Re: vlastní příjmy manželky
Paní beto a jak je to např. v případě, že manželka je OSVČ vedlejší,vede DE a má jenom příjem z OSVČ např. 65.000,- v roce 2010, ale má vystavenou fa. na 5.000,- v prosinci, ale peníze dostaně až v lednu? To si má 5.000,- počítat do roku 2010 a nebo až je obdrží v roce 2011, kdy budou skutečně v příjmech?
Našla jsem už asi pět odpovědí a pokaždé jinak... Nejvíc se přikláním k názoru, že mzda 1-12 (hrubá, vyplacená do 31.1.2011), ostatní příjmy podle data připsání na účet... U OSVČ je to podle mě jasné - podle data přijetí úhrady...
Ani v pokynu D300 jsem jednoznačnou odpověď nenašla...
mzda je jasná, např. za prosinec je skutečně vyplacená v lednu, tak že mzda za měsíce leden- prosinec se počítá, našla jsem toto, je to sice důchod, ale je to dávka a ne mzda:
OTÁZKA: Jsem ve starobním důchodu, manžel doposud pracuje. Manžel by mohl využít slevy 24 840 korun na manželku, protože můj důchod činí 5372 Kč (za celý rok 64 464 Kč). Problém je asi v tom, že já jsem o důchod žádala v říjnu 2008, ten mi byl přiznán od 20. října roku 2008, ale částky za rok 2008 byly poslány a vyplaceny až v roce 2009. Tím limit 68 000 Kč překročím asi o 5000 Kč. Počítá se důchod z roku 2008 do příjmu roku 2009? A jestli ano, není nějaká možnost podání žádosti o přešetření mého případu a následné úlevy ze strany finančního úřadu.
ODPOVĚĎ: Limit 68 000 Kč se sleduje za zdaňovací období. Částky důchodu za rok 2008 vyplacené až v roce 2009 se bohužel započítávají do vlastních příjmů manželky za rok 2009. Neexistuje zákonná možnost úlevy od finančního úřadu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.