Re: Pojišťovací makléř a výdaje procente
Tak už jsem to dohledala, je to 40%...
příjem z jiného podnikání podle zvláštních předpisů
s odkazem na Živnostenský zákon § 3 odst.3 živností dále není: .... činnost pojišťovacích zprostředkovatelů....
a s odkazem na Zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí, část druhá, § 30 "... se slova ´pojišťovacích agentů, pojišťovacích a zajišťovacích makléřů´nahrazují slovy ´pojišťovacích zprostředkovatelů a samostatných likvidátorů pojistných událostí´"
Z toho vyplývá, že pojišťovací agen i makléř pro účely Zákona o daních z příjmů jedno jsou a mohou si uplatnit výdaje paušálem ve výši 40%
Jana :)
a sakra, mám kamaráda, který má také příjmy za uzavírání pojišťovacích smluv....ŽL má na služby v oblasti administartivní správy a služby hosp. povahy. Dostává od nějaké fin. společnosti provize za sjednané smlouvy (životka, penzijka, povinné ručení atd.) dala jsem mu výdaje 60% to jste mě teda dostala....teda to by byl průšvih. Děkuju
Dobrý den,
Podle zákona jednoznačně 40 %, ale já jsem dostala radu od kolegyně, že je to ještě trochu jinak: Do kategorie 60% patří zprostředkování úvěrů, stavebního spoření a penzijního připojištění. Ostatní činnosti, jako například zprostředkování investic nebo pojištění, patří do kategorie 40%. Doporučuji zařadit do kategorie 40% vše, co jednoznačně nespadá do 60% kategorie.
>>>>Dobrý den,
>>>>chtěla bych se zeptat, zda je nějaký rozdíl mezi
>>>>pojišťovacím agentem, který pracuje pouze pro jednu
>>>>pojišťovnu a pojišťovacím makléřem, který pracuje pro
>>>>několik
>>>>pojišťoven a navíc uzavírá smlouvy na penzijní a
>>>>životní pojištění.
>>>>Zajímá mě hlavně, zda makléř může použít výdaje
>>>>procentem ve výši 60% nebo jen 40% (jako příjem z
>>>>jiného
>>>>podnikání podle zvláštních předpisů)
>>>>Předem děkuji za případné odpovědi,
>>>>Jana
>>>
>>>Tak už jsem to dohledala, je to 40%...
>>>příjem z jiného podnikání podle zvláštních předpisů
>>>s odkazem na Živnostenský zákon § 3 odst.3 živností
>>>dále není: .... činnost pojišťovacích
>>>zprostředkovatelů....
>>>a s odkazem na Zákon o pojišťovacích
>>>zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných
>>>událostí, část druhá, §
>>>30 "... se slova ´pojišťovacích agentů, pojišťovacích
>>>a zajišťovacích makléřů´nahrazují slovy
>>>´pojišťovacích
>>>zprostředkovatelů a samostatných likvidátorů
>>>pojistných událostí´"
>>>Z toho vyplývá, že pojišťovací agen i makléř pro
>>>účely
>>>Zákona o daních z příjmů jedno jsou a mohou si
>>>uplatnit výdaje paušálem ve výši 40%
>>>Jana :)
>>a sakra, mám kamaráda, který má také příjmy za
>>uzavírání pojišťovacích smluv....ŽL má na služby v
>>oblasti
>>administartivní správy a služby hosp. povahy. Dostává
>>od
>>nějaké fin. společnosti provize za sjednané smlouvy
>>(životka, penzijka, povinné ručení atd.) dala jsem mu
>>výdaje 60% to jste mě teda dostala....teda to by byl
>>průšvih. Děkuju
>
>Dobrý den,
>Podle zákona jednoznačně 40 %, ale já jsem dostala
>radu od kolegyně, že je to ještě trochu jinak: Do
>kategorie 60% patří zprostředkování úvěrů, stavebního spoření
>a penzijního připojištění. Ostatní činnosti, jako
>například zprostředkování investic nebo pojištění, patří
>do kategorie 40%. Doporučuji zařadit do kategorie 40%
>vše, co jednoznačně nespadá do 60% kategorie.
