53
--------------------
O tomto vkladu dle stěžovatele, jak uvedl, bylo účtováno chybně,
inventura pokladen k 31. 12. 2001 nebyla provedena a účetní pí. Ch. bez vědomí společnic vyhotovila příjmové doklady na předmětné částky, jakkoli o vystavení a existenci těchto dokladů,
neměly společnice ani potuchy, neboť k nim nedaly příkaz ani v roce 2001 žádné peníze neinkasovaly.
----------
Stěžovatel měnil zásadním způsobem svá tvrzení tak, že svými pozdějšími výpověďmi
vyvrátil nebo podstatně znevěrohodnil své předchozí výpovědi (jak je uvedeno výše, společnice
pí. Markesová nevěděla od koho byla částka 770 988,20 Kč přijata a důvod příjmu nezná, zatímco
účetní společnosti tvrdila, že se jedná o vklady společnic z důvodu dotace pokladen, posléze tvrdila, že peníze, které byly vloženy, neviděla a na otázky kdo a kdy dal příkaz k vystavení
příjmových dokladů č. 2001 a č. 2002 na částky 2 x 350 000 Kč a dokladu č. 1 na částku 770 988,20 Kč nebyla schopna odpovědět). Stěžovatel opakovaně měnil své výpovědi ohledně
aspektu domnělých půjček – vkladů i tím, že nejprve příjem částky 770 988,20 Kč k 1. 1. 2002 vysvětloval nutností vyrovnání pokladny k 31. 12. 2002, posléze v odvolání tvrdil, že účetní
si doklady sama vystavila, společnice o nich neměly ani potuchy a nedaly příkaz k jejich vystavení ani v roce 2001 ani v roce 2002, jedná se o chyby v účtování v roce 2001 a odpovědi
v protokolech o ústním jednání v rámci daňové kontroly byly pouze dohady atd. Zmíněné zásadní rozpory a obraty ve výpovědích stěžovatele ohledně skutkového stavu však činí nevěrohodnými i tato jeho pozdější tvrzení.
Re:pokračování - pro I.V. a Slávku NSS
---------
Finanční orgány tedy výše popsané důkazní řízení vyhodnotily tak, že stěžovatel
neprokázal, že v případě peněžních prostředků zaúčtovaných ke dni 1. 1. 2002 ve výši 700 000 Kč
a 770 988,20 Kč se jednalo o osobní vklady resp. půjčky společníků společnosti. Tyto skutkové
závěry posléze akceptoval i krajský soud.
..........
a závěr:
Nutno uvést, že stěžovatel nikterak neprokázal své pozdější tvrzení např. tím,
že by doložil smlouvy o půjčkách společníků společnosti nebo že by doložil, že předmětnými
částkami společnice k 1. 1. 2002 skutečně disponovaly. Lze tedy uzavřít, že stěžovatel neunesl své
důkazní břemeno ohledně tvrzení, že prostředky zaúčtované dne 1. 1. 2000 ve výši 700 000 Kč
a 770 988,20 Kč jako půjčky do společnosti a jedná se o příjmy, které nebyly předmětem daně.
Konkrétní důkazy nenabídl stěžovatel ani v žalobě, ale ani v kasační stížnosti neuváděl konkrétní
skutečnosti stran předmětných částek, které by mohly dosavadní skutková zjištění správce daně
zvrátit.
========================================
paní Alen1 , já vám rozumím a chápu vámi uvedené dopady.
Ale praxe je trochu odlišná. Většina podnikatelů zvláště OSVČ i u větších s.r.o. nezajímá jakým způsobem by měli peníze vkládat a vybírat.
Když mi jednatel řekne , že potřebuje hotovost na drobné výdaje a a peníze použije pro svoji potřebu .... a následně pak peníze vrátí... ??? To by si účetní museli zřídit detektivní kancelář a sledovat co s penězi děje...
Pokud budu pracovat u soukromého podnikatele a řeknu mu, že mu hotovost nevyplatím, z důvodu podezření , že chce použít pro osobní účely, nikoliv ne na jím uvedené , tak budu zřejmě bez práce.. .
On asi bude problém někde jinde...
Vy jste to pořád nepochopil.
Kryjete především sebe.
V případě, že dojde na kontrolu, popř. i soud, buďte si naprosto jistý, že vás žádný podnikatel nepodrží, ale řekne to on.
Najednou s vámi nebude kamarád.
Vím jaká je realita. Právě proto. Podnikatelé spoléhají na to, že se účetní bojí o práci a tím pádem jim "projde všechno". Protože když to neuděláte vy, udělá to jiný účetní.
Ale vždy je tu možnost volby - zda opravdu chcete klienty, kteří vás později mohou dostat do pořádného průšvihu. Asi jste nikdy nestál před soudem a nebál se, že vás klient do toho namočí.
já vám fakt rozumím... a o práci se nebojím.
V praxi jsem 2x odmítla akceptovat rozhodnutí nadřízeného, jednalo se o něco podobného a málem jsem bez té práce opravdu byla ...
V případě, že vyplatím na VPD nebo přijmu na PPD a mám od něj podepsán pokladní doklad .... Ať si to soud potom řeší jak chce...
Já si stojím za tím, že chtěl vyplatit zálohu ... a pochybuji , že pan podnikatel půjde jinou cestou...
... nebyl by sám proti sobě ? kdyby u soudu řekl, že to bylo na jiné účely ,než které při vyplacení hotovosti uvedl ? ... V tomto případě to bude on , který poskytl nepravdivé informace....
a peníze použil na jiný účel ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.