Re: Prodej slevových kuponů přes interne
Mám úplně stejný problém jako vy. Jedná se tedy o OSVČ, kde se budou uplatňovat výdaje % z příjmů. Také jsou uzavřeny smlouvy o zprostředkování a peníze za jednotlivé vouchery chodí na účet OSVČ. Přijaté platby se poníží o provizi, na kterou je vystavena faktura a odvedou poskytovateli služby. Do příjmů míním dát jen ty částky za provize. Přijaté platby a ani odvod nebudu nijak evidovat. Pokud by to bylo v účetnictví, všechny tyto platby bych účtovala jen přes nějaké účty 3xx a do výnosů chtěla dát jen částku za provizi.
Prosím ale někoho dalšího o vyjádření.
Děkuji, Martina
>>Prosím o radu,jak účtovat,kdo komu vystavuje
>>daň.doklady a zda se jedná o zprostředkování či
>>klasický nákup
>>prodej.
>>OSVČ přes svůj server nabízí slevové kupony, kupující
>>zakoupí v celé hodnotě nabízené slevové akce, dostane
>>kupon a službu či zboží obdrží u dodavatele. Mezi
>>OSVČ
>>a dodavatelem je smlouva o zprostředkování. Po
>>prodání
>>kuponů OSVČ vystaví fakturu dodavateli za
>>zprostředkování prodeje.Poté mu přepošle peníze ze
>>zaplaceného
>>kuponu o svou provizi ponižené. Kdo a co vystaví
>>kupujícímu, že zaplatil na účet OSVČ a tím si koupil
>>kupon?
>>Jaký doklad vystaví dodavatel pro OSVČ k přeposlání
>>peněz za kupony-postačí smlouva? Moc děkuji,ale nevím
>>si
>>s tím rady. Potřebuji polopatické vysvětlení. Petra
>Mám úplně stejný problém jako vy. Jedná se tedy o
>OSVČ, kde se budou uplatňovat výdaje % z příjmů. Také jsou
>uzavřeny smlouvy o zprostředkování a peníze za
>jednotlivé vouchery chodí na účet OSVČ. Přijaté platby se
>poníží o provizi, na kterou je vystavena faktura a
>odvedou poskytovateli služby. Do příjmů míním dát jen ty
>částky za provize. Přijaté platby a ani odvod nebudu
>nijak evidovat. Pokud by to bylo v účetnictví, všechny
>tyto platby bych účtovala jen přes nějaké účty 3xx a do
>výnosů chtěla dát jen částku za provizi.
>Prosím ale někoho dalšího o vyjádření.
>Děkuji, Martina
Děkuju za info. Ano,také bych účtovala přes 3xx přijaté platby,ale nejhorší je, že můj OSVČ vyžadovala,aby "dodavatel" jemu vystavil fakturu-a někdo mu vystavil za zprostředkování a někdo za pordej kuponu a někdo za prodej zboží,takže má úplně strašnej hokej.Takže lahůdka.
Já mám přijaté faktury za prodej voucherů a vystavené na provizi. Ty přijaté jsem si jen přiřadila k těm provizím. Nejsem si ale na 100% jistá, jestli můžu dát do příjmů jen tu provizi nebo jestli by to měl být klasický nákup a prodej. Vzhledem k tomu, že přijaté faktury jsou na stejnou prodejní cenu, za kterou se to prezentovalo na netu, tak snad ano.
Osobně si myslím, že by vše mělo být postaveno pouze na základě podepsaných smluv o zprostředkování a vystavena pouze faktura za zprostředkování-provizi a ta jediná jako příjem-výnos. Dodavatel nemá defacto co fakturovat,protože ve finále prodal zboží či službu kupujícímu a ne tomu,kdo prodej zprostředkoval.Dodavatel by měl vystavit fakturu-daň.doklad v plné výši kupujícímu,když si přijde zboží či službu vyzvednout. Aspon tedy dle mého "selského" rozumu.Jinak dle mého jde o pouhé překupnictví,pokud dodavatel vystaví fakturu.V tu chvíli by měl OSVČ vystavit daň.doklad kupujícímu a ručit za prodané zboží či službu.A to si myslím, že není zprostředkování.Jak to vidíte vy?Děkuju za odpověď.Petra
Dobrý den, jsem účetní jednoho takového slevového serveru a také pracujeme na základě zprostředkovatelských smluv. Je to v podstatě tak, jak říkáte. Jediná faktura mezi Vámi a slevovým serverem je vydaná faktura na provizi. Zprostředkovatelské smlouvy nezakládají možnost ani povinnost daň přiznat a odvést. Ta je neustále mezi dodavatelem a koncovým zákazníkem. Dá se v podstatě říci, že kupón je jakousi ceninou, kterou Vám zákazník dá namísto peněz, které si pak vyžádáte od slevového serveru. Nám občas faktura s DPH přijde, snažíme se dodavateli vysvětlit, že to nejde, ale je to poměrně složitá problematika, takže to každý nechápe. Nicméně my o DPH neúčtujeme a dodavatelé by měli o DPH účtovat pouze a jenom ve vztahu s koncovým zákazníkem a slevovému serveru vystavit maximálně platební příkaz na prodané či uplatněné vouchery.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.