Re: Výdaje procentem a příjem z prodeje
Předpokládám, že v roce 2010, kdy chcete uplatnit výdaje % nevede poplatník účetnictví, to by potom byl příjem dle §7 (a k tomu uplatněny výdaje 80%). Jinak tedy, pokud poplatník uplatňuje paušální výdaje a nevede účetnictví - nemá obchodní majetek, viz § 4 odst. 4 zákona o daních z příjmů. Dnem vyřazení z obchodního majetku je den přechodu z daňové evidence na uplatnění paušálních výdajů. V případě prodeje hmotného majetku bude příjem zdaňován nikoliv podle § 7, ale podle § 10 ZDP jako ostatní příjem.
Děkuji, tak tento výklad zní opravdu logicky. Ano, poplatník skutečně nemá auto v obchodním majetku, protože již nemá vůbec žádný obchodní majetek, a to od počátku zdaňovacího období, za které uplatňuje výdaje procentem z příjmů.
Takže dílčí základ daně dle §10 bude celá částka z prodeje auta, protože zde si žádný výdaj neuplatní.
No začínám mít pocit, že jsem zase narazil na dobrý "špek". Na jedné straně je pravda, že poplatník, který uplatňuje výdaje procentem z příjmů je povinen vést pouze evidenci příjmů a evidenci pohledávek, to je vše. Takže logiku to má. Na druhé straně se mi tam ten §10 od počátku nelíbí, ale asi to správně bude.
Snažil jsem se prohledávat toto fórum, ale podobný dotaz jsem nenašel. Přesto to nemůže být zase tak ojedinělý případ, spíš to možná někdo posčítá dohromady a neřeší to.
Zpracovávám zejména účetnictví, DE o něco méně, ale to je zvyk všechno prověřovat, toho se už nezbavím. No možná to komplikuji příliš, je možné, že se opravdu všechny příjmy sečtou a uplatní procento na vše. Fakt už jsem z toho jelen, čím víc to řeším, tím víc si nejsem jistý. Klasika. :-)
Nic nekomplikujete, je to jenom tříbení názorů na stejný
problém = zda vést DE formou všechny příjmy a jeden
"daňový" výdaj např 10,- kč poštovného za odeslání DP nebo Přehledu a uplatnít výdaje dle §7/7 a je to v cajku.
Jenomže tady zvažujeme dvě možnosti, které mají ale kromě jiného pohledu na věc ještě velký dopad na celkovou daňovou povinnost.
Zatímco zahrnutí do celkových příjmů by znamenalo odpovídající výdaj ve výši 80% tak k příjmu podle §10 žádný výdaj nebude možný. Tím se základ daně značně změní.
Nic jiného než tento způsob nepoužívám! Kontrola byla s velkým křikem (zařazení auta do OM po ukončeném leasingu) ale po
"poučení" že vedu DE a uplatnuji % dle §7/7 byl kliid. Divím se že hodně účetních (opraadu účetních) se nechalo zblbmout těmi
kecy že již nemusí vést Ü nebo DE při uplatnění výdajů %.
No a ti co se nechali nachytat si s tím nevědí rady - viz odpisy
a "nabytí" majetku pokud z "PAUŠÁLU" chtějí přejít na DE.
Podklad pro polemiku a názory:
Je někde uvedeno, že FO MUSÍ uvádět Fšechny daňové výdaje (mimo leasingu a odpisů) v DE?
No jasně, to nikde uvedeno není, výdaje v DE nemusím mít vůbec žádné, když na to přijde. Takže jestli to dobře chápu, já vedu DE, kde mám uvedeny příjmy, leasing a odpisy (majetek jsem nevyřadila, případně po ukončení leasingu zařadila), a dále taky vedu v souladu s § 7 odst. 8 ZDP záznamy o příjmech a evidenci pohledávek (kvůli uplatnění výdajů %). No, ještě se zamyslím, ale vypadá to, že by to mohlo takhle jít, budu-li odvážná vydržet křik na FÚ. Pak mi ale řekněte, proč prakticky veškerá odborná literatura uvádí právě ty "kecy". Tak, jak o tom píšete Vy jsem se nad tím nikdy nezamyslela, možná i proto, že když vezmu do ruky přílohu č. 1 daňového přiznání, mám na výběr jenom jednu variantu ze 3: buď vedu daňovou evidenci, nebo vedu účetnictví, nebo uplatňuji výdaje procentem, dvě varianty mě zaškrtnout interaktivní formulář nedovolí. Ještě poslední otázka, nepublikujete někde?
Tedy nikdy mne nenapadlo zamyslet se nad tím takto. No to je právě ta chyba. Všeobecně se tvrdí, kdo uplatňuje výdaje procentem z příjmů, nevede daňovou evidenci. Nemusí vést, ale může !
Hledal jsem na netu a našel jsem spoustu názorů, že vést daňovou evidenci a současně uplatnit výdaje % je v pořádku. Zajímalo mne, co na to řekne můj SW pro vedení DE a po zaškrtnutí volby "vedu DE" a "Uplatňuji výdaje %" současně na mne pouze vyskočila hláška, že "Pozor některé FÚ vyžadují pouze jednu volbu."
Pak by mne zajímalo, pokud by "můj" FÚ zavrhoval možnost vedení DE a výdaje %, kde by pro to našel v záíkoně oporu.
Takže Vladimír asi opravdu řeší věc ze správného konce. Díky.
Za rok 2010 jsem opět zpracovala DE. Letos by se hodilo uplatnit skutečné přijmy a skutečné výdaje, protože odpis je velice zajímavý. Ale přečetla jsem si co tu všichni řešíte a silně jsem znejistěla. Nebo jsem dobře nerozuměla, nebo jsme jelen co já vím :-)). Mám tedy podle vás obchodní majetek nebo ne, když jsem ho pořídila v roce 2009 a mohu si teda uplatnit odpisy nebo ne. Před tím, než jsem si přečetla co se tady píše jsem si byla stoprocentně jistá že mám. Děkuji předem za ochotu a trpělivost.
Pokud stále vedete DE a uplatňujete výdaje % dle §7/7 tak není co řešit. Porovnáte příjmy a výdaje a rozhodnete se buď pro % nebo skutečné. Rozhodla jste se pro skutečné tak uplatníte skutečné.
Jen tak pro doplnění - informace daň. poradce
k problému PŘECHODUz paušálu na DE:
http://www.i-poradce.cz/SubPages/OtvorDokument/Clanok.aspx?idclanok=73684&zor=1
Možná si to přečtou i ti costále PŘECHÁZEJÍ z DE na paušál a pak by chěli zase PŘEJÍT na DE.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.