Mohla byste se kolegyně zeptat, na základě jakého zákona a paragrafu se tak rozhodla - a pak nám to sem napsat? pro případný spor s finančním úřadem, kde určitě neobstojí tvrzení, že je to rada od kolegyně... Předem děkuji.
I já se totiž přikláním k odpovědi "...zařadit do kategorie 40%
vše, co jednoznačně nespadá do 60%...", takže pokud nebudu mít v ruce jasnou oporu v zákoně pro zařazení do 60%, zařadím do 40...
já mám nyní info, že ten můj známý není pojišťovací makléř, ani by toto provozovat nemohl, nemá žádné osvědčení-licenci (prý vydává ČNB), zde na diskuzi jsem se dočetla názor 40% pokud je tato licence a jedná se o klasického poj. makléře, 60% jedná -li se o služby- finanční poradenství.
doporučuji přečlivě pročíst Zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích... 38/2004 Sb
http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-38-2004-sb-o-pojistovacich-zprostredkovatelich-a-samostatnych-likvidatorech-pojistnych-udalosti/cele-zneni/
Je tam vše, o čem jsme se tady celou dobu bavili - kdo je zprostředkovatel, agent či makléř, co do působnosti tohoto zákona nepatří (např. právě pojistné smlouvy životních pojištění a pojištění odpovědnosti za škodu). Není to dlouhé :)
chrastik - již jsem odpovídala, ale nikde svůj příspěvek nevidím, tak kdyby toto bylo podruhé-se omlouvám.
Po přečtení jsem zjistila, že je tedy můj kamarád docela namydlený, požádala jsem ho o smlouvu, na základě které pracuje-tvrdí, že jí má (doufám v to) a uvidím co tam bude napsané. Jestli to tedy chápu, po přečtení zákona o pojišťovnictví, všichni, kdo chtějí sjednávat poj. smlouvy musí být zapsáni v registru-jsou různé stupně-základní, střední. Tz. takto jak to vykonává zmíněná FO-nelze!. Díky
Tento zákon se nevztahuje na
c) činnost osob, které zprostředkovávají uzavírání pojistných smluv, jestliže jsou současně splněny tyto podmínky:
1. uzavření pojistné smlouvy vyžaduje pouze znalosti o pojištění, které je na jejím základě poskytováno,
2. nejedná se o pojistné smlouvy životních pojištění ani o pojištění odpovědnosti za škodu,
3. zprostředkovatelská činnost v pojišťovnictví je pouze doplňkem podnikání osoby zprostředkovávající pojištění,
... z toho mi vyplývá, že na zprostředkování pojistných smluv životních pojištění a pojištění odpovědnosti za škodu se zákon vztahuje.
Ještě doplňuji:
1. pro zprostředkování pojištění licence ČNB, není ŽL
2. pro zprostředkování investic - licence ČNB - investiční zprostředkovatel - není ŽL
pro 1a.2. povinné zapsání do registru ČNB na základě osvědčení
3. zprostředkování penzijního připojištění - ŽL
4. zprostředkování hypoték,úvěrů ze stavebního spoření, ostatní bankoprodukty - mimo investice
- ŽL
Do škatulky finanční poradenství nemáte jak zařadit a navíc zákon to přímo zakazuje.¨
Tzn. - nesmí bez licence nabízet nikdo jakékoliv pojištění a investici.
TZn praktcky to funguje tak, že typují zájemce, mají tzv. tipařskou provizi a to od chvíle, kdy složí zkoušky a požádají o licenci.
Dokonce řada společností nevyplatí vůbec nic, dokud není platná licence ČNB.
Vetšinou s ním chodí někdo jiný "manažer, který je odpovědný za "profesionalitu" a uzavřené smlouvy podepisuje sám, až do chvíle než má adept příslušná oprávnění.
Může bez licence zprostředkovávat penzijní připojištění,hypotéky, stavebko.
Upozorňuji, že některé pojišťovny mají část zprostředkovatelské sítě na pracovní poměr.
Moc děkuji všem za příspěvky, víceméně takto asi funguje ten můj známý-jak psala alen1, on nepodepisuje smlouvy. Bohužel zatím nevím, co má napsáno ve smlouvě, třeba jako předmět činnosti bude mít uvedenou nějakou administrativní činnost. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.