Re: příjem ze zahraničí
>>>Můj přítel chce, aby mi na účet přicházeli peníze z
>>>googlu. Mám z toho docela obavy, nevím, co to všechno
>>>pro mě znamená a jestli bych neměla mít živnost,
>>>jestli
>>>budu platit dph, daně, sp a zp ... Prosím o radu,
>>>děkuji
>>
>>Pokud ty peníze patří příteli, tak by je měl taky
>>zdanit ON sám ve svém daňovém přiznání. Této
>>povinnosti se
>>nevyhne tím, že ty peníze budou chodit na váš účet -
>>spíš s tím můžete mít problémy ještě vy sama.
>
>Dělá to na googlu pod mým jménem, teď mě začali od
>googlu chodit první peníze, rok jsem tomu jinak vůbec
>nevěnovovala pozornost. Potřebuji mít na to živnost? Mám
>hodně velký příjem ze zaměstnání, takže by to byl
>pořád vedlejší příjem.
Mrkněte se na tento odkaz, http://www.jakpodnikat.cz/adsense-dph.php , myslím, že toto je váš případ. Pokud máte příjem z Irska, měla jste se do 15-ti dnů přihlásit na FU jako plátce DPH.
Váš přítel je docela nezodpovědný, brát příjmy na vás a ani vás neseznámit s danou problematikou.
No právě seznámil dnes stylem, že mi příští měsíc začnou už chodit peníze od googlu, že se musím asi přihlásit k dph a udělat si živnost. Tak mě to docela namýchlo, chtěla bych z toho vycouvat, akorát mi prozatím došla od googlu první zkušební platba na 10kč. Je nějak omezená částka, kdy se musím přihlásit na finanční úřad a na živnostenský úřad?
Opět doporučuji tuto stránku k pročtení. Myslím, že se tam dozvíte všechno potřebné. Zařiďte si volnou živnosti, přihlašte se k DPH a posílejte čtvrtletně přiznání. DPH z těchto příjmů neplatíte, je to pro vás jen administrativa navíc. Příjmy za rok řádné zdaňte.
http://www.jakpodnikat.cz/reklama-na-internetu-adsense.php
Pokud nemáte ŽL a budete si ho kvůli tomu musest vystavit, tak bych to nedělala.Řekla bych mu,ať si to vyřídí sám.Asi bych kvůli 10,- nic neřešila a na google to pozastavila.Jinak pro Vás plyne plátcovství DPH, odvod daně z příjmu, platby soc+zdravotního pojištění dle výdělku.
Nešlo by na to hledět jako na příjem Z PRONÁJMU? Já nedělám reklamu, já pronajímám místo na svém nehmotném majetku - na svém třeba neziskovém webu. Pak by ta administrativa mohla být o dost jednodušší. Na pronájem není třeba ŽL.
Když si nechám dát reklamu na barák, taky nepotřebuju ŽL.
Otázka je ale jak s DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.