Vlákno názorů k dotazu Pojišťovací makléř a výdaje procentem od JanaS - Re: Pojišťovací makléř a výdaje procente Tak už jsem...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 3. 2011 17:51

JanaS (neregistrovaný)

Re: Pojišťovací makléř a výdaje procente
    Tak už jsem to dohledala, je to 40%...
    příjem z jiného podnikání podle zvláštních předpisů
    s odkazem na Živnostenský zákon § 3 odst.3 živností dále není: .... činnost pojišťovacích zprostředkovatelů....
    a s odkazem na Zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí, část druhá, § 30 "... se slova ´pojišťovacích agentů, pojišťovacích a zajišťovacích makléřů´nahrazují slovy ´pojišťovacích zprostředkovatelů a samostatných likvidátorů pojistných událostí´"
    Z toho vyplývá, že pojišťovací agen i makléř pro účely Zákona o daních z příjmů jedno jsou a mohou si uplatnit výdaje paušálem ve výši 40%
    Jana :)

• 9. 3. 2011 10:28

K1 (neregistrovaný)

a sakra, mám kamaráda, který má také příjmy za uzavírání pojišťovacích smluv....ŽL má na služby v oblasti administartivní správy a služby hosp. povahy. Dostává od nějaké fin. společnosti provize za sjednané smlouvy (životka, penzijka, povinné ručení atd.) dala jsem mu výdaje 60% to jste mě teda dostala....teda to by byl průšvih. Děkuju

• 9. 3. 2011 16:56

chrastik (neregistrovaný)

Dobrý den,
    Podle zákona jednoznačně 40 %, ale já jsem dostala radu od kolegyně, že je to ještě trochu jinak: Do kategorie 60% patří zprostředkování úvěrů, stavebního spoření a penzijního připojištění. Ostatní činnosti, jako například zprostředkování investic nebo pojištění, patří do kategorie 40%. Doporučuji zařadit do kategorie 40% vše, co jednoznačně nespadá do 60% kategorie.

• 9. 3. 2011 17:09

lkoc. (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den,
    >>>>chtěla bych se zeptat, zda je nějaký rozdíl mezi
    >>>>pojišťovacím agentem, který pracuje pouze pro jednu
    >>>>pojišťovnu a pojišťovacím makléřem, který pracuje pro
    >>>>několik
    >>>>pojišťoven a navíc uzavírá smlouvy na penzijní a
    >>>>životní pojištění.
    >>>>Zajímá mě hlavně, zda makléř může použít výdaje
    >>>>procentem ve výši 60% nebo jen 40% (jako příjem z
    >>>>jiného
    >>>>podnikání podle zvláštních předpisů)
    >>>>Předem děkuji za případné odpovědi,
    >>>>Jana
    >>>
    >>>Tak už jsem to dohledala, je to 40%...
    >>>příjem z jiného podnikání podle zvláštních předpisů
    >>>s odkazem na Živnostenský zákon § 3 odst.3 živností
    >>>dále není: .... činnost pojišťovacích
    >>>zprostředkovatelů....
    >>>a s odkazem na Zákon o pojišťovacích
    >>>zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných
    >>>událostí, část druhá, §
    >>>30 "... se slova ´pojišťovacích agentů, pojišťovacích
    >>>a zajišťovacích makléřů´nahrazují slovy
    >>>´pojišťovacích
    >>>zprostředkovatelů a samostatných likvidátorů
    >>>pojistných událostí´"
    >>>Z toho vyplývá, že pojišťovací agen i makléř pro
    >>>účely
    >>>Zákona o daních z příjmů jedno jsou a mohou si
    >>>uplatnit výdaje paušálem ve výši 40%
    >>>Jana :)
    >>a sakra, mám kamaráda, který má také příjmy za
    >>uzavírání pojišťovacích smluv....ŽL má na služby v
    >>oblasti
    >>administartivní správy a služby hosp. povahy. Dostává
    >>od
    >>nějaké fin. společnosti provize za sjednané smlouvy
    >>(životka, penzijka, povinné ručení atd.) dala jsem mu
    >>výdaje 60% to jste mě teda dostala....teda to by byl
    >>průšvih. Děkuju
    >
    >Dobrý den,
    >Podle zákona jednoznačně 40 %, ale já jsem dostala
    >radu od kolegyně, že je to ještě trochu jinak: Do
    >kategorie 60% patří zprostředkování úvěrů, stavebního spoření
    >a penzijního připojištění. Ostatní činnosti, jako
    >například zprostředkování investic nebo pojištění, patří
    >do kategorie 40%. Doporučuji zařadit do kategorie 40%
    >vše, co jednoznačně nespadá do 60% kategorie.

• 9. 3. 2011 17:41

JanaS (neregistrovaný)

Mohla byste se kolegyně zeptat, na základě jakého zákona a paragrafu se tak rozhodla - a pak nám to sem napsat? pro případný spor s finančním úřadem, kde určitě neobstojí tvrzení, že je to rada od kolegyně... Předem děkuji.
    I já se totiž přikláním k odpovědi "...zařadit do kategorie 40%
    vše, co jednoznačně nespadá do 60%...", takže pokud nebudu mít v ruce jasnou oporu v zákoně pro zařazení do 60%, zařadím do 40...

• 9. 3. 2011 21:32

K1 (neregistrovaný)

já mám nyní info, že ten můj známý není pojišťovací makléř, ani by toto provozovat nemohl, nemá žádné osvědčení-licenci (prý vydává ČNB), zde na diskuzi jsem se dočetla názor 40% pokud je tato licence a jedná se o klasického poj. makléře, 60% jedná -li se o služby- finanční poradenství.

• 10. 3. 2011 8:47

JanaS (neregistrovaný)

doporučuji přečlivě pročíst Zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích... 38/2004 Sb
    http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-38-2004-sb-o-pojistovacich-zprostredkovatelich-a-samostatnych-likvidatorech-pojistnych-udalosti/cele-zneni/
    Je tam vše, o čem jsme se tady celou dobu bavili - kdo je zprostředkovatel, agent či makléř, co do působnosti tohoto zákona nepatří (např. právě pojistné smlouvy životních pojištění a pojištění odpovědnosti za škodu). Není to dlouhé :)

• 10. 3. 2011 9:18

KKK (neregistrovaný)

Děkuji moc, ještě jednou jsem požadovala informace, co vlastně přesně dělá. Pouze shání klienty, nabídne pojištění, vše vysvětlí a když už klienta uloví, posílá ho za někým, kdo s klientem smlouvu uzavře-ten již má osvědčení od ČNB.

• 10. 3. 2011 10:08

chrastik (neregistrovaný)

V příloze č. 4 k nařízení vlády č. 278/2008 Sb. je zas uvedena obsahová náplň volné živnosti bod 47 "zprostředkování obchodu a služeb" a co není obsahem činnosti.

• 10. 3. 2011 12:00

KKK (neregistrovaný)

chrastik - již jsem odpovídala, ale nikde svůj příspěvek nevidím, tak kdyby toto bylo podruhé-se omlouvám.
    Po přečtení jsem zjistila, že je tedy můj kamarád docela namydlený, požádala jsem ho o smlouvu, na základě které pracuje-tvrdí, že jí má (doufám v to) a uvidím co tam bude napsané. Jestli to tedy chápu, po přečtení zákona o pojišťovnictví, všichni, kdo chtějí sjednávat poj. smlouvy musí být zapsáni v registru-jsou různé stupně-základní, střední. Tz. takto jak to vykonává zmíněná FO-nelze!. Díky

• 10. 3. 2011 18:04

Zdena R (neregistrovaný)

Tento zákon se nevztahuje na
    c) činnost osob, které zprostředkovávají uzavírání pojistných smluv, jestliže jsou současně splněny tyto podmínky:
    1. uzavření pojistné smlouvy vyžaduje pouze znalosti o pojištění, které je na jejím základě poskytováno,
    2. nejedná se o pojistné smlouvy životních pojištění ani o pojištění odpovědnosti za škodu,
    3. zprostředkovatelská činnost v pojišťovnictví je pouze doplňkem podnikání osoby zprostředkovávající pojištění,

... z toho mi vyplývá, že na zprostředkování pojistných smluv životních pojištění a pojištění odpovědnosti za škodu se zákon vztahuje.

• 10. 3. 2011 18:59

alen1 (neregistrovaný)

Ještě doplňuji:
    1. pro zprostředkování pojištění licence ČNB, není ŽL
    2. pro zprostředkování investic - licence ČNB - investiční zprostředkovatel - není ŽL
    pro 1a.2. povinné zapsání do registru ČNB na základě osvědčení
    3. zprostředkování penzijního připojištění - ŽL
    4. zprostředkování hypoték,úvěrů ze stavebního spoření, ostatní bankoprodukty - mimo investice
    - ŽL

Do škatulky finanční poradenství nemáte jak zařadit a navíc zákon to přímo zakazuje.¨
    Tzn. - nesmí bez licence nabízet nikdo jakékoliv pojištění a investici.
    TZn praktcky to funguje tak, že typují zájemce, mají tzv. tipařskou provizi a to od chvíle, kdy složí zkoušky a požádají o licenci.
    Dokonce řada společností nevyplatí vůbec nic, dokud není platná licence ČNB.
    Vetšinou s ním chodí někdo jiný "manažer, který je odpovědný za "profesionalitu" a uzavřené smlouvy podepisuje sám, až do chvíle než má adept příslušná oprávnění.
    Může bez licence zprostředkovávat penzijní připojištění,hypotéky, stavebko.
    Upozorňuji, že některé pojišťovny mají část zprostředkovatelské sítě na pracovní poměr.

• 11. 3. 2011 8:36

KKK (neregistrovaný)

Moc děkuji všem za příspěvky, víceméně takto asi funguje ten můj známý-jak psala alen1, on nepodepisuje smlouvy. Bohužel zatím nevím, co má napsáno ve smlouvě, třeba jako předmět činnosti bude mít uvedenou nějakou administrativní činnost. :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).